«Siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse i retten i dag. Riktigheten av tilståelsen styrkes av de øvrige opplysninger i saken, herunder kontoutskrifter. På denne bakgrunn har retten funnet det bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at han handlet forsettelig», skriver tingrettsdommer Jens-Sveinung Wegner i den ferske dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Aschehougs tidligere finansdirektør Leif Marius Schatvet idømmes tre års fengsel etter og ha tilstått underslag av samlet 9,4 millioner og nær 20 tilfeller av dokumentforfalskning. I tillegg må han betale forlaget fem millioner i erstatning. Påtalemyndigheten nedla påstand om tre år og syv måneders fengsel i retten tirsdag.

– At påtalemyndigheten ikke har fått fullt medhold i påstand om straffen mener vi er riktig. Min klient synes likevel det er en streng dom. Men han tar den til etterretning og vil godta dommen slik at han kan komme i gang med soningen og dermed fortsette arbeidet med å gjøre opp for seg, sier Schatvets advokat, Anne Christine Stoltz.

Utviklet en metode

I straffeutmålingen legger retten til grunn at «underslagene skjedde over en årrekke, at siktede hadde en betrodd stilling i selskapet, og at hadde utviklet en metode som gjorde oppdagelsesrisikoen liten», fremgår det av dommen. Forholdet ble først avslørt da Schatvet skrev en feil i sitt eget kontonummer i forbindelse med en utbetalingsanmodning.

I retten tirsdag forklarte Schatvet at han har tilbeakbetalt rundt 60 prosent av de underslåtte midlene, og at han har inngått en nedbetalingsavtale med forlaget.

«Det må legges noe vekt på at siktede har ønsket å dekke fornærmedes tap. Han har realisert fast eiendom m.m., og han har fått utbetalt forskudd på arv», påpeker tingrettsdommeren.

 

Betrodd

Retten legger derimot ikke vesentlig vekt på den psykiske belastningen Schatvet har hatt etter at underslagene ble avdekket og omtalt i media.

«Å bli siktet for grovt underslag vil alltid være en stor belastning. For personer med høye og betrodde stillinger, vil belastningen ofte være en ekstra stor belastning, men dette kan sies å henge sammen med at tillitsbruddet er særlig stort, skriver tingrettsdommer Wegner.

Retten finner ikke grunnlag for å gjøre noe av straffen betinget».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.