– Dette er et spektakulært hus. Det er et av hans signaturhus, sier daglig leder Iver Graff i Privatmegleren Scenario.

Stjernearkitekten Arne Korsmos rekke av tre eneboliger i Planetveien på Vettakollen i Oslo har skrevet seg inn som noe av det ypperste i norsk arkitekturhistorie.

I 2007 ble de kåret til et av etterkrigshistoriens 12 viktigste bygg av Morgenbladet. Nå er boligen i Planetveien 10 lagt ut for salg med en prisantydning på 14,75 millioner kroner.

Mens Korsmo flyttet inn i «eksperimenthuset» i nummer 12, og samarbeidspartner Christian Norberg-Schulz i nummer 14, er det den gamle tomteeieren J.H. Nordlies bolig som legges ut for salg.

Eieren av huset har ivaretatt den originale stilen fra arkitekt Arne Korsmo.
Eieren av huset har ivaretatt den originale stilen fra arkitekt Arne Korsmo. (Foto: Zovenfra)

Alle boligene er fredet utvendig, men det er kun Korsmos gamle hjem som er fredet på innsiden.

– Hvis du går med en drøm om å bygge det ut er det bare å glemme det. Rammene for huset er satt, men dette er et så spesielt hus at jeg tror mange vil tenke seg å kjøpe det, sier Graff.

«Ekstrem interesse»

Eiendomsmegleren la ut boligannonsen på Finn.no forrige lørdag, og har opplevd enorm respons. Foreløpig har annonsen 20.600 visninger.

– Det har vært helt ekstremt. Jeg har jobbet i bransjen i over 20 år, men har aldri vært med på noe lignende. Jeg tør å påstå at det ikke finnes en arkitekt i landet som ikke har vært inne og sett på annonsen, sier Graff.

Ekteparet Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen var kjent som et av de mest glamorøse parene i norsk modernistisk formgivning.
Ekteparet Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen var kjent som et av de mest glamorøse parene i norsk modernistisk formgivning. (Foto: Sverre A. Børretzen/Aktuell/NTB Scanpix)

Korsmo ble født i 1900 og døde i 1968 i Peru. Han regnes som en av store arkitektene i norsk historie, og er utenom husene i Planetveien kjent for å ha tegnet Villa Dammann og Villa Stenersen på Oslo vest.

Planetveien 14 var Arne Korsmo og gullsmed og designer Grete Prytz Kittelsens hjem og arbeidssted.

Arkitekten bak boligen var opptatt av funksjonell estetikk. Her fra stuen, som har store vinduer.
Arkitekten bak boligen var opptatt av funksjonell estetikk. Her fra stuen, som har store vinduer. (Foto: Zovenfra)

Kittelsen var en av etterkrigstidens mest anerkjente norske designere og i 1961 ble hun fotografert i Vogue i kjelleren av huset.

Paret skilte seg i 1960, men Kittelsen bodde i huset de neste femti årene helt til hun døde høsten 2010. I testamentet skal hun ha bedt om at huset skal brukes som bolig, ikke som museum.

Historisk bygg

Boligen som nå ligger ute for salg har fire soverom, et bruksareal på 232 kvadratmeter, og ligger rett nesten rett på grensen til Nordmarka.

Marit Bergum Hansen er selgeren av boligen. Hun kjøpte den i 2013 til ti millioner kroner.

– Det er et historisk bygg. Arne Korsmo har laget et utrolig fint hus. Det er kjempelekkert. Jeg selger fordi det ble litt for stort for meg, sier Hansen til DN.

Hansen forteller at hun i tillegg til huset falt for nærheten til Nordmarka og morgenbad i Bånntjern.

For å utnytte boligen bedre har hun fjernet flere vegger, og jobbet med å bedre isolasjonen.

– Jeg ble veldig betatt av både huset og beliggenheten. Huser gir en helt spesiell følelse av å være ute, selv om man er inne. Den er skjermet mot veien og det er helt åpent ut til en frodig hage, himmel, furutrær, og bjerk, sier Hansen.

Unik

Professor emerita Elisabeth Tostrup ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har skrevet bok om Arne Korsmo og huset han tegnet til seg selv, Planetveien 12.

Professor emerita Elisabeth Tostrup ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).
Professor emerita Elisabeth Tostrup ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). (Foto: Foto: AHO)

Hun forteller at Planetveien 10 tydelig var et samarbeid mellom Korsmo og Norberg-Schulz – og at sistnevnte trolig hadde mye med utformingen av nummer 10 og sitt eget hus, nummer 14.

– Husrekken er unik, men vanskelig å si «hvor» unik, skriver Tostrup i en epost til DN.

Hun skriver videre at husene til Korsmo var banebrytende for sin tid.

I motsetning til andre steder i huset, er kjøkkenet bare noen år gammelt.
I motsetning til andre steder i huset, er kjøkkenet bare noen år gammelt. (Foto: Zovenfra)

– Både førkrigshusene, da han hadde en stor produksjon, og hans eget, nr. 12, etter krigen. De beste av husene hans har høy kvalitet som arkitektonisk komposisjon, både i eksteriør og interiør, skriver Tostrup.

Hun regner imidlertid ikke huset som nå selges som et av de fremste i Korsmos portefølje, men understreker at hans tegninger har stor innflytelse den dag i dag.

– Korsmo hadde også stor innflytelse gjennom sin undervisning på arkitektutdannelsene, først i Oslo og senere i Trondheim, noe som også kan ha bidratt til at hans navn stadig dukker opp, skriver Tostrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hassan var fredsprisvinner Nadia Murads lærer. Nå smugler han jenter ut fra IS-slaveri.
Tusenvis av jesidi jenter har blitt tatt til fange av IS. I Irak jobber smuglere med å få de ut av fangenskapet.
02:14
Publisert: