«Det er fantastisk å være tilbake i Kina», skrev Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg – med et bilde av seg selv joggende gjennom Den himmelske freds plass med et tykt lag av forurensning. På sosiale medier ble løpeturen kalt for en «smog jog».

Ved den amerikanske ambassadens målestasjon var luftforurensningen, målt i utslipp av PM2.5 svevestøv, på godt over 300 – et nivå som karakteriseres som «farlig».

«Fargen på himmelen var en slags grå farge som er en indikasjon på høy forurensning. Det luktet svakt brent. Barn på busser og mopeder sammen med foreldre eller barnepassere hadde på seg beskyttelsesmasker. I boliger og kontorer ble luftrenserne kjørt med full kapasitet», skrev New York Times.

Høy aktivitet

Kinesiske myndigheter prøver å få kontroll med luftforurensningen, som er bevist å forkorte livet til innbyggerne. Samtidig er det et mål å urbanisere Kina og få rundt 60 prosent av befolkningen til å bo i storbyer, hvor det er enklere å tilby offentlige tjenester.

Kina har det siste tiåret investert stort i fornybar energi. Dette begynner å gi konkrete resultater. I fjor ble det investert i vindmøller med en samlet kapasitet på 33 gigawatt, ifølge en oversikt fra National Energy Administration denne uken.

Til sammenligning vil den norske storsatsingen, hvor Statkraft, TrønderEnergi og Nordic Wind Power i februar ble enige om å bygge seks vindparker på Fosen i Midt-Norge, ha en kapasitet på 1000 megawatt (1 gigawatt).

Den kinesiske vindkraftutbyggingen i 2015 var på tre ganger høyere enn Frankrikes samlede kapasitet og var i fjor første gang større enn EUs samlede investeringer i vindkraft. Det kinesiske vindkraftkapasiteten var på 145,1 gigawatt i 2015 mot 141,6 gigawatt i EU.

- Veldig høyt mål

I år er planen å bygge ut en kapasitet på 30,83 gigawatt.

- Dette er et veldig høyt mål. De nye prosjektene vil være i området med liten kapasitet. Det sikrer utviklerne god lønnsomhet, sier analytiker Shi Yan til Bloomberg Business.

De fleste prosjektene vil bli bygd ut i de to provinsene Henan og Shandong.

«2015 var et stort år for de store markedene – Kina, Tyskland, USA og Brasil. Det ble satt nye rekorder. Det er høy aktivitet over hele verden og jeg tror at i 2016 vil vi se en mer spredt utbyggingsaktivitet», sier generalsekretær Steve Sawyer hos Global Wind Energy Council (GWEC) i en kommentar.

Rekordinvesteringer

Det er ikke bare innenfor vindkraft Kina har tatt på seg ledertrøyen. I løpet av 2015 installerte Kina 18,3 gigawatt produksjonskapasitet med ny solenergi.

«De siste statistikkene bekrefter Kinas skifte mot fornybar energi og vekk fra kull. Sol- og vindenergi fortsetter å være de store vinnerne. Dette vises ved en 73,7 prosent økning i tilknyttet solcelleproduksjonskapasitet. Kullimporten ble rammet og falt med 30,4 prosent fra 2014», sier direktør Tim Buckley ved energifinansstudier hos Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) i en rapport.

Ifølge Bloomberg New Energy økte Kinas investeringer i fornybar energi og energieffektiviseringstiltak med 17 prosent til 925 milliarder kroner i 2015. Dette er en ny rekord.

Buckley tror ikke Kina vil redusere investeringene i fornybar energi til tross for at den økonomiske veksten i Kina er den laveste på 25 år.

«Det er ikke noe som tyder på at Kina vil gå vekk fra denne transformasjonen i energisektoren i 2016», mener Buckley.

Ifølge IEEFA vil Kina installere 62 gigawatt med fornybar energikapasitet i 2016.

«Med en forventet vekst i elektrisitetsetterspørselen på 3 til 3,5 prosent vil 62 gigawatt ny kapasitet med null-utslipp være mer enn tilstrekkelig å møte den totale etterspørselsveksten slik at kullforbruket vil falle igjen i 2016», sier Tim Buckley.

Markedene

Det er påskestemning ved mange markeder – også i Asia, hvor mange har tatt fri denne uken.

Tokyo-børsen startet dagen med en oppgang i nøkkelindeksen på over to prosent, men denne oppgangen er halvert til vel en prosent ved lunsjtider lokal tid.

I Kina, Taiwan og deler av Sørøst-Asia har nøkkelindeksene falt svakt. Taipei-indeksen på Taiwan har falt med en prosent.

Oljeprisen holder seg stabil og både nordsjøolje (brent) og amerikansk lettolje (wti) ligger stabilt på rundt 41,5 dollar fatet i asiatisk handel.

IG velger å la påske være påske og har startet nedtellingen til neste kvartal.

«Med 10 dager til slutten av første kvartal har noen interessante mønstre dukket opp i kapitalmarkedene: de amerikanske markedene er på plussiden, amerikanske dollar svekkes, japanske yen styrkes, kinesiske yuan styrkes og den australske dollaren har sin beste start på året siden 2011», skriver markedsanalytiker Evan Lucas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert på DN Investor