I den svarte testkofferten på bordet ligger mikrofon-chipen som etter det DN erfarer verdsettes til 300 millioner i en nylig kapitalutvidelse

– Denne teknologien kan ingen utvikle rundt kjøkkenbordet, sier Sverre Dale Moen (53).

Moen strekker frem fingeren og viser den lille chipen som de håper skal få innpass hos noen av verdens største elektronikkprodusenter. Mikrofonen er spesiallaget for å fange opp den minste lyd i støyutsatte omgivelser.

– I denne lille enheten ligger det teknologi som er bygget på et helt nytt prinsipp. Den er på 3x4 mm og proppet av elektromekanikk.

Etter flere år med utviklingsarbeid, er størrelsen på mikrofonchipen redusert fra sukkerbitstørrelse og ned til noen millimeter.

Sensibel er ett av over 150 selskaper som har registrert seg i DNs gründerkartlegging Årets nyskapere.

Bruker lys til å fange lyd

Hemmeligheten bak patentene til chipen ligger i måten det benyttes lysstråler for å lese av lyden. Sensibel er en spin-off fra Sintef hvor det i flere tiår har vært forsket på optikk.

Nå er selskapet på vei inn i markedet for såkalte mems-mikrofoner som finnes i alt fra mobiltelefoner, biler og smarthøyttalere til støykansellerende hodetelefoner.

De ordinære mems-mikrofonene benytter samme prinsippet som da mikrofonen først ble oppfunnet. Lydbølgene treffer en tynn metallmembran som leses analogt.

– Vi har vendt om på konseptet og utviklet en optisk avlesning hvor det sendes ut lys som kommer tilbake og detekteres. Membran våre er spesiallaget. Dette er ikke vanlig metervare.

Moen sammenligner bruken av optikk med utviklingen som fant sted da de gamle lydkassettene ble erstattet av cd-plater, som utnyttet laserteknologi.

Mottagelsen, når de har reist rundt med den den svarte kofferten, har ikke alltid vært like varm.

– Da vi begynte å reise rundt, var tilbakemeldingen at dette trodde de ikke på. Vi fikk beskjed om å komme tilbake når vi har noe. Nå har vi bevist at det er mulig å plassere studiomikrofoner i mikromikrofoner, sier Moen.

I lydklokken på laben testes mikromikrofonen med alt fra jagerflystøy til deteksjon av signaler som knapt det menneskelige øre kan høre. Her er det opprinnelige kjerneteamet Sverre Dale Moen (fra venstre), Jakob Vennerød, Stig Torud og Matthieu Lacolle.
I lydklokken på laben testes mikromikrofonen med alt fra jagerflystøy til deteksjon av signaler som knapt det menneskelige øre kan høre. Her er det opprinnelige kjerneteamet Sverre Dale Moen (fra venstre), Jakob Vennerød, Stig Torud og Matthieu Lacolle. (Foto: Mikaela Berg)

Tredje byggeprosjekt

For elektroingeniøren fra NTNU fra Rendalen er det ikke første gang han bygger et tek-selskap fra bunnen. To ganger tidligere har selskapene blitt kjøpt opp av globale giganter:

  • Moen var med på å starte Chipcon i 1996 som ni år senere ble solgt til Texas instruments for 1,3 milliarder kroner. De tre gründerne satt igjen med 100 millioner kroner hver. En av medgründerne var Geir Førre.
  • Så ble han med på oppstartsselskapet New Index i Trondheim. Denne gangen var det utviklet en tavleteknologi ved NTNU med en blekkløs penn og digitalt kamera som skulle tas ut av laben. Selskapet ble solgt til Epson etter seks år for 144 millioner. Moen satt igjen med rundt 13 millioner.

Og nå er han altså i gang igjen med en teknologi utviklet på Sintef. Denne gangen ble det satt sammen et kjerneteam på fire som nå skal ta optikkteknologien ut i markedet.

– At jeg skulle begynne enda en gang hadde jeg ikke trodd. Det bare var så spennende, sier trippelgründeren.

Etter flere år med utviklingsarbeid er chipen redusert fra en sukkerbit til noen få millimeter.
Etter flere år med utviklingsarbeid er chipen redusert fra en sukkerbit til noen få millimeter. (Foto: Mikaela Berg)

Sikter mot Big Tech

I testlaben i Forskningsparken testes chipen i de mest ekstreme støyomgivelser for å fange opp de sterkeste og svakeste lydene.

