Børsen kan se tilbake på et meget godt år med en oppgang på 40 prosent. De siste årene har hovedindeksen nesten tredoblet seg.

Det er olje opp og oljeservice i mente som har bidratt til den lange rekken av nye noteringsrekorder ved Oslo Børs i år.

Les også: Her er vinneraksjene i 2005

Symptomatisk var det oljeselskapet DNO som fortsatte i fokus den siste handelsdagen i 2005. Aksjen er igjen mest omsatt, og steg 2,59 prosent i dag og har dermed steget vanvittige 849 prosent i år. Dermed er selskapet en klar børsvinner i år.

Tynt
I relativt tynt marked steg Ementor 5,66 prosent til 2,24 kronert. Selskapet som har hatt et særdeles tøft børsår, endte dermed opp på vinnerlisten uten at det er spesielle nyheter rundt it-selskapet.

Godt for Norge
Smedvig falt svakt tilbake sammen med de fleste riggselskapene fredag, og endte opp 0,77 prosent til 197 kroner. SeaDrill skal ifølge markedsaktører ha kjøpt seg opp til nær ti prosent i selskapet, men Tor Olav Trøim bekrefter kun en eierandel på 4-5 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

Administrerende direktør Kjell E. Jacobsen i Smedvig mener norske eiere i Smedvig vil være bra både for Norge og for oljeindustrien.

- At andre er interessert i Smedvig tar jeg som et komplement og det kan gi en løsning som fortsatt gjør Norge til et kraftsentrum i denne industrien. En norsk løsning er bra for alle i dette landet og for norsk oljevirksomhet. Hvis Noble går videre blir Smedvig en liten brikke i et stort selskap, sier han til avisen.

Analytiker Anders Bergland i Norse Securities mener det vil lønne seg å kjøpe Smedvig B hvis man skal spekulere i et høyere bud fra Noble.

Tror flere slår seg sammen
I likhet med flere markedsaktører venter Bergland en konsolidering i riggmarkedet, og fremhever blant annet at flere riggselskaper har kjøpt seg opp i andre selskaper i sektoren.

Petrolia Drilling fortsatte noe tilbake fredag, men har steget rundt 70 prosent i desember etter flere positive nyheter. I 2005 har aksjen steget 470 prosent.

Petrolia Drilling endte ned 0,61 prosent til 3,5 kroner. SeaDrill endte uendret opp 1,90 prosent til 53,75 kroner.

Tro på Wilhelmsen
First Securities oppjusterte kursmålet på Wilh. Wilhelmsen fra 280 til 300 kroner, og opprettholdt sin kjøpsanbefaling. Meglerhuset viser til en rabatt på 30 prosent i aksjekursen i forhold til de underliggende verdiene i selskapet, og ser ingen avmatning i det historisk sett stramme bilfraktmarkedet.

I tillegg fremhever First Securities børsnoteringen av Sør-Koreanske Glovis i forrige uke der Wilh. Wilhelmsen har en eierandel på 25 prosent. Selskapet ventes å bli en "utbyttemaskin", og aksjekursen er nær tredoblet på bare noen dager.

Wilh. Wilhelmsen A steg 3,75 prosent til 249,00 kroner.

På årets siste børsdag endte hovedindeksen opp 0,05 prosent til 332,51 poeng. Det er omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,4 milliarder kroner.

Les også: Rekorder i kø på børsen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.