Det var på slutten 1970-tallet Kina igangsatte de første spede eksperimentene ved å tillate utenlandske investeringer i Kina. De første investorene kom fra Thailand og Hong Kong. Først på 1990-tallet ble det fart i investeringene fra Japan, Tyskland og USA.

Nettoeksportør av kapital

Utenlandske investeringer finner fortsatt veien til Kina, men veksten i investeringene har falt. I årets første seks måneder økte utenlandske investeringer i Kina med 8,3 prosent til 420,5 milliarder yuan (555 milliarder kroner).

Det er andre typer investeringer som foretas av utenlandske selskaper nå enn det var for 10-15 år siden da de etablerte seg med fabrikker i Kina. Veksten i utenlandske investeringer var på kun 1,7 prosent i 2014.

- Med økningen i tomtepriser og et generelt høyere kostnadsnivå investerer flere utenlandske selskaper i Kina via oppkjøp og fusjoner, sier pressetalsmann Shen Danyang i det kinesiske næringsdepartementet.

Kinesiske investeringer utenfor landets grenser økte med 29,2 prosent til 343,2 milliarder yuan (453 mrd. kroner). Det forventes at denne veksten vil bli høyere i andre halvår.

- Vi vil se et vendepunkt i løpet av året. Kina vil bli en nettoeksportør av kapital til verden, sier forsker Chen Bingcai hos den offentlige tenketanken Chinese Academy of Governance til Bloomberg News.

Kinesiske ambisjoner

Årsaken er en kombinasjon av en rekke store forventede oppkjøp av utenlandske selskaper, offentlige prosjekter og nyrike kinesere som kjøper eiendom i vestlige markeder.

- Med nye institusjoner som Asian Infrastructure Investment Bank og Silk Road Fund vil kinesiske utenlandsinvesteringer ikke bare skyte fart; dette vil endre det globale økonomiske landskapet, sier Chen.

Den asiatiske infrastrukturbanken vil ha over 50 land som medlemmer, men det er Kina som forventes å stille med det meste av kapitalen. Dette er midler som vil gå til infrastrukturprosjekter i Asia. Målet er å modernisere infrastrukturen med Kina som en senter som vil knytte Sørøst-Asia, Sør-Asia, Sentral-Asia og Midtøsten til seg.

Kinesiske selskaper investerer i alt fra teknologi og eiendom til finans og reiseliv i utlandet. Tsinghua Unigroup er interessert i å kjøpe det amerikanske teknologiselskapet Micron for 23 milliarder dollar. Oppkjøpsforsøket har møtt motstand hos amerikanske politikere.

Eiendomsmogulen Wang Jianlin, som for tiden er Kinas rikeste med en formue på rundt 40 milliarder dollar, har vært på oppkjøpsraid i USA, Storbritannia og Australia. Flere oppkjøp er under planlegging. Målet hans er å bli Kinas svar på Walt Disney.

Fordobling i Kina for Apple

Apples omsetning i Kina ble mer enn fordoblet i siste kvartal til 13,2 milliarder dollar (107 milliarder kroner). Det ble solgt 87 prosent flere Iphoner i verdens nest største økonomi. Det er i Kina og Asia Apple-sjef Tim Cook ser den store veksten.

Under resultatfremleggelsen tirsdag kveld i USA avviste han redselen som mange har om at svakere økonomisk vekst i Kina og uro på aksjemarkedene vil ramme Apple-salget.

- Den bekymringen er nok en overreaksjon, slik vi ser det. Uroen på det kinesiske aksjemarkedet er mer som en fartsdump. Det ville være idioti å endre planene våre nå, sa Cook.

Apple solgte til sammen 47,5 millioner Iphone-enheter på verdensbasis. Dette var i tråd med forventningene. Investorer og analytikere håpet at Apple ville klare mer enn å innfri; de siste kvartalene har selskapet overrasket med høyere salg og bedre utsikter de neste kvartalene.

Apple-sjefen setter sin lit til den kinesiske middelklassen.

- Fremveksten av middelklassen fortsetter i Kina. Jeg så en studie nylig fra McKinsey hvor det forventes at den øvre middelklassen vil øke fra 14 prosent av husholdningene i 2012 til 54 prosent i 2022. Vi befinner oss midt i denne periodern. Jeg er ekstremt positiv til Kina og vi vil fortsette å investere i Kina, sa Cook.

Sammenlignet med første kvartal falt omsetningen i Kina med 21 prosent, men dette skyldes store sesongvariasjoner og kinesisk nyttår ved begynnelsen av året. Apple-omsetningen økte med 112 prosent i Kina sammenlignet mot samme kvartal i fjor.

På verdensbasis fikk Apple en omsetning på 49,6 milliarder dollar og et resultat på 10,6 milliarder dollar. I første kvartal fikk Apple et resultat på 18 milliarder dollar. Selskapet hadde kontantreserver på 203 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet.

Investorer frykter det neste året og sendte aksjekursen ned med åtte prosent i tre minutter etter resultatfremleggelsen. Dette reduserte børsverdien på selskapet med 62 milliarder dollar.

Ny ubalanse i Kina

For første gang på over ett år er det en svak prisvekst i det kinesiske eiendomsmarkedet og økt aktivitet i de største byene. Analyseselskapet Gavekal Dragonomics er ikke overbevist om at det verste er over og mener det viser eiendomsmarkedet viser det er frakoblet.

«De neste statistikkene viser at eiendomssalgene har tatt seg opp, men byggevirksomheten er laber. Problemet er beholdningen av usolgte eiendommer. Dette gjør at utviklerne har få incentiver til å starte nye byggeprosjekter. Dette tilbudsoverskuddet vil fortsette å tynge på byggevirksomheten i minst ett år til», skriver Kina-analytiker Rosealea Yao en ny analyse.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene starter med en nedgang fra tidlig onsdag morgen – ledet av det japanske aksjemarkedet, Sør-Korea og Hong Kong.

Det er fortsatt nervøsitet i Kina etter børsuroen de siste ukene. Småaksjonærer er i ferd med å innfri gjelden de opptok for å kjøpe aksjer under børsrallyet.

Myndighetene har trådt til med ekstra likviditet og beordret meglerhus og banker om å være fleksible for å unngå en panikk.

- Sett fra et verdisynspunkt ser jeg ikke store problemer med det kinesiske aksjemarkedet og myndighetene vil fortsette med pengeøkonomiske tiltak, sier sjef for investeringsstrategi hos AMP Capital til CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tre risikofaktorer kan knuse Kinas økonomi

 
Asia i dag: Kina-syken sprer seg
 

Råvarekrakk kan gjøre landet til «det nye Hellas»

 

morten.iversen@dn.no