– Jeg tror forbrukerne er opptatt av at ansatte i de butikkene vi handler i har gode og trygge lønns- og arbeidsforhold. En kultur der ansatte må kjempe om kundene, vil ikke skape et godt sted å handle.

Det sier lederen i hovedorganisasjonen Unio, Ragnhild Lied.

– Individuelle bonusordninger som betyr at de butikkansatte som selger mest, også tjener mest, vil ikke skape et godt arbeidsmiljø. Det viser forskning som er gjort på dette området, fortsetter Lied

Synkende organisasjonsgrad

– Jeg hadde forventet mer modenhet fra en så stor aktør i norsk arbeidsliv, sier leder for YS-forbundet Negotia, Arnfinn Korsmo.

Korsmo støtter nestleder i LO-forbundet Handel og Kontor, Bjørn Mietinen, som sier at Experts opptreden i saken minner om fagforeningsknusing.

– Organisasjonsgraden har vært synkende i flere år. At store bedrifter jobber aktivt for å utradere fagforeninger i egen virksomhet, bidrar til denne trenden. De burde heller lære av seriøse bedriftsledere som ser på organisering og tariffavtaler som moderne, sier Korsmo.

Unio-lederen er også kritisk til at Expert melder seg ut av samarbeidet mellom arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner om lønnsoppgjør, sysselsetting og læreplasser.

Kritisk til bonusordninger

Onsdag meldte NRK at Expert vil erstatte tariffavtalen med en egen avtale, som erstatter ulempetillegg med mer ferie og bonuser. Negotia-leder Korsmo mener at det snart vil bli mindre av den type prestasjonskultur.

– Prestasjonsbasert lønn og målstyrt ledelse har vært veldig i skuddet noen år. Nå ser vi at dette avtar i USA og andre land hvor systemene kommer fra. Å dumpe etablerte tariffavtaler som sikrer ansatte medbestemmelse og forhandlingsrett i et balansert partsforhold, er ikke veien å gå, sier Arnfinn Korsmo.

Expert fikk også kritikk da de for et par år siden sa opp over 1.400 ansatte og skrøt av det i en annonsekampanje.

Les også:
Delingskamp om båtutleie
Disse gruppene bør lese selvangivelsen grundig
Statoil deler ut milliardkontrakter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.