I mange år har Mercurey Clos Tonnerre fra Domaine Michel Juillot vært Polets kanskje beste burgunderkjøp i basisutvalget. Etter å ha solgt 40 flasker for lite, ble den vraket fra basislisten i sommer. Nå må den bestilles, hvis ditt lokale polutsalg ikke har valgt å beholde den, slik mange har gjort. Enten du bestiller i butikk eller på nett, får du uansett Mercurey Clos Tonnerre i hus før jul.

Domaine Michel Juillot har også noen skikkelig gode billigkjøp. Gode billigburgundere finnes nesten ikke, så det er bare å takke og bukke og benytte anledningen.

Til de billigste vinene bruker Laurent Juillot for det meste 2000-litersfat. Av den hvite Cuvée Juliette lagres to tredjedeler av vinen på de store fatene og resten på mindre barriques (225-litersfat), hvorav bare ti prosent er nye. Dermed skal ikke vinen få så mye eikesmak. Av den billige, røde Cuvée Pierre lagres 80 prosent på 2000-litersfatene og resten på barriques, hvorav ti prosent er nye her også.

Enkelt og godt
Siden 1404 har familien Juillot holdt til i – i burgundersammenheng – ikke altfor glamorøse Mercurey. Det lages likevel flere gode og rimelige viner der, ikke minst av Juillot. Det er de fire siste generasjonene som har gjort seg bemerket som vinprodusenter. Sønnen i huset, Laurent, overtok etter far Michel i 1996. Laurent er blitt kåret til beste unge vinmaker i Frankrike og beviser at han fortjente utmerkelsen.

I dag eier han 32 hektar med vinmarker, det aller meste i Mercurey, men også litt i berømte marker som Corton-Charlemagne (0,8 hektar), Corton-Perrières (1,2 hektar) og noe også i Aloxe-Corton. 2007-årgangene fra disse markene er kun tilgjengelig i Norge for restauranter og som spesialbestilling. På Vinguiden kan du lese mer om disse fabelaktige vinene.

Her er vinene det er mulig å få tak i for vanlige kunder:

 

RØDVIN

45015 Cuvée Pierre Pinot Noir 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
129 kroner, bestillingsutvalg
84 poeng
Wine Tailor
Frisk, lett søtlig frukt av kirsebær og bringebær. Flott syre gjør vinen ekstremt matvennlig. Drikk nå.

2887 Mercurey 1er Cru Clos Tonnerre 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
229,90 kroner, bestillingsutvalg
90 poeng
Wine Tailor
Kanskje den beste røde burgunderen i basislisten i en årrekke. Nå i bestilling. Ny årgang som også viser at Laurent Juillot kan jobben sin. Han har nå tatt i bruk en ny vertikalpresse. Ren, fin frukt. Veldig kirsebærpreget. Fruktig, men også frisk og stram. Bra lengde. Nå til 2015.

Mercurey 1er Cru Clos des Barraults 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
Kroner 279,- Spesialbestilling
91 poeng
Wine Tailor
Denne vinen kommer i bestillingsutvalget i januar. Flott, myk duft av jordbær og krydder. Integrert eik. God frukt. Frisk, delikat, på mange måter litt smal. lang ettersmak. Tiltalende og myk. Nå til 2018 TM

Corton-Perières Grand Cru 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
91 poeng
Kroner 489,- Spesialbestilling
Wine Tailor
Lukket, noe duft av jordbær og kirsebær, men også litt rikere frukt. Fin integrert eik. Konsentrert. Litt rustikk. Må lagres. 2013-2020 TM


 

HVITVIN

45016 Cuvée Juliette Chardonnay 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
129 kroner, bestillingsutvalg
85 poeng
Wine Tailor
Billigere enn dette får du ikke drikkbare burgundere. Fabelaktig nok er dette en god vin uansett område, prisen tatt i betraktning. Litt eik på duft, men også fint preg av epler og urter. Flott smak. Fyldig og med fin friskhet. God lengde. Et veldig godt kjøp. Finnes også på magnum til 299 kroner. Nå til 2012.

44938 Mercurey 1er Cru Les Champs Martins 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
279,90 kroner, bestillingsutvalg
90 poeng
Wine Tailor
Litt fremtredende eik akkurat nå, men dette pleier å gå seg fint til over tid. Vinen bør derfor lagres. Også innslag av sitrus, mineraler og et fint floralt preg. Delikat, frisk vin. 2012–2018.

Corton-Charlemagne Grand Cru 2007
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
Kroner 589,- Spesialbestilling
94 poeng
Wine Tailor
Juillot lager år ut og år inn en av de beste vinene fra Corton-Charlemagne. Flott duft av smør og mineraler, lime og fine kryddertoner. Fyldig, frisk, balansert og med lang ettersmak. En delikat vin. Nå til 2020 TM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.