På universitet la Daro Navaratnam (39) en plan om å starte tre selskaper. Nå er han kommet langt med å ha bygget sitt andre betalingsselskap, Dintero, som er blitt verdsatt til 200 millioner kroner.

– Jeg er halvveis. Klarer du det tre ganger, kan ingen si at det var flaks.

Dintero er ett av nærmere 200 selskaper som er med i DNs gründerkartlegging Årets nyskapere (Se hele listen her).

Unnslapp

Navaratnams familie kom til Norge fra Sri Lanka da han var syv år. Landet de forlot, var preget av borgerkrig, og bak flukten til Norge ligger det en dramatisk historie.

– Staten ville få bort Tamiltigrene og var ute etter unge menn. Det kom en soldat til hjemmet vårt, og gikk mot faren min. Da han så at jeg satt i fanget, rygget han tilbake.

Averøya i Møre og Romsdal skulle bli deres nye hjemsted. I ungdomstiden ble Navaratnam spurt av bekjente rundt nabolaget på Averøya om å løse dataproblemer.

– Mamma sa at jeg måtte hjelpe folk, sier han.

Datakunnskapene skulle betale seg noen år senere. For da han etter hvert studerte datateknikk og gikk på entreprenørskolen ved NTNU, ble han kjent med betalingsbransjen.

– Det var en øyeåpner. Jeg så at jeg kunne gjøre ting enklere ved å få med meg teknologitunge folk, sier Navaratnam.

– Syke verdsettelser

Først bygget 39-åringen opp selskapet D-Safe, som spesialiserte seg på å hente data fra digitale kvitteringer. Etter fem år ble D-Safe solgt til den internasjonale aktøren Bambora. Salget ga en gevinst på rundt 55 millioner kroner.

Så startet han Dintero, som for vel ett år siden ble verdsatt til 200 millioner kroner da Schibsted Ventures kom inn på eiersiden.

Bransjen har vært preget av vanvittige verdsettelser, men de siste ukene har børsfallet for tek-aksjer eskalert. Nedturen sammenlignes med dot.com-boblen.

DN har de siste ukene omtalt hvordan børsfallet nå også påvirker verdsettelsene til tidligfaseselskaper.

– Er den voldsomme veksten blitt en stor fallhøyde?

– Vi ser at det er syke verdsettelser i PE-bransjen. Det holder å ha en idé. Fintech og payment har høye multipler (beregningsmetode for verdsettelse, red.anm.). Verdsettelsen vår vil sikkert gå opp, men vi er forsiktige med verdsettelser. Det viktigste er at det går riktig vei.

Inn i plattform-økonomien

Gjennombruddet til Dintero har vært på såkalte checkout-løsninger som benyttes til nettbetaling. Navaratnam fikk med seg flere fra selskapet han forlot, og i halvannet år jobbet teamet for å få opp løsningen. I fjor ble nesten 800 millioner kroner kanalisert gjennom systemet.

De tre seneste årene er Dintero blitt utvidet med mer avanserte tjenester, som også skal bidra til økt lønnsomhet.

Nå rir Dintero plattform-bølgen, hvor en flom av nye tjenester også stiller helt nye krav til betalingsløsninger. Ofte er det flere aktører som skal dele inntektene, hvor det for eksempel gjøres en fordeling mellom plattformen og taxisjåføren. Selskapet har fått på plass en konsesjon for betalingsforetak for å ta en mer sentral rolle i verdikjeden.

– Markedsplassen tar imot pengene i appen, og så fordeles pengene. Da må man ha konsesjon, sier Navaratnam.

Hvitvasking

Betalingsbransjen er blitt preget av en rekke innskjerpinger av hvitvaskingsregelverket de seneste årene. For Dintero har det nye regimet åpnet nye muligheter.

– Det startet med at vi selv ble tvunget til å bruke løsninger som kostet skjorten. Vi tenkte at dette var et kjempeproblem for mange. Så utviklet vi en egen løsning for at kunder ikke skal gjøre feil i prosessen, sier Navaratnam.

Regelverket krever at det gjøres sjekk av kunder blant annet opp mot sanksjonslister.

Dintero har automatisert godkjenningsprosedyren med innhenting av data og et minimum av manuell kontroll. Denne prosedyren for nye betalingssteder har tidligere tatt flere uker.

For mange bedrifter haster det å komme i gang, som da restaurantbransjen måtte gå over til qr-kodebetaling under pandemien.

– Dette er kritisk å få til for mange, ellers kan det bli full stopp i inntektene.

– Hva synes Finanstilsynet om at godkjenningsprosedyrene blir utført av en robot?

– De liker generelt ikke automatiserte prosesser, men vi har en menneskelig kontroll også. Det er vi som tar risikoen med KYC-arbeidet (know your customer). Finanstilsynet kan nappe konsesjonen vår hvis det avdekkes feil, så det er essensielt for oss å ha god kontroll på dette.

Har ikke tenkt til å selge

Dintero fikk er underskudd på fem millioner kroner i fjor av en bokført omsetning på ti millioner.

Gründerne sitter fortsatt med 84 prosent av aksjene. Navaratnam er største aksjonær, med 66 prosent av selskapet.

– Når skal du selge deg ut for å begynne på det tredje selskapet du ambisjoner om?

– Jeg har ikke tenkt på noen exit. Jeg vil heller bygge dette til noe veldig stort og etterhvert starte investeringsselskap som det tredje selskapet.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.