Fotojournalistene Elin Høyland og Øyvind Elvsborg i Dagens Næringsliv tok hver sin 3. premie i klassene «Dokumentar Norge» og «Nyhet enkelt bilde».

Tok sjansen

Elvsborg tok sjansen og stilte seg på en helt uvanlig plass for å fotografere Dalai Lama på vei inn i Stortinget. Alle andre fotografer står nede på Løvebakken.

Høyland vant med en serie på den 86 år gamle Jæren bonden Edvard Bjelland som bor på gården han overtok av sine foreldre. Gården er flere hundre år gammel og Elin har fotografert en mann som lever i sin egen tid.

- Et utrolig godt nyhetsbilde

Frilansfotograf Kyrre Lien vant «Årets bilde».

Utsikt. Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor sove- rommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet.
Utsikt. Barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor sove- rommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet. (Foto: Kyrre Lien)
- Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt, skriver juryen i sin begrunnelse.

- Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasnings- evne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss, skriver juryen.

Lien er utdannet fotojournalist fra Høgskolen i Oslo og Akershus og arbeider frilans for blandt andre NTB scanpix, Aftenposten, VG og New York Times.

Her kan du se alle de premierte bildene (NB. ekstern lenke)

Les også:
- Kommer du for sent første dagen, er det ut
Varsler om verre oljefall
Tyvenes nye gullgruve (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.