Kinesiske myndigheter prøver å overbevise skeptiske investorer om at tiden er moden for å satse penger i aksjemarkedet. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er på det høyeste siden i fjor vår. Markedet åpnes for utenlandske investorer i oktober.

For knappe ti år siden var det lange køer foran avdelingene til kinesiske meglerhus når de åpnet dørene. Enkelte dager åpnet en halv million kinesere verdipapirkontorer for å handle aksjer.

I løpet av knappe to år ble nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen nesten seksdoblet. Nedturen ble bratt.

Bankaksjer med rabatt

I løpet av to år stupte nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen fra nesten 6000 til under 2000. Spesielt småinvestorer har vist en dyp skepsis til alt som har å gjøre med kinesiske aksjer. Det har vært større profitt fra å spekulere i eiendomsmarkedet.

Eiendomsprisene faller i nesten alle kinesiske storbyer. Myndighetene gjør hva de kan for å skape interesse rundt aksjeinvesteringer. Børsnoterte kinesiske aksjer er de billigste i Asia basert på forventet avkastning de neste 12 månedene. Russland og Hellas er blant aksjemarkeder hvor aksjekursene fortsatt er billigere enn i Kina.

Kinesiske bankaksjer omsettes for rundt fem ganger forventet avkastning – en kraftig rabatt mener aksjeanalytikere. Årsaken er frykten for at misligholdte lån i utlånsporteføljen, noe som kan forverres hvis eiendomsmarkedet får større problemer.

- Regjeringen oppmuntrer til aksjeinvesteringer. De trenger et vibrant marked for å oppmuntre utenlandske fond til å investere i Kina, sier analytiker Zeng Xianzhao hos Everbright Securities til Bloomberg.

Kommunistisk aksjepropaganda

Det går knapt en dag uten at statskontrollerte kinesiske medier prøver å overbevise småinvestorer om at tiden er moden for å plassere sparepengene i aksjer. Det har gitt resultater. Det ble åpnet dobbelt så mange verdipapirkontoer i august som i mai, da kampanjen startet.

Kinesiske husholdninger har plassert rundt fire prosent av formuen i aksjer. Over halvparten er plassert i eiendom og en fjerdedel i bankinnskudd, ifølge Credit Suisse.

- Vi kan oppleve å se småinvestorer sende penger inn i aksjemarkedet etter å ha jaget eiendomsinvesteringer i mange år, sier styreformann Michael Shaoul i Marketfield Asset Management til Bloomberg.

Åpner for utenlandske investorer

Kinesiske myndigheter er i ferd med å gjennomføre reformer i finansmarkedet, som de ønsker skal spille en langt viktigere rolle i den fremtidige utviklingen av Kina.

- Kina er et stort marked med mange potensielle investeringer du kan foreta. Hvis du føler deg trygg på at den kinesiske økonomien vil fortsette å vokse er dette et godt sted for langsiktige investorer, sier investeringsdirektør Robert Horrocks

Såkalte kvalifiserte utenlandske investorer å investere direkte i det kinesiske aksje- og obligasjonsmarkedet. Rundt 90 institusjonelle investorer har så langt blitt akseptert inn i dette programmet.

Allerede i oktober kan utenlandske aksjeforvaltere få mulighet til å kjøpe aksjer i selskaper som er børsnoterte i Shanghai via Hong Kong-børsen. I dag er det begrensninger på hvilke aksjer utenlandske investorer kan investere i.

Kvalifiserte investorer har posisjonert seg i selskaper som de forventer vil være interessante for utenlandske investorer som vil investere via Hong Kong fra neste måned av.

- Dette kommer til å endre hele spillet på sikt da internasjonale investorer får tilgang til fastlands-Kina. For å ha investorer som er villig til å satse penger i Kina trengs det en katalysator med krefter. Dette er nok den katalysatoren, sier aksjedirektør François Perrin hos BNP Paribas Investment Partners i Hong Kong til Wall Street Journal.

Samsung-skudd mot Apple

Samsungs produktlanseringer i Berlin på onsdag skremte Apple-investorer. Samsung lanserte nye smarttelefoner, blant annet en med en buet sideskjerm.

En brillehjelm for virtuell virkelighet som kan kobles til selskapets smarttelefoner og se på innholdstjenester eller styre spill ble også vist frem. Samsung Galaxy VR vil være i salg allerede i oktober. Dette produktet vil inneholde teknologi fra et Facebook-eid selskap.

Lanseringene har sendt Samsung-kursen høyere med rundt 1,3 prosent ved Seoul-børsen i dag. Apple er den store taperen. Kursen stupte med 4,4 prosent på onsdag og verdier for over 26 milliarder dollar forsvant.

Samsung-lanseringen skjer dager før Apple setter i gang høstslippet. Dette er i følge Apple-ledelsen den største og viktigste produktlanseringen på et kvart århundre. Forventningene er høye for de nye Iphone-modellene og andre produkter som skal kunne kommunisere med Iphone, blant annet klokker og andre kroppsnære produkter.

- Vi anbefaler investorer om å ta gevinst nå. Det et begrenset oppside for Apple-aksjen – hvis ikke Apple lanserer nye produkter som kan skape milliarder av dollar i nye driftsoverskudd, sier analytiker Andy Hargreaves hos Pacific Crest til San Mercury News.

 

Nytt handelsunderskudd for Australia

Råvareprisene har falt i 2014 og dette har rammet den australske eksporten. Nye handelsstatistikker for juli måned viser at eksporten økte med kun en prosent i måneden. Dette førte til et handelsunderskudd på 1,4 milliarder australske dollar.

Dette er den fjerde måneden på rad Australia har fått et handelsunderskudd. Dette forventes å fortsette. Prisen på jernmalm har falt i dag til 85 dollar/tonnet – den laveste prisen siden den globale finanskrisen i 2009.

 

Uendret fra Japan

Den japanske sentralbanken fastholder pengepolitikken og endrer ikke de tidligere optimistiske vurderingene de har av landets økonomi. I en uttalelse etter det månedlige sentralbankmøtet konkluderes det med at verdens tredje største økonomi «fortsetter med en gradvis forbedring».

Sentralbanken lover å fortsette med å kjøpe rundt 70 prosent av nye rentepapirer som utstedes av finansdepartementet. Den mener også at målet om en prisvekst på to prosent er oppnåelig og utelukker ikke at de vil komme med nye lettelser hvis det viser seg å bli vanskelig.

 

Markedene

Investorer er forsiktige torsdag formiddag i Asia. Hang Seng-indeksen i Hong Kong steg med 2,2 prosent på onsdag etter solide delrapporter som viser at tjenesteytende sektor i Kina har høy aktivitet for tiden. I dag har investorer vært avventende.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15686,52 (-0,27%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 25254,64 (-0,25%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2294,51 (0,26%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2055,85 (0,23%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9402,9 (-0,50%)

India, BSE Sensex: 27139,94 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1583,89 (0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3340,84 (-0,24%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1862,45 (-0,13%)

Indonesia, Composite Index: 5227,43 (0,06%)

Filippinene, SE Composite: 7207,61 (0,02%)

Australia, All Ordinaries: 5625,5 (-0,52%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no