Boligprisene i storbyene Melbourne, Brisbane og Sydney har steget kraftig gjennom flere år. Eiendomsutviklere har svart med å igangsette en massiv utbygging av nye leiligheter – rettet mot kinesiske kunder. Mange har betalt et depositum men mangler sluttfinansiering.

- Massivt prisfall

Det har ikke manglet på advarsler. OECD skrev i en rapport i sommer at en «nedbremsing i boligmarkedet kan være en forløper til en dramatisk og destabiliserende utvikling for økonomien – og ikke en myk landing». Myndighetene har svart med å stramme inn på utlånskravene.

Den amerikanske tenketanken International Strategic Studies Association (ISSA) mener at innstramminger kan utløse en boligkollaps.

- Vi mener at Australia har rundt seks uker på seg til å snu denne situasjonen. Hvis ikke vil det bli et massivt prisfall på boliger og i eiendomstransaksjoner, sier den australske direktøren Gregory Copley hos ISSA til den australske nyhetsorganisasjonen News.com.au.

Ifølge tenketanken forventer australske banker at eiendomsprisene vil falle og de forsøker å være i forkant ved å stramme inn på utlån.

- Bankene tror at australske eiendomspriser vil falle og de forsøker å redusere risikoen. De har lært fra kollapsen i USA om at det ikke er en løsning å sikre seg pantet når boligvolumet er stort og det er lav aktivitet i markedet. Ved å gjøre dette forutser de markedskollapsen og er mindre eksponert, sier Copley.

«Utlånspolitikken, som føres av alle store australske banker ble innført i påvente av en internasjonal og australsk nedgangskonjunktur, kan faktisk utløse eller forverre en nedtur», skriver ISSA.

Australsk gjeldsfest

Finansinstitusjonen Credit Lyonnais Securities Asia (CLSA) advarte nylig om at gjeldsoppbyggingen i australske husstander kan føre til boligkrasj og en mulig resesjon. Den australske økonomien har nettopp fullført 100 kvartaler med sammenhengende vekst.

CLSA mener også at bankenes innstramning av utlånspraksisen kan være den utløsende faktor.

«En boligkrise kan starte med prisfall for billige leiligheter og spre seg. Dette vil sannsynligvis føre til mislighold hos mindre utviklere og føre til et kraftig fall i boligbyggingen», skriver CLSA.

Husholdningsgjelden i Australia er på 122 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og boligprisene i storbyene er på 12 ganger gjennomsnittlig inntekt, ifølge CLSA. Den australske renten er på rekordlavt nivå.

«Vi vil forvente at boligbyggingen følger prisene, noe som vil resultere i lavere sysselsetting med en kraftig reduksjon i bygging av nye boliger. Fallene boligpriser vil påvirke økonomien da forbrukere bruker mindre penger når boligprisene faller. Dette scenariet vil resultere i et bredt fall i boligprisene overalt og en resesjon», skriver finansinstitusjonen.

- Rent søppel

Harry Triguboff, som er Australias største eiendomsutvikler og har en formue på over 80 milliarder kroner og eier rundt 7000 leiligheter, har kommet med flere advarsler de siste ukene.

Han sier at et betydelig antall kinesiske kjøpere av australske leiligheter under bygging er i mislighold og kan velge å kansellere kjøpene og miste depositumene de har innbetalt.

- La oss være ærlige. De eneste kjøperne er australiere og kinesere, sier han til The Australian.

Ifølge ISSA er det avslørt svindel og dokumentforfalskning i forbindelse med kinesiske kjøp av eiendom i Australia og at dette har ført til innstramminger. Det skal være et eiendomsselskap som skal være involvert i dette.

National Australia Bank, som er en av landets fire største finansinstitusjoner, deler ikke bekymringene.

- ISSAs spådommer om en snarlig kollaps er rent søppel. Analysen fra CLSA var svært dårlig, sier sjeføkonom Alan Oster til news.com.au.

I sommer sa Oster at Kina er den «ukjente x-faktoren» da han ble spurt om eiendomsmarkedet står foran en kollaps.

- Det korte svaret er at vi er ikke sikker. Det er åpenbart en situasjon med for høyt tilbud. Det er måter å forklare det på, men det kan også ende med tårer, sa han for to måneder siden til news.com.au.

Markedene

Investorer ved de asiatiske aksjemarkedene er nervøse på tirsdag etter det kraftige børsfallet på mandag.

Det er tegn på en bedring fra den kinesiske økonomien. Industriproduksjonen steg med 6,3 prosent i august – opp fra seks prosent i juli, og svakt bedre enn hva som var forventet, ifølge National Bureau of Statistics.

Privat forbruk økte med 10,6 prosent. Dette er 0,4 prosentpoeng bedre enn i juli måned.

Den kinesiske postsparebanken Postal Savings Bank of China håper å hente inn over 65 milliarder kroner i hva som vil bli verdens største børsnotering i år. En børsnotering i Hong Kong forventes ved månedsskiftet.

Les også: Australia blokkerer kinesisk investeringsinvasjon dnPlus (DN+)

 
Australia ligger ikke der kartet sier  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.