– Dette er en innertier for kjennere. For andre, er det en fin bolig. Mens for de resterende, er den litt fremmed på grunn av materialbruk og design, sier eiendomsmegler Jan Fredrik Bonde i Sem & Johnsen Eiendomsmegling.

Les også: Fehnomenet d2Plus

Den 205 kvadratmeter store boligen Villa Wessel, som ligger på Nordstrand i Oslo, sto ferdig i 1966, og er en av ni eneboliger Sverre Fehn tegnet i løpet av 60-tallet. Totalt tegnet han 13 eneboliger. 

Sverre Fehn (1924–2009) er en av Norges mest internasjonalt anerkjente arkitekter. Allerede som 34-åring tegnet han den nordiske paviljongen til Veneziabiennalen, og i 1997 ble han, som eneste nordmann, tildelt den prestisjetunge Pritzker-prisen.

Men til tross for en rekke priser og kulturbygg som Arkitekturmuseet, Norsk bremuseum, Aukrustsenteret og Ivar Aasen-tunet, er produksjonen liten.

I et intervju med bladet Visning i 2002 uttalte Fehn at villaen var tegnet til veversken Birgit Wessel og hennes familie.

– Wessel var veverske og oppholdsrommet i underetasjen var ment som vevstue, sa Fehn den gangen.

Stor interesse

Wessel hadde mange oppdrag både for det offentlige og privat næringsliv, blant annet Oslo rådhus, Kongeskipet og Skaugum.

Sverre Fehn fortalte også i intervjuet at valget av tegl som materiale, også innendørs, var inspirert av hans opphold i Marokko.

Sverre Fehn-boligen på Nordstrand er preget av mye murstein og lyse treverk.
Sverre Fehn-boligen på Nordstrand er preget av mye murstein og lyse treverk. (Foto: Sem & Johnsen Eiendomsmegling.)

Boligen er ikke fredet slik flere av de andre Fehn-byggene. Men står på Byantikvarens gule liste. Ifølge eiendomsmegleren er det for eksempel strengt forbudt for eiere av huset å gjøre fasadeendringer.

– Men inne kan det pusses opp. Likevel kjøper du ikke dette huset hvis du har tenkt å endre alt. Da ødelegger du identiteten til bygget og arkitekturen. Du må ha respekt for det du kjøper, sier Bonde.

– Hvordan har interessen vært?

– Jeg har hatt 30 henvendelser og ni på forhåndsvisning. Det er unormalt mange. Veldig mange er opptatt av arkitekturen. Dette er jo et klenodium og må behandles deretter, sier han.

Arkitekt Sverre Fehn.
Arkitekt Sverre Fehn. (Foto: Henrik Laurvik/Scanpix)

Selges av tidligere Statoil-topp

Selgeren av villaen er tidligere Statoil-styreleder Svein Rennemo (69) og Bente Karin Malde.

Svein Rennemo selger Villa Wessel på Nordstrand. Han har tidligere vært styreleder i blant annet Statoil.
Svein Rennemo selger Villa Wessel på Nordstrand. Han har tidligere vært styreleder i blant annet Statoil. (Foto: Mikaela Berg)

Paret kjøpte boligen for 7,7 millioner kroner i 2002. I dag ligger prisantydningen på 16 millioner kroner.

– Vi har trivdes veldig godt. Men tiden er kommet for å bevege seg over i en leilighet på grunn av alderen, sier Rennemo

Han sier de falt spesielt for roen og lyset i villaen.

– Boligen har mye murstein og lyse treverk, og dette gjør veldig inntrykk når solen står på og det er lys inne. For oss har det vært en glede å kunne bo her og ikke minst rehabilitere eiendommen til opprinnelig stand, sier Rennemo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Villa Wessel.
Villa Wessel. (Foto: Sem&Johnsen)
Villa Wessel.
Villa Wessel. (Foto: Sem&Johnsen)
Villa Wessel.
Villa Wessel. (Foto: Sem&Johnsen)
Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: