I konkurranse med en rekke kjente arkitekter har Snøhetta vunnet oppdraget om å tegne nytt hovedkvarter for storavisen Le Monde i Paris.

– Le Monde-gruppen er et ikon i medieverdenen, og gruppens langvarige renommé for integritet og kvalitet er en målestokk for mediehus over hele verden. Snøhetta er stolte av å ha blitt valgt som arkitektpartner i utviklingen av det nye hovedkvarteret i Paris. Mediene er i utvikling, spesielt utvikles forholdet mellom lesere og mediebrukerne og produksjonen av innhold på ulike plattformer, sier direktør og grunnlegger av Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Les også: Morten Tyldum Oscar-nominert

Terror var tema

Medienes sikkerhet og ytringsfrihetens vilkår – i Paris og verden over – har blitt diskutert etter at islamske ekstremister tok seg inn i redaksjonslokalene til satiremagaisnet Charlie Hebdo i Paris forrige onsdag og drepte 12 mennesker, blant annet redaktøren og syv andre medlemmer av redaksjonen.

Dette har vært tema for arkitektene før gårsdagens presentasjon av det nye Le Monde-bygget.

– Diskusjonen er blitt løftet, og det ble enda viktigere å ta et klart standpunkt til hvordan mediene skal forholde seg til et større publikum. Le monde har valgt å gå i retning av generøsitet og åpenhet som et middel for å bevare ytringsfriheten i sitt ytterste og ypperste. Det er et modig og flott standpunkt, sier Thorsen.

– Le Monde gruppen har valgt en generøs, åpen og tilgjengelig modell. I denne sammenhengen skal Snøhetta jobbe for å skape arkitektur som gir publikum eierskap, og som understreker et intimt forhold mellom publikum og Le Monde. Vi anerkjenner også viktigheten av denne oppgaven sett i lys av debatten om hva ytringsfriheten skal inneholde, sier Thorsen.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bygget buer seg over bakken og skaper en åpen offentlig plass tilgjengelig for publikum.
Bygget buer seg over bakken og skaper en åpen offentlig plass tilgjengelig for publikum.
 

Le Monde er venstresidens avis i Frankrike, med et daglig opplag på 300.000 eksemplarer. Avisen ble grunnlagt i 1944, og eies av morselskapet La Vie-Le Monde. Det nye hovedkvarteret skal ligge ved Gare d’Austerlitz sørøst i Paris, rett ved bredden av Seinen.

Hovedkvarteret skal bli på mellom 22.000 og 25.000 kvadratmeter. Vinnerutkastet er en bygning som hever seg i en bue over bakken og skaper en stor åpen plass.

– Resultatet er at bygningen blir en bro som bokstavelig talt spenner over plassen, men som også representerer broen mellom Le Monde og leserne. I stedet for at det renner vann under broen har vi skapt en åpen, offentlig plass, et torg med to sammenkoblede halvdeler. En halvdel vender som mot gaten og elven, og er åpen og inviterende med et besøkssenter, auditorium og inngang for de ansatte. Den andre halvdelen vender seg mot jernbanen. Den får mer sollys, har en kafé og en mer intimt landskap, med grønne områder og sitteplasser, sier Thorsen.

Snøhetta slo ut en rekke store arkitektnavn i kampen om oppdraget. Nederlandske Rem Koolhaas, britiske David Chipperfield og Italienske Renzo Piano konkurrerte alle om å få jobben.

Snøhetta roser Le Monde for åpenhet og generøsitet i valget av bygning etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo forrige onsdag.
Snøhetta roser Le Monde for åpenhet og generøsitet i valget av bygning etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo forrige onsdag.

 

Les også: Snapchat krever 750.000 dollar per dag - for annonser som forsvinner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.