Etter ett år med «Abenomics» kan børsnoterte storselskaper legge frem svært solide resultater. USA-strategien bærer frukter for bilprodusentene. Honda har blitt nettoeksportør av biler fra USA.

Til tross for nedgangen ved Tokyo-børsen siden nyttår har Nikkei-indeksen steget med over 80 prosent på 18 måneder. Resultatsesongen er underveis og storselskapene innfrir de allerede høye forventningene som er satt og ser positivt på utsiktene fremover.

Foreløpige resultater viser at de industri- og serviceselskapene forbedret resultatene før skatt med rundt 52 prosent i siste kvartal sammenlignet med året før. Resultatforbedringen har fortsatt sammenhengende de siste fem kvartalene og er den lengste oppgangen siden 2007.

- Det har definitivt vært en stund siden vi har sett en jevn resultatvekst så lenge. Risikoen som eksisterte i fjor – gjeldskrisen i Europa, naturkatastrofer, svekkelse i fremvoksende markeder og usikkerhet i USA – har forsvunnet, sier strateg Hisao Matsura hos Nomura til Bloomberg.

Det er de japanske bilprodusentene som leder oppgangen. Toyota ligger an til å bli den første bilprodusenten i verden som selger over 10 millioner personbiler i løpet av ett år. Toyotas egne prognoser ligger på 10,3 millioner biler for regnskapsåret som avsluttes om vel to måneder.

Toyota kommer med resultatene i neste uke. Det forventes at de vil firedoble kvartalsresultatet sammenlignet med samme kvartal i 2012. En svak yenkurs er en av årsakene, men de japanske selskapene har blitt mer effektive og utnytter produksjonsanlegg de har i ulike land.

Toyota, Nissan og Honda har satt nye produksjonsrekorder i Nord-Amerika med over 3,4 millioner biler. De bruker også de amerikanske fabrikkene til å eksportere biler til blant annet Sør-Korea, Saudi Arabia og Russland.

For første gang var Honda nettoeksportør av biler fra USA i 2013.

- Vi opplevde en betydelig vekst i eksporten av biler fra USA i fjor, sa Hondas USA-direktør Tetsuo Iwamura i forrige uke.

Når de japanske bilprodusentene gjør det godt drypper og renner det ned til nettverket av underleverandører i Japan. Dette er ofte familieeide selskaper som har få kunder. Når det går bra hos bileksportørene gjør de det tilsvarende bra.

Japanske biler inneholder med avansert elektronikk i form av sensorer, batterier og kameraer sammenlignet med for bare to-tre år siden. Her stiller japanske underleverandører sterkt med produkter som ikke selges til amerikanske og sørkoreanske konkurrenter.

Toyota-kursen har klatret med nesten to prosent ved Japan-børsen i dag. Nikkei-indeksen ligger vel 2,1 prosent høyere.

SØR-KOREA: Den sørkoreanske konkurrenten Hyundai klarte ikke å innfri markedets forventninger da de la frem kvartalsresultatet – til tross for en resultatforbedring på 13 prosent. De sliter spesielt på det amerikanske markedet hvor de sparket USA-direktøren i fjor.

Den sørkoreanske wonen har styrket seg med nesten 30 prosent mot japanske yen siden desember 2012. De økte enhetssalget av biler med kun 0,4 prosent og et omsetningsfall på tre prosent.

«Valutasvingninger i form av en sterk won og en svak yenkurs har tynget på driften og resultatene», ifølge resultatmeldingen fra Hyundai.

Utenlandske investeringer til Sør-Korea falt med over 10 prosent i fjor til 14,6 milliarder dollar.

Den sørkoreanske nøkkelindeksen ligger på det samme nivået som for ett år siden – og rundt 1,2 prosent høyere etter formiddagshandelen er over.

TAIWAN: Taiwan har vært en «kanarifugl» for den asiatiske teknologisektoren. Økt aktivitet i den taiwanske teknologisektoren har tradisjonelt spredt seg til andre land i form av økt eksport de neste kvartalene.

Den taiwanske økonomien avsluttet 2013 sterkere enn forventet med en økonomisk vekst på 2,9 prosent – opp fra 1,7 prosent i tredje kvartal. Taiwanske selskaper økte investeringene med 9,7 prosent etter å ha holdt igjen i det foregående kvartalet.

Det er nesten en måned siden 2013 var over og uroen i fremvoksende markeder siden nyttår har også rammet Taiwan hardt.

I dag faller aksjekursene ved Taipei-børsen – som et av få markeder i Asia.

INDIA: Den indiske økonomien opplever den svakeste veksten på over ti år. Høy prisvekst gjør situasjonen ekstra vanskelig å styre. Sentralbanksjef Raghuram Rajan har overrasket med å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng.

- Den beste måten vi kan skape en bærekraftig vekst på er å få inflasjonen under kontroll. Alle indere opplever høy inflasjon og vi må bare få denne under kontroll, sa han.

Engrosprisene økte med 7,5 prosent i desember – opp fra 6,2 prosent. Konsumprisene steg med 11,2 prosent.

Det skal avholdes valg i India i år og prisveksten og svekket kjøpekraft hos velgerne vil være noe som opptar alle indere.

KINA: Utenlandske investorer har flokket til Kina siden årtusenskiftet. For første gang siden 2001 ligger ikke Kina på førsteplass over land hvor utenlandske investorer foretrekker å investere, ifølge den årlige Foreign Direct Investment Confidence Index fra A.T. Kearney. USA har rykket forbi og inntatt tetplassen for 2013.

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.