I juli var det 139.000 arbeidsledige personer i Norge. Dette tilsvarer 5,0 prosent av arbeidsstyrken, ifølge Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (aku) som ble lagt frem onsdag.

Meglerhusene DNB Markets, Nordea Markets og Handelsbanken Capital Markets ventet alle at ledighetsraten ville holde seg uendret på 4,8 prosent.

Flere vil ha jobb

- Vi har nådd femtallet litt raskere enn det vi hadde regnet med. Vi har ved tidligere anledninger pekt på at det går den veien. Vi har en prognose på fem prosent ledighet neste år og vi er der allerede, konstaterer seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. 

Dersom man utelukkende ser på tallene for ledighetsutviklingen, er det ikke tegn til at ledigheten bremser opp. Ser man imidlertid på årsakene til oppgangen, kan det likevel være indikasjoner på at ledigheten snart kan være i ferd med å nå toppen, mener han.

Den økte ledigheten skyldes i stor grad at sysselsettingen har hatt en trendmessig flat utvikling, samtidig som arbeidsstyrken øker, ifølge Hov. Det er altså ikke flere som mister jobben, men flere som melder seg til å jobbe.

- Det skapes ikke nok jobber til alle som vil ha, og da stiger ledigheten, sier Hov.

- Samtidig tror jeg vi begynner å nærme oss ledighetstoppen ut fra signalene vi har fra Norges Banks regionale nettverk om at sysselsettingsveksten er litt forsiktig på vei opp. Kombinert med litt moderat utvikling i arbeidsstyrken, skal vi etterhvert se at ledighetstoppen nås, sier han.

- Stor økning i arbeidsstyrken

Undersøkelsen viser at det sesongjusterte tallet på ledige økte med 11.000 fra april (gjennomsnittet av februar til april) til juli (gjennomsnittet fra juni til august).

Sesongjusterte tall fra undersøkelsen viser at sysselsettingen økte med 5000 personer i samme periode. 2.654.000 personer er sysselsatte. Dette tilsvarer at 67,4 prosent av befolkningen er sysselsatt.

- Grunnen til at ledigheten øker nå er hovedsaklig en veldig stor økning i arbeidsstyrken. Det er en oppgang i antall sysselsatte også, men ikke like stor, og dermed øker ledigheten nå, sier seniorøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Han peker på at de registrerte ledighetstallene fra Nav, som viser antall personer som faktisk melder seg som arbeidsledige på arbeidskontorene, har hatt en helt annen utvikling enn arbeidskraftundersøkelsen de siste månedene. Fra en topp på 3,4 prosent i april i år har Nav-tallene vist en nedgang til 3,1 prosent i august.

- Det har vært to måneder med oppgang i aku-tallene, men jeg stoler mer på registrert ledighet og der har vi hatt en utvikling i såpass mange måneder nå at vi kan begynne å kalle det en svakt nedadgående trend, sier Bernhardsen.

Påvirker ikke rentebeslutningen

Hverken Hov eller Bernhardsen tror Norges Bank får tatt med dagens ledighetstall i analysene under onsdagens rentemøte. Rentebeskjeden fra sentralbanken kommer torsdag klokken 10.00.

- Vi har sett at aku-ledigheten frem til nå har vært litt høyere enn den har sett for seg. Det bidrar til å nyansere litt det bildet vi har fått når vi ser på registrert ledighet fra Nav. Det er en del ting som ikke fanges opp i Nav-ledigheten som må avstemmes med utviklingen i aku-ledigheten for å få et mer fullstendig bilde. I sum kan man kanskje si at arbeidsmarkedsutviklingen har vært omtrent slik Norges Bank har sett for seg, sier Hov.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.