Ingen har påtatt seg ansvaret for bomben som eksploderte ved et hellig skrin i Bangkok sentrum på mandag kveld. Ifølge politiets pressetalsmann er 22 mennesker omkommet og 123 såret tirsdag formiddag lokal tid. Antall omkomne forventes å stige.

 

- Målet var å drepe

Thailand har vært underlagt et militærregime i nesten 15 måneder etter mange år med politisk uro, gatedemonstrasjoner og opptøyer med ulike politiske grupperinger som har stått steilt mot hverandre.

Bombingen ved det hellige Erawan-skrinet i Bangkok sentrum blir sett på å være strategisk veldig viktig for Thailand. Tidspunktet var ikke tilfeldig valgt da det ved 19-tiden lokal tid er stor trafikk og aktivitet i området. Minst åtte av de drepte er asiatiske turister.

Statsminister Prayuth Chan-ocha, som ledet et militærkupp i mai ifjor, har nedsatt en krisegruppe som har hovedansvar for å etterforskning av bombingen og oppfølgning av sårede og pårørende.

- Dette var en bombe som var laget med sprengstoffet TNT. Bakmennene hadde utlendinger som mål,og de ønsket å ødelegge økonomien og reiselivssektoren da dette fant sted midt i det mest populære turistområdet. Gi oss tid til å foreta en grundig etterforskning, sa forsvarsminister Prawit Wongsuwan på en pressekonferanse natt til tirsdag.

Politisjef Somyot Pumpunmuang sa det samme på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

- Målet var å drepe. Alle vet at ved 19-tiden er det hinduistiske Erawan-alteret fylt med thailendere og utlendinger. Ved å plassere en bombe nettopp der ønsket de å se mange døde, sa Somyot.

Det er satt inn soldater og sikkerhetsstyrker i deler av Bangkok.

- Vi vil sette inn så mange det er behov for, sa general Sirwara Rangsribhramnakul tidlig tirsdag morgen.

 

Jakter utenlandsk mann

En separatistbevegelse i Sør-Thailand har siden 2004 kjempet åpent mot thailandske myndigheter. De har også brukt bomber. De har aldri utført angrep utenfor Sør-Thailand tidligere. Rundt 6000 mennesker er drept på ti år.

- Denne hendelsen samsvarer ikke med hendelsene i Sør-Thailand. Typen bombe som ble brukt i Bangkok er av en helt annen type enn hva som benyttes i sør, sier viseforsvarsminister Udomdej Sitabutr til Channel 5.

Den engelskspråklige avisen The Nation refererer til en politikilde som sier thailandsk politi «jakter på en mann med arabisk utseende» som ble sett ved Erawan-skrinet like før eksplosjonen. Vedkommende skal ha plassert en bag der.

Hærsjef Udomdej Seetabutr sier til ThaiPBS at de har sikret seg videoopptak fra området. Dette viser at en mistenkt går inn i området før bomben gikk av.

 

Verdens nest mest besøkte by

Reiselivssektoren står for over ti prosent av den samlede aktiviteten i den thailandske økonomien. Den sysselsetter indirekte over tre millioner mennesker. I år forventes det at over 28 millioner mennesker vil lande i Thailand.

Tidligere var turistene i hovedsak vestlige som tok turen til strendene i Sør-Thailand. Dette har endret seg de siste ti årene. Kinesere utgjør den største enkeltgruppen på rundt 20 prosent av alle turister. Disse foretrekker tradisjonell sightseeing, god mat og shopping.

Ifølge en «2015 Global Desination Cities Index» fra MasterCard har Bangkok vært den tredje raskest voksende reiselivsdestinasjonen fra 2009 til 2015 - kun slått av Taipei og Tokyo.

London er verdens mest besøkte by for turister med 18,82 millioner forventede internasjonale turister i 2015. Bangkok ligger like bak med 18,24 millioner - flere enn storbyer som New York, Hong Kong og Paris.

Ifølge undersøkelsen vil internasjonale turister bruke 12,4 milliarder dollar i Bangkok i år. I tillegg kommer store beløp i andre deler av landet, blant annet langs strandområdene i Sør-Thailand.

 

Rammer reiselivssektoren

Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen åpnet med et fall på nesten tre prosent tirsdag morgen. Det er aksjer knyttet opp mot reiselivssektoren som faller mest.

Airport Authority of Thailand og eiendomsselskapet Central Pattana, som er Thailands største utbygger av kjøpesentre falt med 10 prosent ved børsåpning. Bak selskapet, som blant annet eier kjøpesentrene Central, står en av Thailands rikeste familier.

Under opptøyene i Bangkok for fem år siden ble kjøpesenteret Central World, som ligger like ved bombingen på mandag, satt i brann. Kjøpesenteret er blitt totalrenovert og har over 100000 kunder innom på en vanlig dag.

 

Markedene

Det er ny uro ved de asiatiske aksjemarkedene tirsdag formiddag - ledet av børsene i Kina og Thailand.

I Kina har valutakursen holdt seg stabil denne uken og sentralbanken har vært aktiv i markedet for å unngå store bevegelser. I dag har den kinesiske valutaen svekket seg med 0,2 prosent.

Kinesiske eiendomspriser økte i juli - for tredje måned på rad. Sammenlignet med fjoråret er det fortsatt et fall i prisene på 3,7 prosent i gjennomsnitt, ifølge National Bureau of Statistics.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.