Gjennomsnittlig grunnlønn for Econas medlemmer, som for det meste er siviløkonomer, er 805.000 kroner, viser organisasjonens ferske lønnsundersøkelse.

– Spesielt i privat sektor har lønnsutviklingen det siste året vært veldig, veldig god, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa.

Undersøkelsen omfatter 7500 medlemmer i Econa, alle med mastergrad i økonomi.

Bolstad mener den solide lønnsveksten er et bevis på at siviløkonomer ikke blir skjøvet ut over sidelinjen på bekostning av teknologer.

– Til tross for SSBs spådommer om at det utdannes for mange økonomer, ser Econa foreløpig ingen tegn til dette. Arbeidsledigheten for økonomer totalt sett er under én prosent. I higen etter å danse rundt teknologigullkalven, blir ofte økonomifaget lite fremhevet i debatten om verdiskaping og bærekraft. Jeg tror ikke det handler om enten-eller, men både-og i tiden fremover. Ja, bedriftene trenger ingeniør- og teknologikompetanse, men de trenger også økonomer som forstår seg på businessen. Dette vil ikke endre seg, sier Tom Bolstad.

Gjorde lønnsresearch

Frid Svendsen (25) har underveis i studiene og i etterkant jobbet for forskjellige konsulenthus, og begynner snart i ny stilling hos Telia, et naturlig jobbvalg siden hun hele tiden har hatt en klar plan om å jobbe i en teknologi- og it-drevet virksomhet.

Siviløkonom Frid Svendsen (25) har fått ny jobb.
Siviløkonom Frid Svendsen (25) har fått ny jobb. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Jeg skrev mastergrad om teknologi og ser ikke bort fra at jeg tar en etterutdannelse innen teknologi på sikt. Slik arbeidslivet utvikler seg, tror jeg det er nyttig å ha teknologikompetanse også, selv om man i utgangspunktet er økonom, sier hun.

Hun gikk inn i lønnsforhandlingene uten frykt:

– Jeg er veldig lite redd for å forhandle lønn. Jeg mener: Skal man forhandle på vegne av bedriften senere, må man i alle fall klare å forhandle på vegne av seg selv, sier 25-åringen.

Hun understreker at lønnsforhandlinger er forhandlinger, og at det ikke handler om å takke ja til det første tilbudet.

Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa, sier at økonomer neppe vil bli satt på sidelinjen på bekostning av teknologer, heller ikke i fremtiden.
Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa, sier at økonomer neppe vil bli satt på sidelinjen på bekostning av teknologer, heller ikke i fremtiden. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Jeg ser på et lønnstilbud som en invitasjon til å kunne komme med et motsvar, men du bør gjøre god research på forhånd. Selv brukte jeg Econas lønnsstatistikk for å finne ut min egen markedsverdi, i tillegg var jeg i kontakt med nettverket mitt. Lønnsforhandlinger er en helt naturlig del av å signere en kontrakt, og selv er jeg fornøyd med hva vi til slutt ble enige om, sier Frid Svendsen.

USA: Teknologiselskaper vil ha flere økonomer

Professor Steinar Holden, leder av Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, er helt enig med Econa-sjef Tom Bolstad i at teknologer neppe vil utkonkurrere økonomer i arbeidslivet, selv om flere av de mest attraktive arbeidsgiverne for økonomer i dag ansetter bredere enn før.

– Jeg lurer på omfanget av denne «trenden», delvis fordi kandidater med ønsket teknologisk kompetanse er begrenset. Næringslivet har behov for begge typer kompetanse, både teknologer og økonomer. Det vil nok være en fordel for siviløkonomer å skaffe seg noe teknologisk kompetanse, uten at dette betyr at man trenger to utdannelser. Samtidig vil teknologer ha nytte av å lære seg mer om økonomi. I USA ser man også at store teknologiselskaper ansetter mange økonomer, sier Holden.

Han er ikke overrasket over at økonomer fortsatt har en solid lønnsutvikling.

– Økonomer har hele tiden klart seg godt, og jeg ser ingen grunn til at dette ikke vil fortsette, sier han.

Gode tider for nyutdannede

Tom Bolstad i Econa påpeker at nyutdannede økonomer også klarer seg veldig bra. Bare tre prosent av disse oppgir at de er ledige.

Nyutdannede økonomer i privat sektor stiger raskt på lønnsstigen. Gjennomsnittlig startlønn er på 464.000 kroner, og etter fem år har man steget til 613.000 kroner. I det offentlige er startlønn 456.000 kroner, etter fem år er gjennomsnittslønnen på 540.000. Den kraftige veksten i privat sektor skyldes at økonomer gjerne etter tre-fire år begynner å få mer ansvar. Det samme skjer ikke i offentlig sektor.

– Det viktigste er at de nyutdannede kommer raskt i jobb, at de får muligheten til å prestere og vise hva de er verdt, og får lønn i forhold til dette, sier Bolstad.

Tekna, som organiserer 74.000 medlemmer med mastergrad eller mer innen teknologi og realfag, kommer med sin lønnsundersøkelse for 2018 i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.