Nye meningsmålinger publisert i Daily Telegraph på tirsdag viser at 53 prosent av de spurte støtter fortsatt EU-medlemskap og 46 prosent vil stemme for å forlate EU. For en uke siden viste den samme meningsmålingen et flertall for å forlate EU.

- Ønsketenkning

For 24 år siden tjente investoren George Soros rundt 10 milliarder kroner på å tvinge frem en devaluering av det britiske pundet. Han tror den britiske sentralbanken står foran en vanskeligere oppgave nå med å forsvare pundet hvis velgerne stemmer for å forlate EU på torsdag.

«Jeg ønsker at folk skjønner konsekvensene av hva å forlate EU betyr før de avlegger sin stemme – og ikke etterpå. Hvis det går mot å forlate EU kan vi oppleve «Black Friday» og alvorlige konsekvenser for vanlige mennesker», advarer han i et innlegg i The Guardian i dag.

I september 1992 ble det britiske pundet devaluert med 15 prosent.

«Pundet vil nesten helt sikkert falle like kraftig og raskt dersom «leave» går seirende ut. Jeg forventer at denne devalueringen blir større og mer forstyrrende enn den 15 prosent devalueringen som skjedde i september 1992. Da va jeg heldig nok til å gjøre en betydelig gevinst for mine hedgefond – på bekostning av Bank of England og den britiske staten», skriver Soros.

Han mener at hver britisk husholdning vil få et inntektstap på mellom 3000 og 5000 pund (36000 – 60000 kroner) årlig. Til forskjell fra 1992 har den britiske sentralbanken færre verktøy tilgjengelig. For 14 år siden ble renten kuttet fra 10 til 5,5 prosent

«Altfor mange tror at et valg om å forlate EU ikke vil ha noen som helt innvirkning på dere personlige finansielle situasjon. Det er ønsketenkning», skriver han.

 

Krusninger – ikke sjokkbølger

Spørsmålet politikere, sentralbanker og investorer over hele verden stiller seg er hva konsekvensene vil bli hvis britene forlater EU. Europa vil bli hardest rammet.

Ifølge en ny analyse fra Capital Economics vil en «Brexit» bety minimalt for de asiatiske økonomiene. I verste tilfelle vil det føre til en 0,2 prosent svakere vekst i Asia. Dette under forutsetning av at den britiske økonomien faller med fem prosent.

«Hvis det blir flertall om å forlate EU vil dette føre til krusninger og i vannflaten og ikke sjokkbølger. Handelsbåndene til Storbritannia er for små til å ha noen vesentlig innvirkning på fremvoksende eksportørland. En håndfull land har store underskudd på driftsbalansen og vil være sårbare hvis det fører til forstyrrelser i den globale kapitalflyten, men sjokket vil trolig bli kortvarig», skriver Capital Economics.

 

Minimal handel

Hong Kong, Vietnam og Kambodsja har de tetteste eksportforbindelsene med Storbritannia. Selv for den tidligere britiske kolonien Hong Kong utgjør eksport til Storbritannia kun 2,5 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Eksport til Storbritannia fra Kina står for kun 0,5 prosent av det kinesiske bruttonasjonalproduktet.

«Kina er godt posisjonert til å stå mot nedsalg i finansmarkedene ved en Brexit. Den kinesiske kapitalkontoen er fortsatt i stor grad lukket, de økonomiske forbindelsene mellom Kina og resten av verden er begrenset. Myndighetene har store utenlandske valutareserver og de kan støtte valutaen hvis den kommer under nytt press», skriver Capital Economics’ Julian Evans-Pritchard i en rapport på Kina.

Analyseselskapet, med hovedkontor i Storbritannia og som har spesialisert seg på fremvoksende markeder, skriver at det mest sannsynlige utfallet er at Storbritannia fortsetter i EU.

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 1,1 prosent på tirsdag morgen, men har tatt seg opp i løpet av formiddagen.

- Markedene har et nærsynt fokus på en ting: folkeavstemningen i Storbritannia, sier sjefsmarkedsstrateg Chris Weston hos IG til CNBC.

 

Les også om:

Nye regler for medisinstudenter: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (+)

Tøff kamp om de lukrative offshorebetingelsene: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (+)

Finansmannen saksøkes av selskapet han var med å starte: Warren saksøker Warren dnPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.