Argentinas president Cristina Kirchner anklager britene for kolonialisme og krever på nytt at de gir slipp på Falklandsøyene.

Øyene ble tatt med makt fra Argentina i 1833, noe som var ren kolonialisme, mener Kirchner.

– Siden da har Storbritannia, kolonimakten, nektet å returnere territoriet til Argentina og på den måten hindret oss fra å gjenopprette vår territoriale integritet, mener Kirchner.

Den argentinske presidenten anklager videre britene for å ha fordrevet argentinerne fra øyene og for å ha startet en bosetningsprosess der, på lik linje med det man gjorde i andre britiske kolonier.

FN-resolusjon
I et åpent brev som ble gjengitt i britiske aviser torsdag, viser Kirchner til en resolusjon som ble vedtatt i FNs hovedforsamling i 1965. Den slår fast at Falklandsøyene øyene er kolonisert og ber Storbritannia og Argentina forhandle fram en avtale.

– Jeg gjentar i det argentinske folks navn vår oppfordring om å etterleve FNs resolusjoner, skriver Kirchner.

Avvises tvert
Utspillet høster ingen forståelse i London, der statsminister David Cameron blankt avviser kravet om å gi slipp på øyene utenfor kysten av Argentina.

Falklenderne må selv avgjøre øyenes framtid, sier Cameron, som viser til at de rundt 3.000 innbyggerne skal holdes folkeavstemning om framtidig politisk status 10. og 11. mars i år.

– Hver gang de blir spurt, svarer de at de ønsker å beholde sin nåværende status med Storbritannia, sier Cameron.

Folkeavstemning
– I år skal de holde en folkeavstemning om dette, og jeg håper at Argentinas president vil lytte til utfallet av denne og anerkjenne falklendernes rett til selv å bestemme over sin framtid, fortsetter den britiske statsministeren.

– All den tid de velger å forbli en del av Storbritannia, har de 100 prosent støtte fra meg, sier Cameron.

Blusset opp
Krangelen mellom Argentina og Storbritannia om Falklandsøyene blusset opp igjen i fjor, i forbindelse med 30-årsmarkeringen for Falklandskrigen der 255 britiske og 649 argentinske soldater ble drept.

Cameron og Kirchner røk i tottene på hverandre under G20-møtet i Mexico i juni i fjor, og under sin tradisjonelle juletale til falklenderne anklaget Cameron Argentina for å nekte øyboerne rettigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.