På mandag vil det for første gang siden 2009 bli mulig å kjøpe en Apple-aksje til under 100 dollar. Høsten 2012 passerte aksjekursen 700 dollar.

Selv om Apple-kursen har falt siden toppnoteringen skyldes den lavere aksjekursen at aksjen splittes i helgen. Aksjonærer som hadde en Apple-aksje verdt 645 dollar på fredag vil sitte med syv aksjer i dag – hver aksje verdt rundt 92-93 dollar.

Neseblod for Apple

Da Apple la frem kvartalsresultatet i slutten av april og samtidig bekreftet at de skal foreta en aksjesplitt, begynte aksjekursen å klatre. De siste 6-7 ukene har kursen steget med over 22 prosent. 

- Aksjen har nådd neseblodnivå. Jeg tror ikke aksjekursen har mye å gå på før den faller. For nye investorer vil det bli vanskelig å tjene penger på aksjen på kort sikt, sier sjefanalytiker Mark Newton hos Greywolf Execution Partners til CNBC.

Apple vil øke tilbakekjøp av aksjer til 90 milliarder dollar. De har også økt utbetalinger av utbytte og vil gi aksjonærene 130 milliarder dollar innen utgangen av 2015, ifølge Marketwatch.

 

Forventningspress

Apple-ledelsen har benyttet inneværende kvartal til å skape forventninger til produkter som vil bli lansert etter sommeren. Produksjonen har startet av en ny Iphone-modell ved asiatiske fabrikker med en betydelig større skjerm enn forgjengerne.

- Senere i år vil vi lansere den beste produktporteføljen jeg har sett i mine 25 år hos Apple, sa selskapets senior visepresident Eddy Cue på en teknologikonferanse nylig.

Dette har skapt store forventninger og har bidratt til å sende aksjekursen høyere. De siste 25 årene har Apple lansert suksesser som IMac på 1990-tallet, musikkspilleren Ipod ved årtusenskiftet, Iphone i 2007 og nettbrettet Ipad i 2010.

De siste fire årene har ikke Apple lansert nye produkter. Kunder og investorer har ventet på Apple skal komme med avanserte fjernsynsapparater eller smartklokker. Foreløpig har dette ikke skjedd.

Mye tyder på at det går mot en høstlansering hvor nesten hele produktporteføljen vil bli oppdatert.

 

Iphone 6 (september 2014)

Testproduksjonen av neste Iphone er i gang ved fabrikker i Kina. Underleverandører har siden i februar fått store ordrer fra selskaper som Apple vanligvis benytter til ferdigstillelsen av Iphone.

Dette forventes å bli den største Apple-lanseringen siden 2010 da nettbrettet Ipad ble lansert av grunnleggeren Steve Jobs – knappe to år før han døde. Iphone 6 forventes å være tilgjengelig like etter lanseringen i rekordmange markeder over hele verden.

Skjermen vil være på rundt 4,7 tommer – nesten like stor som toppmodellene fra konkurrentene Samsung, Sony, HTC og Nokia. Apple har vært skeptiske til store skjermer. Ifølge TECHnalysis vil det bli solgt 240 millioner smarttelefoner med skjermstørrelse på over fem tommer.

Apples markedsandel i smarttelefonmarkedet har falt kraftig de siste to årene. Samsung er verdens største smarttelefonprodusent. Det er fortsatt mulig at Apple vil lansere en Iphone med en skjerm på rundt 5,5 tommer, men denne modellen vil lanseres noe senere.

 

Ipad (november 2014)

Det forventes ikke store endringer i nettbrettporteføljen til Apple i år. De nye nettbrettene vil få raskere prosessorer og sannsynligvis få den samme fingeravtrykkssensoren som Iphone 5S har. Neste versjon av operativsystemet IOS 8 ble vist frem i begynnelsen av juni.

Samsung og Microsoft har lansert proff-versjoner av sine nettbrett de siste månedene med skjermstørrelser på inntil 12 tommer. Det ryktes også at Apple har laget en prototype som går under navnet Ipad Pro med en 12,9 tommers stor skjerm.

 

iMac og Macbook Pro (fortløpende)

Apple vil oppgradere de eksisterende datamaskinmodellene de neste par kvartalene. Imac er etter all sannsynlighet først ut allerede i sommer med billigere modeller og bedre skjermer.

Ryktene går om en ny Macbook Air med en 12 tommers høyoppløselig retina-skjerm.

 

Iwatch (oktober 2014)

Den oppgraderte versjonen av operativsystemet IOS 8, som vil være installert på de nye Iphone-modellene, er det også tilrettelagt for kommunikasjon med sensorer og andre enheter, blant annet smartklokker.

Ifølge en ny rapport på fredag fra  analytiker Brian White hos finansinstitusjonen Cantor Fitzgerald vil Apple lansere Iwatch i september eller oktober.

«Klokken vil lanseres med en rimelig pris», skriver White og antyder en pris på rundt 200 dollar (1200 kroner).

Ifølge Japans største næringslivsavis er det japanske underleverandører som har levert komponentene til Apples kommende smartklokke.

«Klokken benytter en buet berøringsskjerm basert på OLED-teknologien. Den vil samle inn helserelaterte informasjon som kaloriforbruk, søvn, blodsukker og oksygeninnhold i blodet», skriver Nihon Keizai Shimbun i helgeutgaven.

Ifølge avisen vil Apples produsent av smartklokken produsere mellom tre og fem millioner enheter i måneden. Apple har også inngått en avtale med sportsutstyrsprodusenten Nike, som har hatt en viss suksess med sitt Fuelband som måler treningsaktiviteter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.