Uken starter positivt i nesten hele Asia med oppgang på aksjemarkedene etter atomavtalen med Iran. Oljeprisen faller tidlig mandag. De største demonstrasjonene på tre år truer den thailandske regjeringen og landets økonomi.

Nok en dag er det Japan som sørger for den største oppgangen i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen drar med seg store deler av aksjemarkedene i Asia høyere. Nikkei-indeksen har steget med åtte prosent på to uker og nærmer seg nivåer som sist ble sett i Japan over ett år før den globale finanskrisen.

MSCI Asia Pacific Index, som omfatter de fremvoksende markedene i Asia, ligger 0,4 prosent høyere i formiddag.

THAILAND: Helgens demonstrasjoner i Bangkoks gater mot den sittende regjeringen fortsetter for fullt i dag; flere titusen mennesker har overnattet i gatene og er i dag på vei til 13 ulike offentlige kontorer i Bangkok for å vise sin misnøye. Demonstrantene forlanger at regjeringen går av og det utskrives nyvalg og gjennomføres omfattende politiske reformer.

Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt med 0,7 prosent i dag. Det er foreløpig ingen panikk hos investorer. Thailand er kjent som et land hvor det har vært høy politisk risiko hos investorer. De siste syv årene har det vært militærkupp, store gatedemonstrasjoner ved flere anledninger og sammenstøt i 2010 som førte til nesten 100 drepte.

- En ting er den politiske ustabiliteten, men det er også en voksende mistro til hvordan Thailand styres og forvaltes. For tiden er det svekkelse i eksporten, forbruket, private investeringer og offentlige tiltak. Dette fører til en lav økonomisk vekst og uro på finansmarkedet det neste året, sier tidligere visestatsminister Somkid Jatusripitak, som tror den økonomiske veksten kan havne på under tre prosent for inneværende år.

En gruppe som støtter regjeringen har også mobilisert demonstranter i Bangkok. Foreløpig har begge grupper vist tilbakeholdenhet for å unngå sammenstøt.

Den største gruppen ønsker å kaste regjeringen og vil i løpet av dagen legge press på offentlige etater og statskontrollerte medieorganisasjoner. Like før seks norsk tid kom flere tusen demonstranter frem til politiets hovedkvarter i Bangkok.

- I dag har demonstrantene lagt ut på marsjer i Bangkok til offentlige etater for å oppmuntre offentlige ansatte til å bli med og styrte det såkalte «Thaksin-regimet». Regjerings støttespillere er også samlet. Enhver bevegelse vil bli nøye fulgt, sier analytiker Chutikan Santimetvirul hos Phillip Capital i Bangkok.

Hun tror at det thailandske aksjemarkedet vil ta seg opp igjen i løpet av få dager hvis det viser seg at protestene forblir fredelige, slik de har vært frem til nå. Nøkkelindeksen har falt med nesten 10 prosent på en måned.

IRAN: Avtalen med Iran om en atomavtale har sendt prisen på olje ned i Asia med 2,3 prosent i dag. Nesten alle asiatiske land er avhengig av oljeimport og avtalen blir sett på som positiv.

India, Kina og Sør-Korea har vært Irans største kunder i Asia før de siste økonomiske sanksjonene satte en stopper på importen.

Sanksjonene som ble strammet inn i fjor har redusert den iranske oljeeksporten med 60 prosent. De neste seks månedene skal Iran få eksportere en million fat olje om dagen, ifølge avtalen som ble undertegnet i helgen.

Det er håp i Asia om at situasjonen kan normaliseres i løpet av 2014 og at Iran kan øke oljeeksporten. Asiatiske oljeselskaper kan få mulighet til å fortsette eksisterende samarbeidsavtaler med Iran hvor de fikk olje til rabatterte priser.

Den iranske valutaen har styrket seg på svartebørsen i Teheran med nesten tre prosent etter avtalen ble kjent.

INDIA:Oljeselskaper og raffinerier er børsvinnerne i India i dag etter atomavtalen med Iran ble undertegnet i helgen. India sliter med høy inflasjon – mye takket være en høy oljepris.

- Fallende oljepris vil gi den indiske sentralbanken rom til å endre de nåværende pengepolitiske innstrammingene. Lavere rente vil føre til økte kapitalinvesteringer og støtte opp rundt aksjemarkedet, sier investeringsdirektør Rajendra Wadher hos PRB Securities til Bloomberg.

KINA: Den kinesiske forsvarsindustrien forventes å få nye kontrakter etter at Kina i helgen sa de vil forsvare luftrommet over kontroversielle øyer i Øst-Kinahavet.

Aksjekursen på Shaanxi Fenghuo Electronics, som leverer kommunikasjonsutstyr til det kinesiske forsvaret, steg med 10 prosent i dag før handelen ble stoppet i dag. Sammen med Jiangxi Hongdu Aviation Industry er Shaanxi blant vinnerne på det kinesiske aksjemarkedet i år.

morten.iversen@dn.no

Les også: Sjefstrateg: - Oslo Børs vil tjene på boligprisfall


Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.