Etter en urolig sommer har det indiske aksjemarkedet gjort comeback i høst. Nøkkelindeksen Sensex har slått tidligere rekorder som ble satt like før den globale finanskrisen brøt ut. Oppgangen er ikke over for aksjer.

Tirsdagen starter positivt for de fleste fremvoksende aksjemarkedene i Asia. Ved Jakarta-børsen er det en oppgang på rundt en prosent. Også i Thailand, hvor titusenvis av demonstranter fortsatt har omringet regjeringsbygningene, viser SET-indeksen en svak positiv utvikling på 0,5 prosent.

Årsaken til optimismen er positive signaler fra verdens største økonomier. Sysselsettingstallene fra USA i november var bedre enn ventet. I Kina økte eksporten mer enn forventet i forrige måned og den innenlandske økonomiske aktiviteten har også tatt seg opp.

- De sterke amerikanske sysselsettingsstatistikkene og handelstallene fra Kina tyder på at den globale veksten kan være høyere enn konsensus, sier direktør Boris Sclossberg hos BK Asset Management til Reuters.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura, som siden i mars har ment at Kina vil få en økonomisk vekst på syv prosent i 2014, har blitt mer usikker om de pessimistiske anslagene vil holde stikk.

Finansinstitusjonens sjeføkonom for Kina skriver i en kort rapport i dag at kommunistpartiets Central Economic Working Conference skal avholdes denne uken. Her vil vekstmålet for 2014 bli satt. Dette blir tradisjonelt ikke bekreftet før under Den nasjonale folkekongressen, som vanligvis avholdes i mars.

Zhiwei Zhang tror det har kommet signaler fra kinesiske tenketanker de siste ukene som gjør at kommunistledelsens vekstmål for 2014 kan havne på en 7,5 prosent økonomisk vekst – tilsvarende som i år.

INDIA I sommer var den full panikk i en rekke fremvoksende markeder da investorer fryktet at USA ville begynne nedtrappingen av offentlige støttetiltak. India ble hardt rammet med kapitalflukt og en fall på børsen med 12 prosent fra mai til august.

Siden bunnen ble nådd i på sensommeren har Sensex-indeksen ved Mumbai-børsen steget med nesten 20 prosent til en ny toppnotering. Den forrige ble satt i desember 2007. De neste 15 månedene falt nøkkelindeksen med 57 prosent.

Regjeringspartiet er kraftig svekket ette delstatsvalg hvor Bharatiya Janata Party (BJP) og et nytt protestparti har gjort det svært bra. Det må avholdes nasjonale valg i India innen mai måned og meningsmålingene viser det kan gå mot et regjeringsskifte.

Dette vil bli godt mottatt av markedene og er noe av årsaken til den kraftige børsoppgangen i høst.

«BJP ligger til høyre for sentrum, er pro-business og reformorientert. Regjeringspartiet har latt utgiftene løpe løps, men de har ikke vunnet stemmer på dette. Det kan tas som et svært positiv signal for markedene ta det viser hva slags politikk velgerne foretrekker», skriver Nomura i en analyse etter resultatet fra delstatsvalgene ble kjent.

Det blir også sett på som sannsynlig at en ny regjering vil beholde sentralbanksjef Raghuram Rajan, som ble hentet inn i september. Den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale pengefondet (IMF) er respektert av investorer og ikke redd for å sette indiske politikere på plass.

Under en Citibank-konferanse i New York i helgen forklarte han at årsaken til at veksten i den indiske økonomien har falt fra i gjennomsnitt åtte prosent mellom 2010 og 2012 til under fem prosent i år i hovedsak skyldes innenlandske faktorer.

«Kun en tredjedel skyldes globale faktorer. Mens tiltakene som ble igangsatt førte til vekst i begynnelsen, førte de til slutt til en overopphetet økonomi, høy inflasjon, lønnsvekst og dermed voksende underskudd som nådde svært ubehagelige høyder», sa han, ifølge The Economic Times.

Fortsatt oppgang
Goldman Sachs er ute med anbefalinger for 2014 for de globale markedene. Strategene anbefaler utviklede markeder i USA, Europa og Japan – og da spesielt bankaksjer.

Den amerikanske S&P-indeksen har steget med over 25 prosent i år til en ny rekord. Oppgangen forventes å fortsette inn i 2014 under forutsetning av sentralbankene i USA, EU og Japan holder rentenivået lavt.

Det kinesiske aksjemarkedet forventes fortsatt å være vanskelig å navigere. Nye reformer og opphevelsen av et moratorium mot nye børsnoteringer kan sende aksjekursene ned. En stabil utvikling for Kina neste år er «bra nok», sa direktør Kamakshya Trivedi i en web-presentasjon på mandag.

Shanghai-indeksen har falt med 1,75 prosent i 2013.

Goldman Sachs tror den økonomiske veksten i USA og Storbritannia i 2014 vil slå dagens forventninger.

morten.iversen@dn.no

Les også: - 2014 er kanskje det siste året jeg vil være positiv til (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.