I nesten to år har den japanske regjeringen – i tospann med sentralbanken – ført en økonomisk politikk som har som formål å skape prisvekst i den japanske økonomien. Målet er en prisvekst på nesten to prosent innen det neste budsjettåret avsluttes i mars 2016.

Vil ut av ond sirkel

Sentralbanken (BOJ har kjørt styringsrenten til mellom null og 0,1 prosent samtidig som de har økt oppkjøpene av statlige rentepapirer. Disse oppkjøpene skal økes.

Denne meldingen har svekket den japanske valutaen, mens investorer på aksjemarkedet jubler. En svakere yenkurs gir japanske eksportører konkurransefordeler på internasjonale markeder.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda forsvarte på onsdag de siste stimuliene som kom på fredag.

- Det å havne i deflasjon er en ond sirkel som bidrar til økonomisk stagflasjon på en selvoppfyllende måte, sa Kuroda.

Han blir sett på som en uforutsigbar sentralbanksjef sammenlignet med forgjengerne. Han har tatt finansmarkedene på sengen en rekke ganger siden han ble innsatt med tiltak som ville ha vært utenkelige i Japan tidligere. Han har fortsatt støtte i sentralbankstyret.

- Jeg lover vi skal endre deflasjonstankegangen med tiltak som er fullstendig annerledes enn fra tidligere, sa sentralbanksjefen.

Undergravet japansk økonomi

Ingen investorer tør å utelukke nye overraskelser fra sentralbanken hvis det viser seg at prisveksten lar vente på seg. September-statistikkene viste en prisvekst på rundt en prosent. Dette er for svakt.

- For det første vil BOJ gjøre hva den kan for å overvinne deflasjon. Denne har lenge undergravd den japanske økonomien. Det andre er å lage et sterkt og tydelig engasjement for å oppnå prisstabilitet, som også er vårt ansvar. For det tredje skal vi styrke bankens engasjementer ved å gjennomføre pengeøkonomiske lettelser i en ny fase. Dette gjelder både kvantitet og kvalitet, noe som er forskjellig fra den tidligere politikken, sa Haruhiko Kuroda.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Dette er absolutt «the real deal»

morten.iversen@dn.no