I oktober ble det 300 flere helt ledige, ifølge sesongjusterte tall fra Nav fredag.

- Etter flere måneder med nedgang, var det en liten økning i ledigheten i oktober. Hovedbildet er at arbeidsmarkedet har stabilisert seg i 2016, blant annet fordi den økte ledigheten i oljebransjen har blitt motvirket av lavere ledighet innen bygg og anlegg, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding fra Nav fredag.

- Vi venter at vi vil gå inn i en moderat oppgangskonjunktur neste år, og at ledigheten vil falle de neste to årene, sier Vågeng.

Arbeidsledigheten økte mest i Finnmark og Sogn og Fjordane i oktober, justert for normale sesongvariasjoner. Hedmark og Nordland var fylkene med størst nedgang iløpet av måneden, ifølge Nav.

Det var innen ingeniør- og ikt-fag at ledigheten økte mest, fulgt av industriarbeid. For fjerde måned på rad har bygge- og anleggsarbeidere størst nedgang i ledigheten, opplyser Nav.

Uendret ledighetsrate

De faktiske tallene for registrerte arbeidsledige, som ikke er justert for sesongvariasjoner, viser at det ved utgangen av oktober var 77.800 helt arbeidsledige hos Nav.

Dette er en nedgang på 2.200 sammenlignet med oktober ifjor. Arbeidsledigheten var på 2,8 prosent av arbeidsstyrken ved utgangen av måneden, ned fra 2,9 prosent i oktober ifjor.

Ledighetsraten var uendret fra september til oktober.

Ifølge TDN Finans var det ventet en leidghetsrate på 2,8 prosent i oktober.

 

Den registrerte ledigheten har falt tilbake så langt i år etter at den nådde 3,4 prosent i januar i år. Ifølge nye prognoser fra Nav tidligere denne måneden er ledighetstoppen trolig passert.

«Utviklingen i den registrerte ledigheten så langt i år har vært klart bedre enn vi anslo i vår forrige prognose, og vi må derfor nedjustere vår prognose både for 2016 og 2017», heter det i Nav-rapporten Arbeid og velferd som ble lagt frem i midten av oktober.

I gjennomsnitt vil det være 84.000 helt ledige i år. Neste år faller antallet til 80.000 og ytterligere til 76.000 i 2018, ifølge prognosene. Det betyr at ledighetsraten faller fra et gjennomsnitt på 3,0 prosent i år til 2,7 prosent i 2018.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.