Artikkelen er oppdatert etter publisering. Se endringslogg nederst.
I fjor høst inngikk Fellesforbundet og sykkelleveringstjenesten Foodora en tariffavtale som sikret bedre arbeidsvilkår for deres ansatte, etter at om lag 200 sykkelbud gikk ut i streik og krevde bedre arbeidsbetingelser. Avtalen innebar blant annet kompensasjon for eget utstyr, ansiennitet, økt timelønn og tillegg for de tre hardeste vintermånedene.
Nå retter nestleder i Foodora-klubben og ansatt i fagforeningen, Paul Olai-Olssen, kraftig skyts mot konkurrenten Wolt. De mangler tariffavtale for sine sykkelbud, og har et konkurransefortrinn på bekostning av sykkelbudene selv, ifølge Olai-Olssen.
– Det vi dealer med er en konkurrent som er et renspikket eksempel på hvordan å utnytte frilansere, sier han, før han fortsetter.
– Det er et ansvarsfraskrivende selskap. Det er helt greit med konkurranse, men ikke når det skjer på feil prinsipper. Wolt omgår bevisst arbeidsmiljøloven og driver konkurranse uten det minste ansvar for arbeidstagerne. De skjuler seg bak et «ønske om frihet» for frilanserne, men de kunne oppnådd tilsvarende fleksibilitet med faste ansatte med tariffavtale.
Olai-Olssen er selv fornøyd med å ha kjempet frem tariffavtalen med Foodora, og mener det er et steg i riktig retning. Han understreker at den gjelder alle bud ansatt i Foodora, og sier de fleste av Foodoras bud er fast ansatt. I tillegg er noen innleid, noen kjører bil og noen jobber fremdeles frilans - etter eget ønske.
– Vi tillitsvalgte i Foodoraklubben er krystallklare på at du bør velge fast kontrakt som ansatt bud Foodora, som i et hvilket som helst annet firma.
– Sykkelbudjobben er fremdeles ingen gullgruve, men de essensielle punktene var på dagsordenen, og vi forhandlet frem en første tariffavtale som begge parter kunne leve med, sier han.
Olai-Olssen er selv ikledd den rosa sykkeltrøyen, og har jobbet som sykkelbud i over fire år. Han jobber nå i 40 prosent stilling som sykkelbud, samt 60 prosent i fagforeningen.
Wolt er et finsk teknologiselskap mest kjent for sin matleveringsplattform. De etablerte seg i Norge i 2018.
Elisabeth Stenersen, daglig leder i Wolt, sier det er vanskelig å kommentere kritikk fra en direkte konkurrent, men forholder seg til tilbakemeldingene fra egne bud som hun sier overordnet er positive. Hun bekrefter at budene ikke er fast ansatte.
– I en tradisjonell ansettelsesmodell vil arbeidsgiver påta seg mer ansvar, men budene vil ha en sjef, faste skift og overvåkes i større grad på effektivitet. Slike modeller gir ikke samme nivå av fleksibilitet. Til sammenligning har budet frihet i dag til å bestemme selv når og hvor mye de jobber med et «klikk» på appen.
Stenersen påpeker at tariffavtalen mellom Foodora og Fellesforbundet ikke er offentlig, men påpeker at den gjelder Foodoras ansatte. Hun påpeker at det er vanskelig å kommentere utsagnene fra Olssen uten mer opplysninger om avtalen mellom Foodora og deres ansatte.
- Når det er sagt, er det ikke et spørsmål om fast ansettelse eller ikke for Wolt, men om fleksibilitet. Vi fortsetter å lære og eksperimentere med andre måter å gjøre ting på, og utelukker ikke muligheten for å utforske en ansettelsesmodell eller en blandet modell på et tidspunkt.
Etterlyser tariffavtaler
Torsdag forrige uke meldte Svenska Dagbladet at det svenske arbeidsmiljøverket har fått i oppdrag fra regjeringen om å granske sikkerheten til ansatte ved app- og delingsbedrifter, såkalt plattformøkonomi.
Nettavisen Breakit omtalte saken først.
Olai-Olssen håper nå på en tilsvarende granskning i Norge.
– Ja, det er en utmerket og tiltrengt idé. Foodora har gått foran og bevist at plattformøkonomien ikke må være et unntak for faste ansettelser og tariffavtaler.
Nå etterlyser han handling hos konkurrentene.
– Det som er typisk er at flere og flere næringer utnytter selvstendig næringsdrivende, som ikke har en dritt de skulle ha sagt. De har ingen påvirkning på egen arbeidsplass, økonomisk forutsigbarhet, eller sosiale goder som pensjonsordning, sykepenger, og lignende. Dette er de ofte ikke klar over selv, sier Olai-Olssen.
Stenersen i Wolt sier at de fleste sykkelbudene er fornøyde med samarbeidet med Wolt som selvstendig næringsdrivende, og nevner fleksibilitet som en av hovedårsakene til at budene ønsker å jobbe der, noe åtte av ti bud støtter opp om, ifølge en anonym spørreundersøkelse Wolt har gjort blant budene.
– Wolt er ikke mot tariffavtaler og heller ikke fast ansettelse. Når det er sagt, gir fleksibiliteten til modellen med selvstendig næringsdrivende mange fordeler for både bud og plattformselskaper. Dette er en etterspurt arbeidsform, sier Stenersen.
Ingen tilsyn
Stig Magnar Løvås, avdelingsdirektør på Avdeling for tilsyn i Arbeidstilsynet, opplyser i en epost til DN at de på nåværende tidspunkt ikke har noen form for tilsynsaktivitet rettet mot delingsøkonomien, ettersom oppdragstager regnes som selvstendig næringsdrivende. Han understreker likevel at det kan være snakk om arbeidsforhold selv om det er innenfor delingsøkonomien.
– I saker der vi finner at oppdragstager i praksis er arbeidstager, gjelder alle bestemmelser i arbeidsmiljøregelverket og vi kan følge opp eventuelle brudd på arbeidsmiljøregelverket overfor arbeidsgiver.
Samtidig påpeker han at endring må til, dersom delingsøkonomien skal havne under Arbeidstilsynets myndighetsområde.
Han henviser også til Fagforbundets rapport fra 2017, «Når sjefen er en app», om delingsøkonomi. Den oppgir blant annet at det er forventet en omsetning på 42 milliarder kroner for norske plattformøkonomien i 2025. Rapporten stiller også spørsmålet om tilbyderen er ansatt hos plattformen dersom tilbyderen er en enkeltperson.
Positiv til granskning
Administrerende direktør i Foodora Norge, Elisabeth Myhre, sier hun er positiv til en eventuell granskning av arbeidsforholdene innenfor plattformøkonomien.
– På linje med våre svenske kolleger så synes vi bare det er positivt at politikerne tar en titt på dette. Ettersom det er en ny bransje er det bra at den granskes og at man sørger for at alle som jobber har det bra, sier hun i en epost.
Også Wolt sier at de synes det er utelukkende positivt at sikkerhet og arbeidsvilkår til plattformarbeidere blir undersøkt.
– Vi ønsker tydeligere regler og regulering til plattformer velkommen, og vi mener at det er rom for forbedringer, sier Stenersen til DN.
Endringslogg: Etter publisering har Wolts Stenersen ønsket å komme med ytterligere kommentarer om Wolts forretningsmodell og utspillet fra Foodora. Saken er nå oppdatert med disse kommentarene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.