Etter flere måneder med rentekutt, lavere reservekrav for bankene og andre økonomiske tiltak venter kinesiske myndigheter på at dette skal gi utslag. Det har foreløpig ikke skjedd.

Det er ingen tvil om at det den økonomiske aktiviteten har vært lavere en ønsker i Kina i årets fem første måneder. Ved inngangen til året ble dette skyldt på det avvikende tidspunktet kinesisk nyttår er avholdt på. Unnskyldningene er blitt flere og flere.

«Dette er en veldig viktig uke for Kina. Statistikkene vil gi ytterlige føringer på hastigheten av den økonomiske aktiviteten», skriver National Australia Bank i sin morgenrapport.

Importen stuper

Handelsstatistikkene for mai måned viser at eksporten falt med 2,5 prosent. Dette er noe bedre enn hva forventningene var i forrige uke men viser tre måneder med sammenhengende nedgang i eksporten.

Importen faller kraftig med nesten 18 prosent. Dette førte til et handelsoverskudd på 366,8 milliarder yuan (59,5 mrd dollar) – det nest høyeste handelsoverskuddet som noensinne er registrert.

- Stupet i importen i mai skyldes i hovedsak lavere priser på importvarene – fra råolje til jernmalm enn hva de var for ett år siden. Det gjenspeiler også den svake innenlandske etterspørselen i Kina. Vi tror eksporten kan oppleve en svak bedring de kommende månedene, sier analytiker Liu Xuezhi hos den kinesiske storbanken Bank of Communications til Bloomberg News.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura er ikke helt enig.

- Det dypere fallet i importen kom til tross for høyere råvarepriser i mai. Dette tyder på at den innenlandske etterspørselen er spesielt svak, sier Yang Zhao hos Nomura.

Den kinesiske eksporten har falt sammenhengende de siste månedene. Selskaper prøver å holde hodet over vannet ved å dumpe prisene. Dette har ført til et fall i produsentprisene i nesten tre år. Etterspørselen fra de viktigste markedene er ikke som den engang var.

Sentralbanken har kuttet renten tre ganger på seks måneder – senest i mai. Dette har hatt en minimal innvirkning på den økonomiske aktiviteten i verdens nest største økonomi.

Handelsfall i Asia

Lavere etterspørsel fra Kina, som vises i importfallet på 17,9 prosent, har rammet handelspartnerne hardt med svakere eksport.

Den sørkoreanske økonomien ble av tidligere styreformann for Goldman Sales Asset Management sett på som «Asias kanarifugl», Dette er en referanse til kanarifuglene gruvearbeidere brukte å sende ned i gruvene for å sjekke luftkvaliteten.

Nå har Sør-Korea pusteproblemer. Sør-Korea er Kina viktigste handelspartner og landets eksport falt med 10,9 prosent i mai - meste på nesten seks år.

- Sørkoreanske eksportører er mer avhengig av Kina enn de japanske. En svakere kinesisk etterspørsel har en større negativ effekt, sier Kina-økonom Kwon Young Sun hos Nomura Securities.

Sørkoreanske politikere skylder på den svake japanske valutaen som på knappe tre år har svekket seg fra 78 mot en amerikansk dollar til 125 den siste uken. Dette valutafallet har gitt japanske eksportører store konkurransefordeler på eksportmarkedene.

Capital Economics mener dette er grovt forenklet forklaring som politikerne ikke har grunnlag for å bruke.

- Hvis en svak yenkurs hjelper japanske eksportører vinne markedsandeler over de koreanske konkurrentene kunne vi ha forventet å se at den koreanske eksporten er dårligere enn resten av Asia. Fakta er at de andre landene gjør det like dårlig, sier fagøkonom Gareth Leather hos Capital Economics.

Han mener det er lite sørkoreanske politikere kan foreta seg – aller minst skylde på den japanske konkurransen.

- Det er svak global etterspørsel og ikke en sterk sørkoreansk won mot japanske yen som bør få skylden for den elendige utviklingen i det siste for den sørkoreanske eksporten, sier han.

Solid japansk vekst

Kina offentliggjør sine vekststatistikker et par-tre uker etter at kvartalet er over og foretar aldri justeringer. Dette gjør at tilliten til de offisielle økonomiske statistikkene er elendige. Japan og de fleste vestlige land kommer med flere justeringer.

På mandag kom det en justering for de japanske statistikkene for første kvartal etter at et mer grundig underlagsmateriale var innhentet og analysert.

Resultatet er overraskende bra start på året for Japan med en årsjustert økonomisk vekst på 3,9 prosent – mot 2,4 prosent i den foreløpige offentliggjøringen som kom i midten av mai.

- Samlet er dette ganske så bra. Vi ser på styrken i kapitalinvesteringer, privat forbruk og eiendomsinvesteringer. Dette er alle positive indikasjoner som tyder på at gjenoppreisningen går som planlagt, sier Japan-økonom Izumi Devalier hos HSBC til CNBC.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er avventende mandag formiddag uten de store bevegelsene som har karakterisert de siste ukene. Også i Kina har småinvestorer valgt å vente for å fordøye de økonomiske statistikkene som kommer fortløpende denne uken fra Japan og Kina.

Det kinesiske finanstilsynet CSRC kom med en advarsel før helgen hvor de lover å overvåke marginhandel tettere i samarbeid med meglerhusene. Det er uklart om dette betyr en innstramning på kreditt som kan benyttes til aksjehandel eller ikke.

Sentralbankene i New Zealand, Sør-Korea og Thailand har møter denne uken. I Thailand har renten blitt satt ned etter de to siste sentralbankstyremøtene, men denne gangen forventes det at de ikke vil foreta seg noe.

Det er større usikkerhet rundt hva den sørkoreanske sentralbanken vil foreta seg på grunn av det kraftige faller i eksporten. Den kutten renten sist i mars måned og det har vært enkelte tegn på at etterspørselen er i ferd med å ta seg opp i det innenlandske forbruket.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no