Har du forsøkt vår omfattende vindatabase?

For noen få uker siden flyttet Odd Ivar Solvold inn i nye lokaler i Sandefjord. Mathuset Solvold hadde sett dagens lys. Det ble kronen på verket for en som har markert seg i toppen av norsk restaurantverden i en årrekke. Han har vært restauratør og kjøkkensjef på Ludls Gourmet siden 1996 da han overtok for Edgar Ludl som han hadde arbeidet for siden 1989. Han har vært norgesmester i 1991, 1993 og 1994, årets fiksekokk i 1993, årets kjøkkensjef i 1995, vant bronse i kokke-VM (Bocuse d'or) i 1997, vært på kokkelandslaget siden 1990, vært matansvarlig der siden 1993 og manager siden 2000. Mererittlisten er med andre ord lang, og godordene har også haglet over hans nyåpnede restaurant.

Viktig bidrag
Med seg på laget har han Journalist og fotograf Terje Svendsen. Han arbeider i Larviks lokalavis Østlands-Posten. Sammen med Solvold har han kjørt en matside i Østlands-Posten en gang i uken. Det er en bearbeidet versjon av disse artiklene som er blitt bok.

Og nettopp kombinasjonen en god journalist og en god kokk er avgjørende for kvaliteten til denne boken. Det kan bli litt vel mye pjatt når kjente kokker skal stå frem med sin "indre" filosofi eller være reiseskribenter. Det blir så selvfølgelig og realtivt kjedelig skrevet. Å være god kokk betyr ikke at man er god til å skrive og formidle.

I moderne kokebøker legges det også vekt på solide bilder. Innimellom kan det nesten bli for mye matporno. Jeg har registrert at enkelte andre anmeldere av denne boken var skeptisk i utgangspunktet til at bildene skulle være tatt av en lokalavisfotograf. De ble imidlertid overbevist likevel. Og det er det all grunn til, for bildene holder høy kvalitet. På det feltet står ikke boken tilbake for noen andre.

Inspirerende
Boken er bygd opp rundt Solvolds baser, en rekke oppskrifter på alt fra hummerolje til lammekraft. Deretter følger oppskriftene som er bygd opp på to sider hver og en. På høyresiden et bilde av retten og på venstre side først en kort innføring i retten skrevet av Svendsen i samarbeid med Solvold, før selve oppskriften kommer. I tillegg har alle rettene vinforslag skrevet av Gorm Kindblad, som også har et kort kapittel om vin.

Det er en rekke retter for alle årets tider. Siden de har vært basis for matreportasjer i en lokalavis i en middels stor Vestfold-by er også alle ingrediensene relativt lette å få tak i. Man må ikke inn til en bestemt invandrerbutikk på Oslo Øst for å kunne lage retten.

Årets julegave
Jeg har gått igjennom boken sammen med en pensjonert kokk, som mente at dette var den boken av de fleste utgivelsene i høst, som var lettest å følge opp på kjøkkenet for de som har lyst til å kaste seg ut i gastronomiens videreverdigheter. Det betyr ikke at rettene ikke er meget innbydende. Det er de nemlig.

Det er bare å kaste seg ut i Solvolds verden.

Rett Fra Solvold
Odd Ivar Solvold & Terje Svendsen
Solrett Forlag
ISBN 82-996369-0-6
Kroner 349,-
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.