De siste 48 timene har kinesiske myndigheter innført restriksjoner på salg av aksjer og tilført større selskaper kapital for å handle aksjer og stabilisere aksjemarkedet. Nå virker det som at de lykkes – i alle fall på kort sikt. Shanghai-børsen åpnet kraftig opp på fredag morgen.

På to dager har Shanghai-indeksen steget med over 11 prosent.

Jakter kinesiske aksjer

Porteføljeforvalteren Mark Mobius var blant de første vestlige investorer til å satse på investeringer i fremvoksende markeder i Asia og Latin-Amerika på 1970-tallet. Han blir sett på som en investeringsguru som skjønner fremvoksende økonomier godt.

Nå jakter han på aksjer i Kina etter at aksjekursene falt med i gjennomsnitt en tredjedel ved Shanghai-børsen.

«Jeg tror vi nærmer oss et punkt i Kina hvor det vil snu. Vi vil se en kortvarig oppgang snart og mange investorer som ikke kom seg ut tidligere vil benytte anledningen til å selge aksjer. Deretter vil markedet bevege seg sidelengs en periode før det forhåpentligvis tar seg opp igjen – gitt at verdivurderingene er gode», skriver styreformannen i Templeton Emerging Markets Group i et nytt blogginnlegg.

Med det kraftige aksjefallet er Shanghai-børsen offisielt inne i et «bear market». Dette er ikke en uvanlig situasjon for fremvoksende markeder å havne i.

«De gode nyhetene er at denne typen «bear market» ikke varer lenge. Når oppgangen kommer har det en tendens til å være større i prosent», mener Mobius med henvisning til undersøkelser han har foretatt.

Kritiserer offentlige inngrep

Kinesiske myndigheter har fått kritikk for måten de håndterte børsrallyet frem til midten av juni og kollapsen de siste fire ukene fra andre Kina-eksperter.

Mobius mener kinesiske myndigheter burde ha latt markedskreftene få styre. Myndighetene har intervenert i aksjemarkedet ved blant annet å ilegge selskaper og investorer forbud mot å selge aksjer de neste seks månedene.

«Slik jeg ser det burde myndighetene ha latt markedet få falle tidlig uten innblanding. Det kan ha forsterket børsfallet», mener han.

Fondsforvalteren har ikke latt seg skremme av hva som har skjedd i Kina.

«Kina har fortsatt en høy økonomisk vekst og det er et viktig globalt marked hvor vi ønsker eksponering på lang sikt. Vi vet at den kinesiske veksten har svekket seg fra over ti prosent vekst som var vanlig tidligere. Det er fortsatt en stor, hurtigvoksende økonomi og vi har tro på å investere i kinesiske aksjer. Hvis vi kan gjøre det til lavere kurser så er det bedre», skriver Mark Mobius.

Reformer ut av vinduet

President Xi Jinping fremstår som den mest autoritære lederen Kina har hatt på flere tiår med en sentralstyrt ledelse. Han fikk æren for at kinesiske småinvestorer satset penger i aksjemarkedet og startet børsrallyet i fjor sommer.

«Børskrasjet har åpenbart avgjørende mangler i Xis sterkt sentraliserte styreform, blant annet mangel på økonomisk kompetanse og et gjennomgripende instinkt hos underordnede om at de må adlyde overordnede. Makt har sine begrensninger», skriver sosiolog ved Tsinghua University i et innlegg på sosiale medier i Kina.

Xi har, siden han ble innsatt som landets president for nesten tre år siden, lovet omfattende reformer - blant annet en internasjonalisering av landets valuta og en gradvis liberalisering av kapitalkontoen.

- Børsnedgangen er definitivt den største utfordringen til den nye regjeringen. Han har frontet reformer de siste par årene, men mange av de såkalte reformene har forsvunnet ut av vinduet med de dramatiske offentlige inngrepene i aksjemarkedet de siste dagene, sier Kina-ekspert Victoe Shih ved University of California til Wall Street Journal.

Markedene

Det er høy volatilitet ved de kinesiske børsene igjen. Shanghai-børsen falt ved åpningen, men i løpet av 90 minutters handel steg nøkkelindeksen med nesten syv prosent før investorer tok en liten gevinst.

- Spørsmålet tradere må stille seg nå er hvor ville markedet ha vært hvis det ikke var intervensjon fra myndighetene. Svaret er mye lavere. Nå er det en god mulighet for de som ikke allerede har solgt seg ned har en mulighet til å gjøre det nå. Aksjemarkedet kan falle mye mer, sier global sjefstrateg Jim Rickards hos West Shore Funds til CNBC på fredag.

Oppgangen har også spredd seg til Taiwan og Hong Kong hvor investorer jakter på aksjer som ble dumpet tidligere i uken og som nå fremstår som billige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no