I dag legges det frem seks forslag til hvordan det fremtidige regjeringskvartalet skal se ut.

Flere går for å bygge i høyden, og to av forslagene foreslår å ta i bruk Youngstorget i større grad enn før, blant annet som inngang til regjeringskvartalet.

Bla deg gjennom bildegalleriet for å se alle forslagene og beskrivelsen av dem.

Beslutning neste år

De seks arkitektkontorene ble plukket ut før jul, og forslagene deres vil de neste fire ukene stilles ut i paviljongen i Høyblokka.

Statsbygg skal i løpet av det kommende året bestemme seg for hvilket av forslagene de mener regjeringen bør velge. Deretter skal regjeringen legge frem en reguleringsplan, som er ventet til neste år. Et nytt bygg er ventet å tidligst stå ferdig om ti år.

 

Ikke nøyaktig utseende

Selve bygningsformen i forslagene er ikke ment å være endelig.

– Oppgaven til de seks teamene har vært hvordan regjeringskvartalet kan utformes og ikke hvordan bygningene skal se ut. Fokuset har vært hvor bygningene skal stå, hvor høye de bør være, hvordan trafikk, miljø og sikkerhet skal integreres, hvordan byrommet og bymiljøet skal være og hvor gater og plasser skal plasseres, skriver Statsbygg på sine nettsider.

Verdensledende arkitektkontorer

Dette er de seks selskapene som har levert bidrag:

LPO: Norsk arkitektfirma. Har tegnet en rekke større bygg i Oslo, blant annet det gamle Astrup Fearnley-museet, Oslo Spektrum og flere av Vulkan-byggene ved Mathallen.

Snøhetta: Norges mest kjente arkitektkontor. Har tegnet en rekke signalbygg rundt om i verden. Mest kjent for biblioteket i Alexandria, Operaen i Oslo og minnesmerket etter terrorangrepet 11. september.

BIG: Bjarke Ingels Group er et dansk arkitektkontor med filial i USA. I gang med oppsetning av en hybridskyskraper (en blanding av terrasseblokker og skyskraper) i New York. Har tegnet en rekke større bygg i København, deriblant havnebadet og innovasjonsparken Superkilen.

Asplan Viak: Norsk konsulentselskap som driver rådgivning innen arkitektur, by- og arealplanlegging. Blant annet involvert i arbeidet med Nye Deichmanske hovedbilbliotek.

MDMRV: Globalt arkitektkontor med base i Nederland. Kanskje mest kjent for Mirador-bygningen i Spania, som ser ut som et puslesett av høyblokker med ulike farger, med et stort rektangulært hull i den øvre delen av bygget.

White Arkitekter: Sverige og Skandinavias største arkitektkontor med 700 medarbeidere. Har bblant annet tegnet Oslo Plaza.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.