Årets ASEAN-toppmøte avholdes i den laotiske hovedstaden Vientiane. For første gang besøker en sittende amerikansk president landet som ble teppebombet under Vietnamkrigen. Det ble sluppet i gjennomsnitt en bombe hvert åttende minutt over Laos i ni år frem til 1973-tallet.

USA er blitt kritisert for ikke ha gjort nok for å hjelpe Laos, som er et av Asias fattigste land, med å fjerne udetonerte bomber. Det antas det er over 80 millioner bomber – de fleste på størrelse med tennisballer – i den laotiske landsbygden.

- Landsbyer og hele daler ble utslettet under den amerikanske bombingen. De historiske sletteområdene ble ødelagt. Utallige sivile ble drept. Konflikten er en påminnelse om at uansett årsak, uansett intensjoner rammer krig mange ofre – spesielt uskyldige menn, kvinner og barn, sa Obama i en tale til det laotiske folk på tirsdag.

USA har bevilget 90 millioner dollar for å fjerne udetonerte bomber i samarbeid med laotiske myndigheter.

USAs Asia-plan

Obama vil delta under ASEAN-toppmøtet – slik han også har gjort flere ganger tidligere. Etter at han ble president lovet han å etabler en ny utenrikspolitikk – og tilnærming mot Asia. Dette er et forsøk på å begrense Kinas innflytelse, spesielt i Sørøst-Asia.

- Jeg har jobbet hardt for å balansere vår utenrikspolitikk slik at USA blir en viktig aktør i regionen. Dette vil fortsette etter min tid, sa han i en tale i Vientiane.

USA tok initiativet til å etablere handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) med amerikanske allierte rundt Stillehavet. Mens det er stor motstand mot handelsavtalen i USA er de asiatiske landene klare til å inngå en forpliktende avtale.

- Hvis vi ikke klarer å få til en fremdrift vil det bli stilt spørsmål om amerikansk ledelse. Dette er en avtale som er viktig for Asia – og for USA, sa Obama.

Obama hadde planlagt å møte den nyvalgte filippinske presidenten i Laos. Dette møtet ble kansellert etter at Rodrigo Duterte truet med å kalle Obama en «horunge» hvis den amerikanske presidenten tok opp de over 2400 drapene som er begått på Filippinene – med Dutertes velsignelse.

- Jeg ønsker alltid å forvisse meg om at når jeg har møter vil det være produktivt og vi får utrettet noe, sa Obama.

Urbanisering og megabyer

Parallelt med de politiske møtene møtes næringslivsledere fra hele verden til en konferanse. ASEAN er i ferd med å integreres økonomisk og dette åpner opp et kjøpesterkt marked med en befolkning på over 600 millioner mennesker.

Konsulentselskapet Frost & Sullivan la på tirsdag frem rapporten «Globale megatrender og regional integrering» i Vientiane. Seniorpartner Manoj Menon dro paralleller til actionfilmene «James Bond» og «Jason Bourne».

«I Bond-filmene gjelder det å vise seg frem med dyre biler og stil. I Bourne er det hastighet som gjelder. I Sørøst-Asia vil det bli en mellomting. Folk ønsker egen bil, men det skaper kaos på veien. Det er årsaken til at en ny form for transportsystemer etableres», sa Menon, ifølge næringslivavisen Nihon Keizai Shimbun.

Menon trakk frem urbaniseringen av Asia som den viktigste trenden i rapporten. Roma var den første byen som hadde over en million innbyggere. Det tok 1800 før London ble like stor.

- I 1950 var det 83 millionbyer i verden. Nå er det 476 og mange av disse byene er i Asia, sa han.

Jakarta, Manila og Bangkok vil vokse seg større og ha over 20 millioner innbyggere – inkludert forsteder – i løpet av det neste tiåret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.