Ivar Horneland Kristensen går av som administrerende direktør i handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke, heter det i en pressemelding fredag morgen.

Avgangen skjer «etter eget ønske,» skriver organisasjonen.

– Jeg er stolt over den jobben som er lagt ned av de ansatte for å gi råd til medlemmene og myndighetene gjennom en krevende pandemi. Samtidig har organisasjonen gjennomgått en stor omstilling for å stå bedre rustet for fremtiden. Jeg er nå kommet frem til at det er riktig å gi stafettpinnen videre til andre og ønsker Virke lykke til med viktig arbeid på vegne av medlemmene, sier Kristensen.

President Margrethe Sunde ønsker å takke ham «varmt for innsatsen.»

– Ivar har gjort en formidabel innsats for Virke og gjennom pandemien har han bidratt til at Virke står sterkere, har mer politisk gjennomslag og er mer kjent i samfunnet enn tidligere, sier hun.

De ansatte er blitt orientert om avgjørelsen på et allmøte fredag morgen. Kristensen fratrer i slutten av juni, og sentralstyret i Virke vil nå starte prosessen med å finne Kristensens etterfølger, ifølge pressemeldingen.

DN har ikke lyktes med å komme i kontakt med Kristensen fredag.

Intern konflikt

Kristensen tiltrådte stillingen som sjef for organisasjonen i september 2018. Han kom da fra stillingen som generalsekretær i Tekna, og tok over stafettpinnen fra Vibeke Hammer Madsen, som den gangen gikk av etter 16 år som leder.

Tidligere denne uken fortalte VG om en opprivende intern konflikt i Virke, der ledelsen fikk hard kritikk. Selve konflikten og etterdønningene av den skal ha pågått i mer enn to år. En rekke direktører og ledere har sluttet som følge av konflikten, hvor Kristensens lederstil var et sentralt tema, ifølge VG.

I en rapport utarbeidet av de eksterne organisasjonskonsulentene Inovati fra 2020, ble ledergruppen karakterisert som blant annet gjensidig illojale, i tillegg kom det frem anklager om baksnakking og redusering av tillit, ifølge VG. Rapporten var basert på intervjuer med ledere og ansatte i Vire.

Ifølge avisen ble ledergruppen ble blant annet beskrevet slik av ansatte:

«Ikke gode rollemodeller på ledelse, som er lite konstruktiv i sin kritikk av kolleger i andre avdelinger, store ego som kommer i veien for ‘the greater good’».

– Når ansatte sier det de sier, er jeg den første til å si at det er trist. Det har jeg ingen problemer med å være lei meg for. Det er jeg, som øverste leder, og de andre lederne, sitt ansvar å ta tak i det, sa Kristensen til VG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.