Det er en svak oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene, men mange tviler på om bunnen er nådd. «The fragile five» - de fem sårbare - skaper frykt i fremvoksende markeder.

De asiatiske aksjemarkedene følger etter New York-børsen i dag, hvor Dow Jones-indeksen avsluttet handelen på tirsdag med en oppgang på en halv prosent. Det er ikke de store bevegelsene. Shanghai-børsen har en svak nedgang etter å ha holdt stengt siden i forrige uke.

- Denne oppgangen er ikke av betydning. Markedet oppfører seg fortsatt forsiktig uten en bærekraftig oppgang – dette er snakk om en teknisk korrigering etter fallet de siste dagene. Det er begrenset interesse for å plassere nye penger i markedet, sier direktør Kwong Man Bun hos KGI Securities i Hong Kong til Associated Press.

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsne endte til slutt opp 1,23 prosent til 14.180 poeng onsdag, etter å ha vært så vidt i minus rett etter lunsjpausen.

KINESISK GRYTERETT Bill Gross, som kalles både renteguru og superinvestor, er ansvarlig for verdens største obligasjonsfond hos Pacific Investment Management Co (Pimco). Han mener at Kina utgjør den største enkeltrisikoen for verdens finansmarkeder.

- Jeg bruker å kalle Kina for det «mystiske kjøttet» i fremvoksende markeder. Ingen vet hva det inneholder, men det fremstilles som en smakfull gryterett. Vi må fortsatt undres i 2014 på de potensielle problemene i Kina og andre fremvoksende markeder», sa han i et intervju i tv-programmet «Market Makers» på tirsdag.

Kina fikk en offisiell økonomisk vekst på 7,7 prosent i fjor. Analytikere er stort sett enige om at veksten blir lavere i år, men Gross er en av de som ikke er i stand til å komme med estimater.

- Kina er jokeren i fremvoksende markeder. Hvor høy er den økonomiske veksten? Er den seks prosent? Syv prosent eller fem prosent, spør Gross, som er ansvarlig for forvaltningen av 237 milliarder dollar i Pimcos Total Return Fund.

THE FRAGILE FIVE Internasjonale investorer har flyktet fra fremvoksende markeder – og da spesielt de fem sårbare: Brasil, Indonesia, India, Sør-Afrika og Tyrkia.

«Høy inflasjon, store underskudd på driftsregnskapet, utfordrende kapitalflyt og svak vekst vil stå i veien for de vi kaller de «The Fragile Five» (de fem sårbare)», advarte Morgan Stanley i en analyse i fjor.

«The Fragile Five» har blitt et innarbeidet begrep i finansmarkedene de siste månedene. I tillegg til å være sårbare økonomier er de også farlige for fremvoksende markeder som en gruppe. Uro fra disse markedene har spredt seg raskt til andre markeder på kort tid.

I alle disse landene skal det avholdes valg i løpet av 2014.

«Valutaene i flere av de mest sårbare fremvoksende markedene har fortsatt ikke falt til sin virkelige verdi», skrev UBS i en analyse i slutten av forrige uke – før den siste uroen begynte.

- Det er noen problembarn blant de fremvoksende markedene og enkelte alvorlige bekymringer, blant annet Tyrkia. Men, i det store og hele ser fremvoksende markeder bedre ut med mindre valutagjeld og høyere valutareserver, investeringsdirektør Russ Koestrich hos investeringsselskapet BlackRock til CNBC.

GJELDSMARERITT Selv om det har roet seg i dag på de fremvoksende markedene, eksisterer fortsatt problemene som investorer og eksperter har identifisert tidligere i blant annet Asia, Latin-Amerika og Russland.

Europeiske banker har lånt ut over 3000 milliarder dollar (rundt 20000 milliarder kroner) til fremvoksende markeder. Dette er mer enn fire ganger mer enn hva amerikanske banker har i sine balanser mot fremvoksende markeder, ifølge de siste statistikkene fra Bank for International Settlements.

- Vi tror at et sjokk i fremvoksende markeder i 2014 er en reell bekymring. Når valutavolatilitet kombineres med svakere økonomisk vekst og en vekst i råtne lån gir dette et sammensatt bilde som er en trussel for utsatte banker, sier analytiker Matt Spick hos Deutsche Bank til nyhetsbyrået Reuters.

HSBC, Standard Chartered og Santander er blant de europeiske bankene som har høy eksponering mot fremvoksende markeder i Asia og Latin-Amerika.

BRIC og MINT Jim O'Neill hos Goldman Sachs, som kom opp med uttrykket BRIC for vekstøkonomiene Brasil, Russland, India og Kina i 2001, har ikke mistet troen på disse fremvoksende økonomiene.

- Disse markedene representerer de beste investeringsmulighetene i verden. Enkelte land i den fremvoksende delen av verden har reelle problemer. Men å beskrive dette som en form for krise i fremvoksende markeder er rett og slett absurd, sier han i et intervju med Bloomberg Radio.

O'Neill har skapt et nytt begrep for land han mener vil dra verdensøkonomien fremover de neste 20 årene, tilsvarende hva BRIC-landene har gjort siden årtusenskiftet. Mexico, Indonesia, Nigeria og Tyrkia inngår i MINT-gruppen.

SONY KAN BLI KINESISK Lenovo, Dell og HP dominerer det globale pc-markedet hvor enhetssalget falt med syv prosent i 2013. Sony er i forhandlinger om å selge pc-divisjonen bestående av merkenavnet Vaio. Sony-aksjer har steget med nesten fem prosent ved Tokyo-børsen i dag.

Kinesiske Lenovo, som snudde pc-divisjonen til IBM i 2006, kan være aktuell som kjøper av Sonys Vaio sammen med et japansk oppkjøpsfond. Prisen forventes å ligger på rundt tre milliarder kroner, ifølge Nihon Keizai Shimbun.

morten.iversen@dn.no

Les også: Frykter ny økonomisk katastrofe


Meglerveteran kaller opptur boble


- Noe vil gå veldig galt


Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.