De siste årene har antallet små mikrofoner skutt i været. Sensibel har satt seg et offensivt mål om å ta fem prosent markedsandel av et marked på syv millioner solgte mems-mikrofoner i året.

I første fase er strategien å gå mot nisjeprodukter, og i neste fase er planen å få mikrofonen inn i bestselgere på småelektronikk hvor det er langt mer prispress. Bare i en vanlig mobiltelefon finnes det ofte fire mikrofoner.

– Vi har ferdigutviklede prototyper, og nå er vi ute verden rundt og tester mikrofonen ute hos kunder for å skalere opp.

– Er det mulig å slippe til i bestselgerne fra Apple og Samsung?

– Vi har sett tidligere at det har vært mulig så lenge det har vært et godt produkt. Vi snakker allerede med de store, men vi begynner ikke med 500-millionersmarkedet for mobiltelefoner.

Gründer-selskapet slo gjennom på luft
Denne sensoren førte til et internasjonalt gjennombrudd for Erlend Bolle og Airthings. Her forteller han om veien frem.
02:23
Publisert:

På talegjenkjenning har det åpnet seg et kjempemarked.

– Siri skjønner ikke hva som blir sagt fordi det er for mye støy. Begrensningen ligger i mikrofonen. Billedkvaliteten på telefonene er enorme, men mikrofonene er ikke kommet opp på samme nivå.

Når bakgrunnsstøyen er ryddet bort, åpnes det nye muligheter til lydanalyse rettet mot for eksempel alarmsystemer. Å fange opp lyden av knust glass eller sluring i et lager kan være et stort fremskritt.

Får inn utenlandske eiere

Nå gjør Sensibel en kapitalinnhenting på 150 millioner kroner hvor det tyske fondet Trumpf venture leder an som hjørnestensinvestor.

Inn kommer også et EU-fondet EIC som støtter europeisk teknologiutvikling og Skagerak Capital. Gründere og ansatte eier nå 27 prosent av selskapet.

Fra før er Sintef Venture og Investinor de største eierne. I tillegg har EU og Forskningsrådet gått inn med nærmere 40 millioner i støtte.

Ut fra Sintef-miljøet har det spunnet ut flere tek-tungvektere, deriblant det børsnoterte lokomotivet Nordic Semiconductor med hovedkontor i Trondheim og Chipcon.

– Sensibel hadde ikke blitt startet uten grunnforskningen ved Sintef og finansieringen fra Investinor, fordi det krever så mye kapital, sier Moen.

Verdens mest følsomme

Sintef har sikret seg patentene på optikken, mens Sensibel har fått eksklusiv lisens. Den opprinnelige planen var å bruke teknologien på noe helt annet enn forbrukselektronikk.

Den digitale pennen som Sverre Dale Moen var med på å utvikle ble solgt til Epson i 2011. Her fra venstre: New Index-gründer Tormod Njølstad, Bjørn Anders Fossum, Sverre Dale Moen og Herbjørn Skjervold.
Den digitale pennen som Sverre Dale Moen var med på å utvikle ble solgt til Epson i 2011. Her fra venstre: New Index-gründer Tormod Njølstad, Bjørn Anders Fossum, Sverre Dale Moen og Herbjørn Skjervold. (Foto: Ole Morten Melgård)

– Optikkteknologien for verdens mest følsomme mikrofoner var først tenkt mot seismikk, men så kom oljekrisen og da falt interessen, sier Investeringsdirektør John Torvik.

Han er godt fornøyd med måten Sintefs forskningsoppdrag omsettes i nye oppstartsselskaper. Sensibel er ett av noen titalls selskaper som de siste årene har spunnet ut fra Sintefs forskningsvirksomhet.

I den aktive porteføljen til Sintef Venture teller nå 18 selskaper med totalt rundt 300 årsverk. Fra 2020 til 2021 økte anslåtte verdsettelsen fra 1,1 til 2,3 milliarder kroner.

– Sintef er en forskningsinstitusjon og en ideell stiftelse som skal drive grunnforskning på oppdrag for AS Norge. Samtidig har vi også et samfunnsoppdrag med å skape ny næring i oppstartsverdenen, sier Torvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.