De globale tapene ved årets katastrofer har vært på over 1.300 milliarder kroner, mer enn tre ganger så mye som året før, anslår forsikringsgiganten Swiss Re.

Forsikringsselskaper verden over har i år betalt ut 215 milliarder kroner i erstatning etter naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer. Dette er en økning på 34 prosent fra året før, opplyser Swiss Re.

Jordskjelvet i Haiti i januar, som kostet rundt 230.000 mennesker livet, bidro sterkt til katastrofeåret 2010, målt i antall menneskeliv som gikk tapt.

Til sammen 260.000 mennesker omkom i katastrofer i år, det høyeste tallet siden 1976 og en kraftig økning fra 2009 da rundt 15.000 mennesker omkom.

Foruten jordskjelvofrene i Haiti mistet rundt 15.000 mennesker livet i en hetebølge i Russland, mens over 6.000 mennesker mistet livet i flom i Kina og Pakistan.

I februar kostet et kraftig jordskjelv 800 mennesker livet i Chile, og to måneder senere mistet 3.000 mennesker livet i et jordskjelv i Kina.

Mens mange av ofrene i de mindre katastrofene var forsikret, var det lite forsikringspenger å hente for jordskjelvofrene i Haiti og flomofrene i Asia, konstaterer Swiss Re.

Jordskjelvet i Chile kostet forsikringsbransjen aller mest og har til nå resultert i utbetalinger på nærmere 50 milliarder kroner.

Swiss Re, som er et såkalt reforsikringsselskap der forsikringsselskaper kan tegne egne forsikringer, understreker at det er vanskelig å sette prislapp på skadene askeskyene fra vulkanutbruddet på Island og oljelekkasjen i Mexicogolfen forårsaket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.