Da finanskrisen satte inn i 2008 kollapset eiendomsmarkedet i Dubai over natten. Prisene har tatt seg opp – styrt av investorer fra fremvoksende markeder.

I fjor hang det en stor reklamebanner fra en 40-etasjers bygning like ved en motorvei i Dubai: «Vær rolig – det er ingen boble». Investorer og spekulanter har fulgt rådet. Ikke noe annet sted i verden har eiendomsprisene økt mer enn i Dubai i år.

Frykter eiendomsboble

Dubai har konkurrert med kinesiske byer om tittelen «verdens byggeplass» siden årtusenskiftet. Mens en viss edruelighet har inntatt det kinesiske eiendomsmarkedet i år, har den to år lange eiendomsfesten i Dubai fortsatt med høy sigarføring.

«Etterspørselen etter eiendom fosser fremover. Vi forventer de neste tre kvartalene vil ha samme høye aktivitet», sier direktør Sultan Butti Bin Mejren hos Dubai Land Department til nyhetsnettstedet «Emirates 247».

Situasjonen var en helt annen for 6-7 år siden. I treårsperioden etter sommeren 2008 falt eiendomsprisene med i gjennomsnitt 53 prosent i Dubai. Rike investorer fra Midtøsten forsvant fra ørkenbyen.

De fleste av de kunstige øyene som skulle representere landene i et verdenskart er fortsatt ubebodde, ifølge Reuters.

De siste par årene har pilene pekt rett opp for tradisjonelle leiligheter og boliger. Eiendomsprisene nærmer seg 2008-nivå, ifølge Standard & Poor’s.

- Det er for tidlig å si at dette er toppen, men kredittveksten viser at det er en kraftig akselerasjon. En så kraftig vekst i utlån er rett og slett ikke forenlig med økonomisk orden og stabile priser. Tiden for politisk handling er nå, før boblene virkelig vokser – ikke når de allerede er på plass, sier sjeføkonom Simon Williams for Midtøsten hos HSBC, til Reuters.

I første kvartal økte eiendomsprisene i Dubai med 32,6 prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge en ny rapport fra Global Property Guide. Antall eiendomstransaksjoner i Dubai økte med 11 prosent i kvartalet. Beijing lå på en fjerdeplass på oversikten – slått av Estland og Taiwan.

Trygg havn

Dubai blir sett på som en trygg havn for pengesterke investorer i en turbulent region. De største investorene er fra emiratene – fulgt av indere, pakistanere og briter. Russere og kinesere ligger på de neste plassene.

Også næringsmarkedet opplever gode tider for tiden i Dubai. Prisene på næringseiendom økte med ni prosent i første kvartal med 11 prosent høyere kontorleier, ifølge Colliers International. Prisene ligger fortsatt lavere enn før finanskrisen i 2008.

Noe av årsaken til interessen for Dubai er at byen skal arrangere verdensutstillingen World Expo i 2020. Selskaper fra hele verden vil være på plass i hva som forventes å bli en av de mest spektakulære – og dyreste - verdensutstillingene noensinne.

Ifølge Jones Lang LaSalle vil World Expo skape 277000 nye arbeidsplasser. Ved Mohammed bin Rashid City, like i utkanten av sentrum, er arbeidet i gang med å forberede bygging av 100 hoteller, verdens største kjøpesenter og villaområder med parker.

«Boligprisene stiger i flere land enn de faller. Det er en sterk drivkraft som vil føre prisene høyere. I mange boligmarkeder blir eiendomsprisene sett på som overvurderte og land har innført restriksjoner for å kjøle ned markedet for unngå en repetisjon av tidligere tabber», skriver Global Property Guide.

Sentralbanker inntar aksjemarkeder

Lav rente de siste årene har også rammet verdens sentralbanker som forvalter valutareserver. En undersøkelse foretatt overfor 400 offentlige institusjoner viser at de har foretatt endringer i investeringsporteføljen.

«En klynge av sentralbanker er blitt viktige aktører i verdens aksjemarkeder. Dette kan føre til overopphetede priser på aksjer», advarer forskningsinstitusjonen Official Monetary and Financial Institutions Forum i en ny rapport som kommer denne uken.

Denne viser at offentlige institusjoner i 162 land har markedsinvesteringer på 29100 milliarder dollar, ifølge Financial Times, som har sett rapporten.

Den kinesiske sentralbanken forvalter valutareserver på nesten 4000 milliarder dollar. Rundt en tredjedel er plassert i amerikanske rentepapirer.

«I en ny utvikling ser det ut som at den kinesiske sentralbanken har kjøpt minoritetsposter i større europeiske selskaper. Interessen i Europa er delvis strategisk, da det virker som et mottiltak mot dollaren, men gjenspeiler også Beijings globale økonomiske ambisjoner», skriver forfatterne.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har startet uken svært forsiktig uten de store fremstøtene.

Investorer venter på nye statistikker fra Kina, blant annet investeringsstatistikkene for mai måned.

Kinas statsminister Li Keqiang skrev i The Times i helgen at Kina vil klare å innfri vekstmålet på 7,5 prosent i 2014.

«Til tross for betydelig press nedover klarer den kinesiske økonomien å bevege seg på en stø kurs», skrev Li.
 

Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 14933,29 (-1.09%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23312,37 (-0,03%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2074,53 (0,18%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1990,35 (-0,03%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9198,66 (0,02%)

India, BSE Sensex: 25173,59 (-0,26%)

Thailand, SET Index: 1464,59 (0,59%)

Singapore, Straits Times Index: 3294,16 (0,03%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1873,4 (-0,18%)

Indonesia, Composite Index: 4917,42 (-0,19%)

Filippinene, SE Composite: 6766,15 (-0,28%)

Australia, All Ordinaries: 5383,3 (-0,01%)

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.