På vegne av regjeringen, sendte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen tirsdag ut et forslag på høring om at fagutdannelser fra hele verden skal kunne vurderes og godkjennes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

I dag er det ingen slike godkjenningsordninger for utenlandske fagutdannelser, noe som har gjort at mange med utdannelse fra hjemlandet har jobbet som ufaglærte.

Går forslaget gjennom, vil en snekker utdannet i Syria eller Polen kunne godkjennes som faglært allerede i 2016, forutsatt at utdannelsen vurderes å holde samme kvalitet som norsk utdannelse, skriver Klassekampen,

– Uansett hvordan man vrir og vender på det, vil det komme titusener av flyktninger til Norge de neste årene. Målet er at de som har en fagutdannelse, skal få brukt den, sier Isaksen.

Både Fellesforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ønsker vedtaket velkommen.

– Dette er veldig viktig for å få best mulig utnyttelse av det potensialet som arbeidsfolk som kommer hit har, sier Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Høringsfristen er 14. desember 2015.

 

Les også: Gigantkjøp på norsk sokkel

- Vi må unngå at folk tar opp for mye lån og havner i gjeldsfella

Historisk bilde av Billy The Kid kjøpt for 16 kroner - kan være verdt 40 millioner

 

Se også:

Slik fungerer Apple Watch:

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.