Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert vekstprognosene for verdensøkonomien flere ganger siden ifjor sommer. Det kraftige fallet i råvareprisene har tynget og det har vært lav aktivitet i verdenshandelen. Nå er vinden i ferd med å snu.

Feilstilt pessimisme

Den økonomiske aktiviteten i Kina er på rett vei igjen. Myndighetene har tilrettelagt for at de tradisjonelle vekstlokomotivene, blant annet eiendom og industrien, har tilgang til kapital for å opprettholde aktiviteten.

Samtidig er den «nye økonomien», hvor tjenesteytende sektor og privat forbruk er fundamentet, i ferd med å ta en større andel av verdiskapningen i Kina. Dette er en del av reformarbeidet som er igangsatt av president Xi Jinping.

«De siste statistikkene viser at volumet i verdenshandelen økte i februar», skriver globaløkonom Nikita Shah hos Capital Economics i en ny rapport.

Veksten i februar, som er basert på økonomiske statistikker fra verdens største økonomier, viser en volumvekst på 1,1 prosent. Dette er den høyeste veksten siden i juni ifjor.

Capital Economics tror at råvarerallyet vil fortsette.

«Sett fremover bør oppgangen i Kina, som er policydrevet, øke etterspørselen fra andre fremvoksende økonomier de kommende måneder. Og hvis råvareprisene fortsetter å stige, slik vi forventer, vil verdien av eksporten også øke», skriver Shah hos Capital Economics.

Den amerikanske dollaren har svekket seg med rundt fem prosent siden midten av januar. Dette er positivt for amerikanske eksportører.

«De siste handelsstatistikkene støtter vårt syn om pessimismen som rådet for noen uker siden i den innenlandske økonomien i Kina var feil», skriver Capital Economics.

Fordobling av Kinas økonomi

Nordeas økonomer konkluderer i sin siste oppdatering for fremvoksende markedet at mange år med svak vekst i fremvoksende markeder er i ferd med å være over.

«Vi tror at veksten i fremvoksende markeder vil være høyere i år etter fem år på rad med svakere vekst. Den nylige økningen i råvareprisene styrker vår tro», skriver Nordea-teamet bestående av eksperter på fremvoksende markeder, blant annet Amy Yuan Zhuang og Dmitry Savchenko.

De påpeker at Asia er den eneste regionen med høy vekst, men Kina vil få en svakere vekst enn landet har hatt de siste årene.

«Det er viktig å skjønne at med en 6,5 prosent gjennomsnittlig økonomisk vekst vil president Xis mål å fordoble den kinesiske økonomien (bruttonasjonalprodukt) fra 2010 til 2020 bli innfridd», skriver Nordea.

BRIC-oppgang

I tiåret frem til 2011 spilte BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) en svært viktig rolle for verdensøkonomien. Brasil og Russland har vært inne i en resesjon de siste par årene.

«Utsiktene for BRIC er svært viktig for verden. De fire landene står for 30 prosent av verdensøkonomien målt i kjøpekraft. Den 4,8 prosent veksten i 2015 var rundt halvparten av hva den var i 2010 med 9,3 prosent», skriver Nordea.

Nordea forventer en økonomisk vekst på 7,6 prosent i India i år – svakt høyere enn i 2015. Den høye veksten vil få støtte fra myndighetenes reformforsøk og en opprydning i finanssektoren.

«Veksten stabiliserer seg i Russland. Deler av økonomien er i ferd med å tilbakelegge resesjonen. Høyere råvareprisen vil støtte en gradvis bedring», skriver Nordea og utelukker ikke at de må oppjustere prognosene for den russiske økonomien.

Brasil har store problemer – både økonomiske og politiske, hvor presidenten sannsynligvis vil bli stilt for riksrett.

«Brasil har flere problemer enn lave råvarepriser. Mangelen på politisk vilje og/eller evne til å gjennomføre reformer har sendt landet inn i en ond sirkel med mangel på vekst og tillit – og en begrenset kapasitet til å foreta lettelser i den økonomiske politikken», skriver Nordea Markets.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har falt på fredag. Dette skyldes ifølge markedsaktører at investorer har valgt å ta en gevinst.

Ifølge Wall Street Journal har det vært støttekjøp av kinesiske finans- og bankaksjer de siste dagene.

Ved Tokyo-børsen har Mitsubishi Motors fortsatt kursfallet etter avsløringen om forfalskning av drivstofforbruk på bilprodusentens småbiler. Aksjekursen har falt med 13,2 prosent i løpet av formiddagen og over 40 prosent siden skandalen ble kjent på onsdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.