Det kinesiske internetthandelsselskapet har gått forbi amerikanske WalMart i børsverdi. WalMart har over 11000 utsalg i 27 land. Alibaba nøyer seg med noen nettadresser på internett og en brøkdel av omsetningen.

Aksjekursen på Alibaba passerte for første gang 100 dollar under handel ved New York-børsen på tirsdag. Det er vel en måned siden selskapet ble børsnotert etter at Alibaba hentet inn nesten 25 milliarder dollar i en emisjon hvor aksjer ble solgt til 68 dollar.

To prosent av WalMart

Børsverdien på Alibaba ligger på like over 250 milliarder dollar. Dette er et par milliarder dollar høyere enn WalMart, som hittil har vært rangert som verdens mest verdifulle handelsselskap. Frem til årtusenskiftet var WalMart et av verdens hurtigvoksende selskaper.

WalMart har over 11000 utsalg i 27 land, blant annet i Kina. Selskapet har ikke klart å overføre den amerikanske modellen til store, folkerike asiatiske markeder. Kina har gått med tap i flere år og etter flere forsøk har WalMart gitt opp satsingen i Sørøst-Asia.

WalMart hadde en omsetning i fjor på 476,3 milliarder dollar – en vekst på 1,6 prosent. Til sammenligning hadde Alibaba en omsetning på 8,6 milliarder dollar – under to prosent av omsetningen til det amerikanske selskapet.

Alibaba henter ut inntekter fra kommisjoner på salg av produkter via handelsnettsteder de driver på internett – i hovedsak i Kina.

Dominerer i Kina

Ifølge prognoser utarbeidet av finansinstitusjoner som følger Alibaba, vil omsetningen øke med 150 prosent fra 2014 og nå 21,3 milliarder dollar i 2017, ifølge Bloomberg News.

«Den skiftende brukerdemografien på internett i Kina og utvikling av mobile løsninger støtter vårt positive syn på e-handel i Kina for det neste tiåret. Vi anslår at godt over halvparten av den kinesiske befolkningen vil handle på Alibabas internettplattformer innen ti år» sier analytiker Cynthia Meng hos Jefferies til Financial Times.

Alibaba vil legge frem kvartalsresultatet i neste uke. Finansinstitusjoner som deltok i emisjonen har vært forhindret fra å komme med analyser på Alibaba. Den «stille perioden» utgår i på onsdag og det forventes at Credit Suisse, Deutsche Bank og Goldman Sachs vil komme med sine anbefalinger i løpet av dagen.

Bank of America ga en kjøpsanbefaling på Alibaba for to uker siden da aksjekursen lå på 88 dollar – med et kursmål på 112 dollar.

Det forventes at Alibaba vil foreta nye, større oppkjøp i USA innen kort tid. Det har gått rykter de siste ukene om at Alibaba vil kjøpe 37 prosent av aksjene i det amerikanske filmstudioet Lions Gate Entertainment.

Oppgangen fortsetter i Japan

De japanske industriproduksjonen hadde den høyeste veksten hittil i år i september, viser nye statistikker. Industriproduksjonen økte med 2,7 prosent sammenlignet med august måned. Dette er den første veksten siden i januar.

- Endelig har industriproduksjonen reist seg, men en sterk vekst ligger ikke i kortene, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Japanske myndigheter karakteriserer industriaktiviteten som «vinglete» etter over et halvår med knall og fall. Andre økonomiske statistikker fra de siste to månedene tyder på at den japanske økonomien har taklet økningen i salgsskatten på tre prosentpoeng i april bedre enn fryktet.

- Folk venter for å se om den japanske økonomien har reist seg etter økningen av salgsskatten. Dagens statistikker tyder på at dette har skjedd, selv om det er noe senere enn forventet. Dette begynner å se ganske så bra ut og vi er ganske så optimistiske på utsiktene for Japan, sier sjefinvesteringsstrateg Steve Brice hos Standard Chartered Wealth Management til CNBC.

Facebook-vekst i Asia

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har nettopp avsluttet et to ukers opphold i Asia hvor han har møtt statsledere og imponert med at han har lært seg kinesisk. Kvartalsresultatet viser at brukerveksten er høyest i Asia.

Facebook har økt antall asiatiske brukere med over 15 prosent det siste året til 426 millioner aktive asiatiske brukere i løpet av en måned. Dette til tross for at det kinesiske markedet fortsatt er stengt for Facebook.

Brukerveksten er på det laveste noensinne med kun 2,3 prosent flere brukere enn i andre kvartal. Andre delstatistikker viser at eksisterende Facebook-brukere er oftere online enn tidligere. Dette skyldes mobilprodukter som gjør det enklere å logge seg på.

Kvartalsresultatet viser at Facebook økte omsetningen med 59 prosent til 3,2 milliarder dollar sammenlignet med samme kvartal ifjor. Resultatet etter skatt ble nesten fordoblet.

I en analytikerkonferanse natt til onsdag advarte Zuckerberg om at kostnadsveksten forventes å bli høyere enn omsetningsveksten de neste kvartalene. Årsaken er en rekke oppkjøp det siste året. Disse selskapene skal knyttes tettere opp mot Facebook-plattformen.

Dette utsiktene har skremt investorer. Aksjekursen har falt med nesten ti prosent i handel foretatt etter børsens stengetid.

- Produkter er ikke så veldig interessante å gjøre business av før de har rundt en halv milliard brukere, sa Zuckerberg under resultatpresentasjonen.

Markedene

Optimismen fra USA på tirsdag har forflyttet seg til Asia i dag med en kraftig oppgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene onsdag formiddag.

Asiatiske aksjemarkeder får også hjelp av solide resultater fra kinesiske og japanske selskaper for tredje kvartal.

China Life Insurance forbedret resultatet med 22 prosent i tredje kvartal. Det forventes at kinesiske finans-, energi- og flyselskaper vil levere solide resultater de neste dagene.

Det spekuleres også i at den kinesiske sentralbanken vil gjøre det billigere for enkeltbransjer å få refinansiere eksisterende lån. Dette kan hjelpe den utsatte eiendomssektoren. Det har allerede blitt enklere for kinesiske eiendomsinvestorer å få finansiering.

I Japan har finans- og industriselskaper lagt frem gode resultater for tredje kvartal. En svak yenkurs hjelpe eksportørene på internasjonale markeder. Det var en overraskende høy vekst i industriproduksjonen i september.

- Produksjonsstatistikkene viser at en ikke må være pessimist når det gjelder utsiktene. Ting ser ikke ille ut, sier investeringsdirektør Kenji Ueno hos Sompo Japan Nipponkoa Asset Management til Bloomberg News.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15560,67 (1,48%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23839,22 (1,34%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2370,13 (1,36%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1958,89 (1,70%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8883,9 (1,24%)

India, BSE Sensex: 27003,05 (0,45%)

Thailand, SET Index: 1561,99 (0,35%)

Singapore, Straits Times Index: 3222,9 (0,35%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1838,06 (0,67%)

Indonesia, Composite Index: 5047,91 (0,92%)

Filippinene, SE Composite: 7087,43 (0,29%)

Australia, All Ordinaries: 5434,1 (0,00%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no