President i NITO, Trond Markussen, sier det er en skummel utvikling når skillet mellom arbeid og fritid viskes ut i så stor grad som denne undersøkelsen viser.

– Gjennom tidligere undersøkelser vet vi at mange arbeider i ferier og på fritiden, en innsats som ofte har vært preget av frivillighet. Denne nye undersøkelsen avdekker at svært mange sjefer faktisk forventer at du jobber på fritiden, noe som bekymrer oss, sier Markussen.

Forventningene om fritidsjobbing er høyere i privat enn i offentlig sektor, med 52 prosent i private bedrifter, mot 30 prosent i offentlig virksomhet. Undersøkelsen, som er gjort av Respons Analyse for NITO, viser også at mannlige ledere i større grad enn kvinnelige ledere krever svar på henvendelser utenfor ordinær arbeidstid. Det er ansatte i bank, finans og serviceyrker som er mest utsatt.

– Arbeidstakere må ha rett til et minimum av sammenhengende fritid mellom arbeidsøktene og det er sjefens ansvar å legge til rette for hvile og fritid, sier Markussen,

Undersøkelsen viser samtidig at arbeidspresset kan gå begge veier. 94 prosent av lederne har selv opplevd å bli oppringt av arbeidstakerne utenfor normal arbeidstid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.