Dagens Næringslivs fotografer tok hjem en rekke av de gjeveste prisene innen norsk fotojournalistikk under kåringen av årets bilde igår.

VG, Aftenposten og DN delte førsteplassen med seks priser til hver av redaksjonenes fotografer. Hampus Lundgren vant førstepremien i kategorien «nyhet reportasje» for sine bilder fra valgnatten ifjor høst.

– Det er veldig kult. Det er ikke så viktig for meg å konkurrere, men det er fint å bli premiert for det man har utrettet, sier Lundgren.

Han har også tidligere vunnet i Årets bilde både i Norge og i Sverige. Nå retter han blikket mot verden.

– Hvis jeg kan ta noe innen World Press Photo før karrieren er omme, så hadde det vært flott. Vinner jeg der, kan jeg gi meg, smiler Lundgren.

Best i sport

Kanskje noe overraskende vant også næringslivsavisen DN flere priser for sportsbilder.

– Det er utrolig fint at arbeidet mitt blir satt pris på. Jeg er veldig takknemlig for å kunne gjøre så mye spennende som fotograf, sier Sigurd Fandango, som vant annen­­­premien i kategorien «sport feature» for sine bilder fra Safari Rally i DNs fredagsmagasin D2.

SPORT-FEATURE. D2s Sigurd Fandango tok annen­plassen for sine bilder fra Safari Rally i Afrika.
SPORT-FEATURE. D2s Sigurd Fandango tok annen­plassen for sine bilder fra Safari Rally i Afrika.
I tillegg til Fandangos annenplass vant frilanser Knut Egil Wang i klassen «sport action» for sine bilder fra reportasjen om kampsportligaen Ultimate Fighting Championship.

Dagens Næringsliv-fotograf og frilanser Thomas Haugersveen nøyde seg ikke bare med førsteplass i kategorien «portrett»; han tok like godt tredjeplassen også. Bildet av de romanske søstrene Morim som sto på trykk i Dagsavisen, gikk helt til topps.

– Portrett er den kategorien jeg setter høyest. Det var utrolig mange gode bilder med i konkurransen, sier Haugersveen.

DNs siste prisvinner ble frilanser Chris Maluszynski, som kom på annenplass i kategorien «dokumentar utland» for reportasjen «Rockefeller Road» som sto på trykk i DNs lørdags­magasin.

Død på toppen

På spørsmål om hvorfor en finansavis gjør det så godt i fotokonkurranser, har prisvinnerne forskjellige forklaringer.

– Vi har kresne lesere som krever gode bilder. Så da vet man at man må levere et bra produkt, sier Fandango.

Lundgren tror DN har klart å lage et særegent billedspråk som gjør at den skiller seg ut.

– Vi har en mer dokumentarisk stil, vi tar bilder som ikke er så «kontrollerte», sier Lundgren.

– For det første har vi fortsatt vår egen fotoavdeling, noe som ikke lenger er selvsagt i dagens mediehus. For det andre så er vi en gjeng med fotografer som alle har fotoprosjekter gående utenfor avisen også, sier Haugersveen.

PORTRETT. Tredjeplassen fikk Thomas Haugersveen for portrettet av Gunnar Torgersen (76)
PORTRETT. Tredjeplassen fikk Thomas Haugersveen for portrettet av Gunnar Torgersen (76)

SPORT-ACTION. Knut Egil Wang vant førstepremien for sitt bilde av Georges St-Pierre og Johny Hendricks i nærkamp under en kamp i Ultimate Fighting Championship.
SPORT-ACTION. Knut Egil Wang vant førstepremien for sitt bilde av Georges St-Pierre og Johny Hendricks i nærkamp under en kamp i Ultimate Fighting Championship.
Fotosjef Gunnar Lier kunne stolt konstatere at avdelingen hadde forsynt seg grovt av prisene i årets konkurranse.

– DN har gjennom flere år satset hardt på visuell journalistikk, og det gjør DN til en attraktiv arbeidsgiver for noen av landets beste fotografer. Årets bilde-konkurransen gjenspeiler dette, sier Lier.

Hovedpremien «Årets bilde» ble vunnet av Aftenposten-frilanser Paal Audestad for bildet fra reportasjen «Til døden skiller oss ad».

ÅRETS BILDE. Vinner av Årets bilde ble Aftenposten-frilanser Paal Audestad for bildet fra reportasjen
ÅRETS BILDE. Vinner av Årets bilde ble Aftenposten-frilanser Paal Audestad for bildet fra reportasjen "Til døden skiller oss ad"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.