Den siste beregningen fra CME Group FedWatch gir 79,1 prosent sannsynlighet for en renteøkning i desember.

- Roen på markedene har vært urolig. Det har vært mange bevis gjennom flere år på kontrasten mellom den hektiske aktiviteten i markedene og de roligere bevegelsene i de dypere økonomiske kreftene, sier avdelingsleder Claudio Borio hos BIS i en kommentar til Wall Street Journal.

Tidsinnstilt bombe

I den siste kvartalsrapporten skriver BIS at det er en mulighet for at de fremvoksende markedene vil klare å ri av stormen når de amerikanske rentene øker.

De advarer også om at potensialet for spredning til fremvoksende markeder fra en høyere rente er større enn den var under markedsuroen i 2013. Det var da den amerikanske sentralbanken begynte å forberede nedtrapping av støttekjøp av rentepapirer, såkalt «taper tantrum».

«Men mindre gunstige forhold i finansmarkedene, kombinert med svakere makroøkonomiske utsikter, og økt følsomhet til amerikanske renter, øker også faren for negative konsekvenser i vekstmarkedene når amerikanske renter begynner å øke», skriver BIS i kvartalsrapporten.

- Sett i lys av dette er det vanskelig å forestille seg hvordan det kan bli noe annet enn uro. Det er en klar spenning mellom markedets adferd og underliggende økonomiske forhold. På et tidspunkt må dette løses. Markedet kan forholde seg rolig mye lenger enn vi tror - inntil det ikke lenger klarer det, sier Borio til The Telegraph, som karakteriserer gjeldssituasjonen som en «tidsinnstilt bombe».

Verdens største tapere

Ingen liker å gamble og bruke så mye penger på tipping, kasinoer og andre typer spill som australiere. Dette sørger for vekst i økonomien.

Det er nesten 25 år siden Australia sist hadde en resesjon. Råvareprisene har stupt de siste 18 månedene, men landet har klart å holde seg unna en resesjon – mye takket være fortsatt høy aktivitet i eiendomssektoren og høyt privat forbruk.

Australiere hadde mulighet til å legge inn et veddemål på om det ville komme en rentenedsettelse eller ikke i forrige uke. Ekspertene var delte i synet. Sentralbanken valgte å ikke røre renten, men det forventes nye tiltak de neste månedene.

Av verdens industriland er det australiere som bruker mest penger i løpet av året på spill og gambling. Ifølge en ny oversikt fra Australia Bureau of Statistics økte pengebruken på spill og gambling med 6,1 prosent i 12-månedersperioden frem til september. Dette er mer enn dobbelt så høyt som den økonomiske veksten i Australia.

Nesten 9000 kroner på spill

Det er også de som taper mest på spillavhengigheten. I gjennomsnitt tapte hver australier rundt 1000 dollar på spill i 2013. Dette er tre ganger mer enn innbyggerne i Norge, Storbritannia, Japan og USA, ifølge Global Betting and Gaming Consultants.

- Det er så tilgjengelig for australiere. Folk trenger ikke å forlate stuen for å gamble. De kan også gamble på rentefastsettelsen til sentralbanken, sier seniorøkonom Craig Thomas hos Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg Business.

Flere politikere ønsker å gjøre det vanskeligere å gamble i Australia – ikke minst med spillmaskiner. Det antas at rundt 400.000 mennesker – i hovedsak menn – er spillavhengige.

En ny rapport advarer mot tilgjengeligheten av online internettgambling. Enkelte av selskapene lokker med gevinster på inntil 95 prosent.

«Hvitvasking av penger gjennom disse kanalene er svært utbredt og må være en del av den regulatoriske responsen til onlinegambling», skriver en kommisjon som ledes av tidligere delstatsminister Barry O’Farrell.

 

Arrestasjoner i finanssektoren

Kinas største meglerhus bekrefter på mandag at de ikke har vært i stand til å få kontakt med to toppledere hos Citic Securities. Ifølge næringslivstidsskriftet Caixin er direktørene Jun Chen og Jianlin Yan anholdt.

Det er ikke kjent om de er arrestert eller er blitt bedt om å «bistå i etterforskningen» rundt børskollapsen i sommer. Myndighetene har jaktet syndebukker siden i august og en rekke toppsjefer fra finanssektoren og investorer er anholdt.

Aksjekursen på Citic Securities har falt ned Hong Kong-børsen med 38 prosent i år. Omsetningen falt med 40 prosent i november etter det ble kjent at meglerhuset er under etterforskning.

«Akselerasjonen av den regulatoriske etterforskningen kan ha begynt å påføre Citic betydelig skade på inntjeningen», skriver China International Capital Corp. i en rapport.

 

Kinesisk journalisttabbe

Det kinesiske språket er ikke enkelt – heller ikke for kinesere. En gruppe journalister som fulgte president Xi Jinping til Afrika tastet inn et feil ord i artikkelen som ble publisert via det statlige nyhetsbyrået.

I manuset fremkom det at Xi Jinping hadde gått av som Kinas president.

Ifølge South China Morning Post hadde de to uttrykkene «ci zhi» (oppsigelse) og «zhi ci» (tale) blitt forvekslet.

Fire journalister er suspendert fra stillingene på grunn av tabben, blant annet den afrikanske byråsjefen Song Fangcan.

 

Markedene

Det er oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene på mandag.

I løpet av de neste dagene vil de første økonomiske statistikkene for november bli lagt frem, blant annet de kinesiske handelsstatistikkene.

Prisen på amerikansk råolje balanserer fortsatt på rundt 40 dollar fatet i Asia på mandag – tilsvarende som i amerikansk handel på fredag.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

 

Les også:  Asia i dag: Hard landing i Kina? Slik rammes Norge

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no