Gjentatte eksempler på trakassering, gjengjeldelse og motarbeiding av varslere har ført til at Politiets Fellesforbund fraråder sine medlemmer å varsle, skriver Stavanger Aftenblad.

– Tilbakemeldinger fra politidistrikt landet rundt vitner om manglende rutiner, mangelfull kompetanse, dårlig oppfølging og liten læringsvilje. Dette fører til at varslinger får store helsemessige konsekvenser for dem som tar dette skrittet, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

For å vise hvor galt det kan gå, trekker han fram varslingen etter at drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble henlagt som selvmord i 2012. Fire varslere skal ha vært involvert i denne saken, ifølge Bolstad.

- Mareritt

– Saken har blitt et mareritt for ledelsen, for tillitsvalgte og har svekket tilliten til politiet. Dette er også svært negativt for arbeidsmiljøet, sier Bolstad.

Han sitter i styret i Unio, som representerer 13 ulike forbund med til sammen 350.000 medlemmer.

– De ser samme utfordringer i skole og helsevesenet. Dette er en kjent problemstilling, sier Bolstad, og legger til at et samlet Unio krever et varslerombud.

Anne Cathrine Frøstrup bekrefter at utvalget hun leder skal vurdere behovet for et varslingsombud. Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget gjennomgår varslingsreglene i arbeidsmiljøloven.

Utvalget skal se om systemene og begrepene er hensiktsmessige for å beskytte varslere. Innstillingen skal være ferdig innen mars neste år.(Vilkår)

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: