Den nye delingsøkonomien risikerer å endre norsk arbeidsliv. Nye selskaper og tjenester tilbyr i større grad frilansarbeid med mindre sikkerhet og lav pris, som taxitjenesten Uber og utleieformidleren Airbnb.

Når tjenester formidles direkte fra forbruker til en selvstendig tjenesteyter presser det som regel ned prisene, og etablerte industrier verden over har sett økt konkurranse fra nye aktører.

- Det er noen som tjener mye penger på disse tjenestene og appene, mens den enkelte arbeidstager kan bli veldig sårbar, sier leder i tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen om fremveksten av delingsøkonomien.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

«Koselig» delingsøkonomi

- Delingsøkonomien bringer med seg utfordringer knyttet til relasjoner i arbeidsmarkedet. I Norge er 9 av 10 fast ansatt, med trygghet, sterke rettigheter og stillingsvern. De aller fleste ønsker seg trygge jobber, og da er delingsøkonomien en stor utfordring. Delingsøkonomi høres koselig ut, men det er jo kommersiell virksomhet og må reguleres slik, sier hun.

En rapport fra det amerikanske research-selskapet Intuit anslår at over 40 prosent av arbeidsmarkedet i USA vil være frilansere i løpet av 2020, Dersom en slik utvikling skulle finne sted i Norge vil det utfordre arbeidsmarkedet slik vi kjenner det i dag.

LES OGSÅ: Han kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

- Som app-medarbeider er du mer sårbar. Dersom en større del av arbeidsstyrken går over til frilans, vil jo forhandlingsstyrken til organisasjonene svekkes. Hvis det tar av og blir stort kan det skape utfordringer, sier Gerhardsen, som foreløpig ikke har sett statistikk eller tall på at denne trenden finner sted i Norge.

Hun trekker frem at det norske arbeidsmarkedet ikke ligner det amerikanske, og at det er usannsynlig å se amerikanske tilstander i Norge.

- Jeg ville vært bekymret for et arbeidsliv der arbeidstakerne er sårbare, og vi må sørge for at også frilansere kan ha et sikkerhetsnett. På den andre siden kan vi ikke være naive og tro at alle vil være frilansere, sier Gerhardsen.

(Saken fortsetter under videoen.)

Bli med Kim Haagensen på biltur og hør historien om hvordan han plukket opp sin fremtidige advokat som Uber-sjåfør

Han plukket opp sin fremtidige advokat som Uber-sjåfør
Renholdsgründeren Kim Haagensen (31) forteller om hvordan han plukket opp forretningsforbindelser gjennom taxiappen Uber. I tillegg til advokaten sin plukket han også opp en interessert investor og sin fremtidige webdesigner.
01:07
Publisert:
 

- Myndighetene er bakpå

- Det vil være mange arbeidstakere som ønsker mye fleksibilitet. Norske myndigheter er bakpå hele tiden, og henger alltid etter når det kommer nye tjenester, som for eksempel Airbnb, Uber og andre tjenester, sier Filip Rygg, leder i tankesmien Skaperkraft, som står bak en rekke bøker og artikler om gründervirksomhetens påvirkning på samfunnet.

Rygg mener det er uunngåelig at delingsøkonomien vil innta samfunnet, og at det vil føre med seg store forandringer for samfunnet slik vi kjenner det i dag.

- Det er ikke vanskelig å finne negative konsekvenser av delingsøkonomiens fremvekst; som utnyttelse av arbeidskraft og prispress som har ugunstige sider. Vi som samfunn må oppdatere oss; verden er i ferd med å forandres. Den nye teknologien vil føre til en tøff omstilling, sier han.

Avskiltet Uber-taxi

Taxitjenesten Uber er omstridt i en rekke land, og i Norge er det ennå ikke vedtatt hvorvidt Uber er innenfor det norske lovverket. Den norske taxinæringen har varslet store søksmål og har gått hardt ut mot den nye konkurrenten. Nylig ble en Uber-bil avskiltet for piratkjøring , men selskapet selv hevder det driver i henhold til norske lover.

- Det er jo en grunn til at disse tjenestene vokser frem. Taxinæringen tar ikke inn over seg forbrukernes ønsker, og forholder seg dårlig til det, sier Rygg.

Han tror det bil være umulig å stoppe utviklingen til Uber, Airbnb og lignende tjenester.

- Norge har i mange år kjempet for rettighetene fagorganisasjonene i dag har, og det er et gode ved det norske samfunnet. Vi må finne ut hvordan vi kan tilpasse oss heller enn å prøve å stoppe utviklingen av delingsøkonomien, sier han.

Det er ikke bare arbeidsmarkedet som står overfor store endringer, skal vi tro ekspertene. Trendanalytiker og forfatter Ståle Økland har tidligere advart mot at delingsøkonomien kan endre strukturen i kapitalismen.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.