Japans statsminister Shinzo Abe vurderer å utsette en planlagt økning av salgsskatten (tilsvarende merverdiavgift) fra åtte til ti prosent. Salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent i vår og dette har ført til en noe lavere aktivitet i økonomien enn forventet.

Ifølge den japanske avisen Sankei vil Abe også oppløse underhuset og avholde nye valg om kort tid. Kilder antyder at valget kan finne sted den 14. desember.

- Forberedelsene har startet til å avholde nyvalg, sa politiker Hiroyoshi Sasagawa fra regjeringspartiet på tirsdag kveld.

Nyvalg vil være en bekreftelse fra velgerne om at de fortsatt støttet «Abenomics»-politikken han har ført som statsminister i nesten to år.

«Det positive er at Abe-regjeringen nesten garantert vil bli gjenvalgt med en større majoritet for å gjennomføre reformer. Spørsmålet er hva de vil gjøre med dette mandatet», skriver Capital Economics i en ny analyse med overskriften «Abe-regjeringen spiller et farlig spill».

Meningsmålingene viser at han har høy popularitet hos velgerne. En talsmann for regjeringen avviser at det foreligger planer om å avholde nyvalg. Dette er en vanlig respons da det sittende regjeringspartiet ikke ønsker at opposisjonen skal drive valgkamp.

Ny giv

Abenomics har skapt en ny giv i Japan. Det overordnede målet er å skape prisvekst på to prosent i økonomien.

Japan har hatt deflasjon og fallende priser siden 1990-tallet. Når forbrukere vet at prisene vil falle om en måned utsetter de også innkjøp og investeringer så lenge de kan.

Det er knappe to uker siden sentralbanken overraskende sa de vil øke investeringene i statlige rentepapirer. Dette gjør at den samlede offentlige gjelden i Japan vil fortsette å øke. Den har passert 240 prosent av bruttonasjonalproduktet – høyest av noe industriland.

Den japanske valutaen har svekket seg fra 78 yen for en dollar for to år siden til 115 den siste uken. En svak yenkurs hjelper eksportørene.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har støttet Abe siden i fjor vinter. Denne støtten har forutsatt at Abe og regjeringen gjennomfører upopulære reformer som blant annet skal øke skatteinntektene.

Nå forventes det at den neste økningen av salgsskatten blir utsatt til andre halvår 2017.

Markedene

Det er fortsatt optimisme å spore ved de asiatiske markedene i dag. Unntaket er Taipei-børsen hvor investorer frykter at en ny frihandelsavtale mellom Kina og Sør-Korea skal redusere etterspørselen etter taiwansk elektronikk i Kina.

- Koreanske industriselskaper vil vokse mens taiwanske vil gradvis forfalle. Det er ingen mulighet til å gjenopplive dem, sier styreformann Rock Hsu i næringsforeningen Chinese National Federation of Industries til Want China Times.

Investorer posisjonerer seg også i forkant av at det blir åpnet for direkte handel av kinesiske aksjer ved Shanghai-børsen via Hong Kong fra neste uke.

- Problemet med et slikt program eller endringer i en indeks er at det offentliggjøres i forkant. Det gjør at aktuelle kjøpere havner bak institusjonelle investorer som allerede er i en posisjon for å kunne utnytte dette, sier direktør John-Paul Smith hos analyseselskapet Ecstrat til Bloomberg News.

Utenlandske investorer har kunnet handle en egen aksjeklasse ved Shanghai-børsen. Omsetningen har vært lav. Mange kinesiske selskaper har også vært notert både i Shanghai og Hong Kong. Tidligere har det vært en rabatt i Shanghai.

Denne har forsvunnet de siste ukene etter at det nye programmet som kobler Hong Kong opp mot Shanghai-børsen ble bekreftet. For tre måneder siden var det en «Shangai-rabatt» på 6,7 prosent. Nå er dette snudd til å være i gjennomsnitt 4,6 prosent dyrere.

Investorer har fortsatt ikke fått nok av japanske aksjer. Nøkkelindeksen Nikkei 225 i Tokyo klatrer videre etter at flere aviser og politikere antyder at økningen av salgsskatten skal utsettes i to år. Yenkursen har også svekket seg denne uken.

En ny rapport fra regjeringen viser at det samtidig er økt pessimisme hos nøkkelpersoner i det japanske samfunnet som følger landets økonomi tett.

Economy Watchers Survey falt fra 47,4 i september til 44 i oktober. En måling på under 50 viser at det er flere pessimistene enn optimister.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17410,82 (1,65%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23824,16 (0,07%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2462,16 (-0,31%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1972,99 (0,51%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8935,22 (-1,11%)

India, BSE Sensex: 28044,6 (0,48%)

Thailand, SET Index: 1569,32 (-0,12%)

Singapore, Straits Times Index: 3289,62 (-0,08%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1821,2 (-0,21%)

Indonesia, Composite Index: 5061,56 (0,58%)

Filippinene, SE Composite: 7237,79 (0,46%)

Australia, All Ordinaries: 5450,9 (-0,79%)

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.