Fra 2012 til sommeren 2014 var det knapt bevegelser i Shanghai-indeksen; den beveget seg stabilt mellom 2000 og 2300-nivået. Ved inngangen til juli i fjor ble det ny aktivitet – ledet av kinesiske småaksjonærer. Nøkkelindeksen har gått rett opp og ligger på 3350.

Dette har skjedd samtidig som at den økonomiske veksten i Kina er lavere enn den har vært på et nesten kvart århundre. De økonomiske statistikkene for 2014 kommer om et par uker og forventes å vise en vekst på rundt 7,3 prosent. Sist Kina hadde en vekst på under 7,5 prosent var i 1991.

Spår treårsrally

Utenlandske investorer deltok i den første investeringsbølgen ved Shanghai-børsen i fjor høst, men trakk seg ut i oktober. De er skeptiske til hva som skjer på det kinesiske aksjemarkedet. En ny rapport fra Morgan Stanley viser at investorer har solgt seg ut fra Kina-fond i åtte av de 10 siste ukene.

Ifølge Société Générale har utenlandske finansinstitusjoner reduserte utlån til Kina med 57 milliarder dollar. Det flyttes store beløp ut fra Kina og det spekuleres i at den kinesiske yuanen skal styrke seg i 2015, ifølge banken.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror at oppgangen ved Shanghai-børsen så vidt har begynt og skal opp rundt 60 prosent fra dagens nivå innen utgangen av 2017. Hong Kong-indeksen skal også tilsvarende opp-

«Dette er et treårsrally som vil være drevet av inntjeningsvekst, en endring av verdivurderingen, strukturelle reformer og bedring i driftseffektivteten. Makropolitikken utgjør en nedside», skriver Nomura, som spår at den økonomiske veksten vil havne på 6,8 prosent i 2015.

Også storbanken HSBC tror at kinesiske aksjekurser skal høyere.

«Kinesiske husholdninger er i ferd med å endre investeringsporteføljen – vekk fra eiendom og høyrisikospareprodukter og over til aksjer», skriver HSBC.

Bull-marked

Kina har de siste årene blitt mer integrert i det internasjonale finansmarkedet. Siden finanskrisen i 2008 har kinesiske selskaper lånt mer enn 1100 milliarder dollar fra utlandet, ifølge MarketWatch.

Utenlandske forvaltere ser ikke de fundamentale endringene hos børsnoterte kinesiske selskaper som har ført til kursoppgangen. De mener oppgangen skyldes en mangel på investeringsmuligheter for kinesiske investorer.

Boligprisene, som i mange år steg med 12-15 prosent, har begynt å falle. Myndighetene har slått ned på ulovlige investeringsprodukter hvor likvide kinesere kunne låne ut penger via bankene til desperate selskaper – ofte med en garantert avkastning på rundt ti prosent.

- Bull-markedet fortsetter med rotasjon av store beløp inn i store eiendomsutviklere og transportsektoren. Det er fortsatt god likviditet og fond jakter på gode aksjekjøp hos storselskapene, sier analytiker Wei Wei hos West China Securities til Bloomberg News om kinesiske investorer.

Åpner for utlendinger

Kinesiske myndigheter prøver å tiltrekke seg utenlandske investorer. I fjor høst ble det åpnet en direkte link som gjør det mulig å handle aksjer på Shanghai-børsen via Hong Kong-børsen. Interessen har vært lavere enn forventet.

- Generelt har responsen fra våre medlemmer vært positiv for de potensielle mulighetene dette gir på sikt. Vi trenger mer informasjon før disse mulighetene kan utnyttes, sier styreformann Bruno Lee hos Hong Kong Investment Funds Association til Reuters.

Ifølge kinesiske medier er China Securities Regulatory Commission i ferd med å utforme et nytt regelverk som skal tillate utenlandske investorer å investere i den kinesiske råvarebørsen.

Dette skal i første omgang kunne gjøres via bruk av offshoremarkedet for yuan. Finansinstitusjoner og selskaper som etablerer seg i de nye frihandelssonene som er etablert har også større frihet til å delta i det kinesiske finansmarkedet.

Dette er neste skritt for å åpne det kinesiske markedet til internasjonale finansmarkeder. De fleste Kina-fond er underlagt reguleringer fra EU og dette gjør at det er begrensninger på direkte investeringer i kinesiske aksjer ved Shanghai-børsen.

De aller fleste investerer indirekte via kinesiske selskaper som er børsnoterte i Hong Kong.

Mer optimisme i Kina

Kinesiske forbrukere var litt mer optimistiske mot slutten av 2014, viser Westpac MNI China Consumer Sentiment Indicator. Indeksen forbedret seg med 1,3 prosent fra november til desember, men er fortsatt 10 prosent svakere enn ved inngangen til fjoråret.

«Forbrukerne var mest begeistret for utsiktene for næringslivet, både for det neste året og fem år frem i tid. Det var også en viss bedring i husholdningenes privatøkonomi. Forventningene for deres fremtidige økonomiske situasjon er uendret. Dette sammenfaller også med høyere inflasjonsforventninger», skriver finansinstitusjonen.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har stabilisert seg på onsdag etter uro de tre første handelsdagene inn i det nye året. Det er oppgang ved de fleste aksjemarkedene til tross for fallet ved New York-børsene på tirsdag.

Tokyo-børsen endte paddeflatt med en minste mulige oppgang på 0,01 prosent.

Oljeprisen har stabilisert seg i Asia-handelen på onsdag etter nok en dag med et kraftig fall i USA. Nordsjøolje omsettes for 50,9 dollar og amerikansk råolje ligger på like under 48 dollar, ifølge Associated Press.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no