Lier-Hansen sier til VG at han får alarmerende signaler fra mange av sine medlemsbedrifter.

– Det meldes om stadig tynnere ordrebøker, og for første gang er trenden at problemene i oljesektoren ikke bare rammer ingeniører, men også vanlige håndverkere innen modifikasjon og vedlikehold. Krisen er i ferd med å ramme de brede gruppene. Det kan bli riktig alvorlig, sier han.

– Hvis vi ikke evner å omstille oss tror jeg vi kan få ledighet opp mot 200.000 i Norge, sier Lier-Hansen.

NHO-toppen får støtte av samfunnsøkonom og sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen.

– Med utviklingen vi ser i dag, tror jeg vi kan ha 200.000 arbeidsledige innen fem år, sier Andreassen til VG.

Sjeføkonomen peker på at bruttonasjonalproduktet i Norge mellom 2004 og 2006 vokste med rundt fem prosent per år. De siste årene har veksten vært på rundt to prosent.

– Ringvirkningene fra oljesektoren kommer på toppen av en periode med svak vekst i norsk økonomi, sier han.

Ved utgangen av april var 81.600 personer registrert som helt ledige i Norge. Arbeidsledigheten er dermed på 3 prosent, mot 2,8 prosent i fjor. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 95.000, en økning på 4.500 siden april i fjor.

Les også:
DN-lesere har spart millioner på å prute
- Kan romme alt fra katastrofale til perfekte bilavgifter
Betalte seg ut av bolig-rettssak  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.