Japan har svekket valutaen fra 78 mot en amerikansk dollar til rundt 120-nivået de siste månedene. Også i Australia er det et ønske om å få en svakere valuta. Det er frykt for at andre asiatiske land vil følge etter om kort tid for å svekke sine egne valutaer.

Kinesisk skrekkscenarier

Bank of America frykter at verden er på vei inn i en valutakrig.

«Poenget: En svak valuta kan gi en kortsiktig oppgang til de landene som devaluerer sin egen valuta. Men hvis alle spiller dette spiller vil det ende opp med høyere volatilitet. Dette vil i sin tur trolig ramme den globale handelen og kapitalflyten», skriver strateg David Woo i en ny rapport.

Skrekkscenariet til Woo er at kinesiske myndigheter føler den økonomiske veksten blir for lav og at de bestemmer seg for å svekke valutaen for å få en konkurransefordel på eksportmarkedene.

«Det er lite sannsynlig at dette vil skje, men det er ikke noe som kan utelukkes i tilfelle den kinesiske veksten svekkes. Skjer dette vil det skape store problemer for verdensøkonomien», skriver Woo.

Australsk oppgang

Den australske renten er på et rekordlavt nivå etter gårsdagens rentekutt med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent.

- En lavere valutakurs vil sannsynligvis være nødvendig for å skape en balansert vekst i økonomien, sier Australias sentralbanksjef Glenn Stevens etter at han offentliggjorde et rentekutt på tirsdag.

Den lave renten har ført til en kraftig prisvekst på eiendommer i storbyene. I Sydney økte prisene med 14,1 prosent i 2014. En svak valuta har også lokket til seg boligkjøpere fra blant annet Kina.

- Rentekuttet vil sannsynligvis føre til at eiendomsprisene i Sydney gjenopptar veksten de neste 12 til 18 månedene, sier analysesjef Matthew Tiller hos LJ Hooker til Canberra Times.

Nøkkelindeksen ved Sydney-børsen har klatret de 10 siste handelsdagene. Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst i nesten 25 år.

Svak kinesisk start i 2015

Veksten i den kinesiske servicesektoren er den laveste siden i fjor sommer, viser en ny undersøkelse fra storbanken HSBC. Innkjøpssjefsindeksen falt i januar fra 53,4 i desember til 51,8. En måling på over 50 viser det fortsatt er vekst.

- Den kinesiske servicesektoren fortsatte ekspansjonen i januar, men i et lavere tempo. Gitt den lavere aktivitetsveksten i industrien tror vi flere lettelser er nødvendig de kommende måneder, sier bankens sjeføkonom for Kina, Hongbin Qu.

Markedene

Det er jubel ved de asiatiske aksjemarkedene onsdag formiddag. Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen nærmer seg det høyeste nivået siden sommeren 2007.

Ved Sydney-børsen har lav rente og en svak valuta sendt kursene høyere for tiende dag på rad.

Prisen på amerikansk råolje har falt med rundt to prosent i den asiatiske handelen.

- Jeg tror vi har sett bunnen for 2015 selv om det kan ta fra seks måneder til to år før vi ser tilbudet strammes inn fra levere kapitalinvesteringer og produksjonsstopp. Rent finansielt har oljeprisen falt for kraftig og nå er det klart for et comeback, sier råvareanalytiker Daniel Morgan hos UBS til CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

Les også: Frykter "Japan-syke" i Kina