"Røkke har maktet når andre har slaktet. Kan ledelse og hvordan en skal behandle folk rundt seg. Viser at han er en seriøs industribygger."

"Han har gjennomført nødvendige snuoperasjoner med stil. I motsetning til en del proffe styreledere, som gjorde sitt ytterste for å avlevere problemet Kværner til Russland."

"Fiskeren" fra Molde naturligvis. Dristig, fremsynt og seg selv i alt! Ingen over eller ved siden."

Dette er noen kommentarer fra leserne, som har stemt frem Kjell Inge Røkke som den beste lederen i 2005 med klar margin.

Av 8.000 stemmer gikk nesten en tredjedel til Røkke. Nærmest fulgte Norwegian-sjef Bjørn Kjos, John Fredriksen, Helge Lund og Celina Midelfart.

Samlet trådene
2005 var året da industrimannen Kjell Inge Røkke ble stueren.

Den til tider så utskjelte og omstridte fiskeren klarte å samle sammen trådene i sitt imperium, og gjennomføre de ambisiøse målene han satte seg fore i 2004. Og denne gangen skjedde det uten at minoritetsaksjonærene satte seg til motverge.

Komplisert
På et par år har Røkke gjennomført en av de største og mest kompliserte restruktureringene i Norge noensinne.

Problemene i Kværner, som sto med en fot i graven for noen år siden, er på langt vei løst, og Aker er i løpet av året blitt et sterkt holdingselskap med eierinteresser i både skipsbygging, oljeservice, fisk og rigg.

Her kan du lese Kjell Inge Røkkes reaksjon på kåringen.

Heftig oppgang
Aker ASA har steget hele 230 prosent, mens oljeservicegiganten Aker Kværner er opp 164 prosent. Iløpet av året har selskapene hans omtrent doblet seg i verdi, og han har ført en rekke nye selskaper til børsen.

Aker Drilling, Aker American Shipping og Aker Seafoods var Røkkes børsbabyer i 2005, og kommer i tillegg til Aker Kværner, Aker Yards og Aker ASA. Kværner er innlemmet i Aker ASA og tatt av børs for noen måneder siden.

For utenforstående har det imidlertid vært vanskelig å følge med på finansakrobatikken de senere årene, med sammenslåinger og knoppskytinger i ett kjør. Men den berømte Røkke-rabatten er mindre enn noensinne.

Men alt gikk likevel ikke Røkkes vei ifjor.

Bråk
I tillegg til masse bråk rundt byggingen av en villa i Konglungen i Asker, måtte han tilbringe seks uker i rettssalen i forbindelse med de famøse båtsertifikatene han skal ha skaffet seg på urettmessig vis. Han ble dømt til 120 dager fengsel for korrupsjon, hvorav 90 dager betinget. Skyldspørsmålet er avgjort, men Røkke har anket straffeutmålingen.

Et godt plaster på såret var det nok at Molde beholdt plassen i Tippeligaen og sikret seg cupgullet på Ullevaal Stadion.

I 2005 beviste også Kjell Inge Røkke en gang for alle at han er en industrimann som fortjener sin plass i den øverste divisjonen, og dn.no-leserne sendte ham helt til topps.Her er topp ti-listen (av 18 man kunne stemme på):