I midten av september – ryktene sier den 16. september - vil Apple lansere Iphone 7 i de viktigste nøkkelmarkedene. Apples har tapt markedsandeler i vekstmarkeder i Asia. Det haster med å lokke til seg kjøpesterke kinesiske og indiske smarttelefonkunder.

Iphone 7 lanseres

Det har vært flere lekkasjer enn vanlig fra de asiatiske underleverandørene som står for komponenter og produksjon av Apples Iphone. Designet vil bli nesten identisk med modellene som har kommet de siste to årene med to skjermstørrelser.

Hodetelefonkontakten vil forsvinne fra modellene. Brukere vil benytte den nye Lightning-ladekontakten for å koble til høretelefoner eller benytte den trådløse Bluetooth-tilkoblingen, hvis lekkasjene stemmer. Dette har vært mulig med bruk av høretelefoner fra andre leverandører tidligere.

Den fysiske knappen helt nederst på skjermen vil bli erstattet av en ny type som vil aktiveres ved berøring og vibrasjon. Dette er tilsvarende hva flere asiatiske Android-konkurrenter har på sine modeller og gjør at skjermen og hjemmeknappen vil bli tettere integrert.

Denne produksjonsprosessen vil gjøre det enklere å gjøre fremtidige Iphone-modeller vannavstøtende, ta de med ut i regnvær eller miste dem i svømmebassenget uten at de ødelegges. Samsung-konkurrenten Galaxy S7 skal tåle å ligge 30 minutter under vann.

Den største Iphone-modellen vil komme med et mer avansert kamera med to linser og sensorer. Dette skal gi bedre og skarpere bildekvalitet, ifølge lekkasjer til det taiwanske meglerhuset KGI Securities, som følger de taiwanske underleverandørene til Apple tett.

Apple har foretatt endringer i plasseringen av antennene på modellene, ifølge Bloomberg-journalist Mark Gurman, som i mange år har lekket riktige spesifikasjoner og nye funksjoner på Iphone-modellene i forkant av lanseringene.

Populære underleverandører

Iphone feirer ti-årsjubileum i år, men Apple har hatt problemer med å ta nye markedsandeler i hva som har vært utpekt som de viktigste nye vekstmarkedene. Apple-kursen er den samme som den var ved årsskiftet, men har steget med 17 prosent på tre måneder.

Investorer tror at Apple er på riktig vei. Utenlandske investorer investerte netto 5,4 milliarder dollar inn i det taiwanske aksjemarkedet i juli – nesten halvparten av totalbeløpet for 2016.

Taiwan har vært det mest populære for internasjonale investorer av de ni største asiatiske aksjemarkedene i sommer. Hovedårsaken er Apple og de nye Iphone-modellene som kommer i år – og langsiktige kontrakter som er inngått mellom Apple og taiwanske underleverandører.

- Det taiwanske markedet er spesielt sterkt da alle vet at den nye Iphone-modellen vil bli lansert i september eller oktober og at produksjonen starter i andre kvartal, sier investeringsdirektør Hsienwen Yeh hos Prudential Financial Securities Investment Trust Enterprise til Bloomberg.

Den taiwanske storprodusenten Hon Hai Precision Industry (bedre kjent som Foxconn) har fått de største kontraktene. Aksjekursen har steget med nesten 25 prosent på tre måneder. Selskapet har sikret seg kontroll over det japanske elektronikkselskapet Sharp, som utvikler avanserte skjermer.

Mindre avhengig av Samsung

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), som er Taiwans største børsnoterte selskap og verdens største leverandør av elektroniske komponenter, oppjusterte salgsprognosene for tredje kvartal i forrige uke. Hovedårsaken er Apple-kontrakter.

Aksjekursen på TSMC har steget med nesten 30 prosent på tre måneder. TSMC har produsert dataprosessorene A9 for Iphone-modellene som ble lansert ifjor sammen med Samsung Electronics. Samsung er verdens største smarttelefonprodusent og Apples erkerival.

Ifølge den taiwanske næringslivsavisen Economic Daily News har TSMC fått en eksklusiv kontrakt på å levere A10-prosessorene for Iphone 7, og Iphone 8 som kommer i 2017. TSMC har allerede ferdigutviklet A11-prosessoren for neste års Iphone-modeller.

Det forventes også at Apple vil lansere to nye Apple Watch-modeller i år. Den ene er en oppdatering av den eksisterende modellen og den andre vil være mer avansert med blant annet innebygd GPS-navigasjon, barometer og en ny prosessor utviklet av TSMC, ifølge analytiker Ming-Chi Kuo hos KGI Securities.

Markedene

Det er små bevegelser på de asiatiske nøkkelindeksene tirsdag formiddag.

De kinesiske inflasjonsstatistikkene for juli kom inn noe bedre enn ventet. Prisene ved fabrikkene faller mindre enn tidligere og det er tegn på stabilisering mot slutten av året. Produsentindeksen falt med 1,7 prosent.

- Dette er en av de mest positive utviklingene fra Kina hittil i år, sier sjeføkonom Zhu Haibin hos JPMorgan Chase & Co. i Hong Kong til Bloomberg.

Konsumprisindeksen steg med 1,8 prosent – som forventet, men lavere enn inflasjonsmålet på tre prosent.

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

 
Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.