Med over 90 prosent av valgstemmene opptalte leder Rodrigo Duterte med over 6 millioner stemmer med en opslutning 38,9 prosent. Motkandidaten Grace Poe, som ledet meningsmålingene frem til i mars, har innrømmet nederlag og gratulerte Duterte med seieren natt til tirsdag.

– Velgerne har talt og jeg aksepterer resultatet. Jeg er en politiker som respekterer den demokratiske prosessen og jeg støtter opp rundt forsoning etter valgkampen. Nå har han fått et mandat – gi ham en sjanse, sa hun.

Advarer korrupte tjenestemenn

Rodrigo Duterte, som er blitt sammenlignet med den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump – og hevnere fra gamle filmer som Clint Eastwood-serien «Dirty Harry» og «Mad Max» fra 1980-tallet - har lovet å slå hardt ned på kriminalitet.

Under en tale sent mandag kveld kom «Dirty Duterte», som enkelte filippinske medier omtaler han som, med en advarsel til offentlige ansatte.

- Hvis dere dere er korrupte og mottar bestikkelser har jeg et råd til dere: gå av med pensjon eller dø, sa han.

Han har lover vide fullmakter til landets politi- og sikkerhetsstyrker for å bekjempe kriminalitet.

- Hvis kriminelle motsetter seg arrestasjon og nekter å overgi seg og du føler at livet ditt er i fare – så skyt. Dere vil ha min tillatelse, sa han på en pressekonferanse i Davao City.

Den sittende presidenten har klart å skape en høy økonomisk vekst på Filippinene de siste fem-seks årene, men millioner av velgere føler de ikke har fått ta del i denne økonomiske veksten. De er lei av korrupsjon og vold i samfunnet.

Det var også valg på visepresident på mandag. Sønnen til Filippinenes tidligere diktator Ferdinand Marcos, Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr, konkurrerer med kongresskvinnen Leni Robredo om denne posisjonen. Ifølge filippinske medier er det for tidlig å si hvem av de to som seirer.

Filippinenes Donald Trump

Rodrigo Duterte feiret seieren ved å gjøre et totimers intervju med en kontroversiell leder av en religiøs sekt på Filippinene som har et eget tv-show. Med kameraer på slep fortsatte han til kirkegården ved 3-tiden lokal tid for å avlegge et besøk til sine foreldre gravsted.

Duterte har kommet med uttalelser og valgløfter de siste ukene som overgår hva den amerikanske republikanske presidentkandidaten Donald Trump har levert. Det er mange fellestrekk mellom de to – blant annet at de har klart å skape engasjement hos velgere som føler seg oversett.

Den sittende presidenten, Benigno Aquino III, tilhører den politiske eliten på Filippinene. Han har klart å skape en bærekraftig økonomisk vekst og lagt grunnlaget for reformer. Spørsmålet investorer og finansmarkedene stiller er om Duterte vil fortsette denne prosessen.

«Gitt hvor lite som er blitt sagt under valgkampen om økonomien er det vanskelig å si hva dette betyr for landets utsikter. Mange svært kontroversielle uttalelser har skremt investorer og hans seier betyr et skritt inn i det ukjente», skriver seniorøkonom Gareth Leather hos Captal Economics i en rapport.

Analyseselskapet tror at økonomien vil fortsette på samme spor på kort sikt.

«Hans tilsynelatende manglende interesse og kunnskap om økonomi tyder på at økonomiske reformer neppe vil være høyt oppe på prioriteringslisten så snart han blir president», skriver Leather.

Spår usikkerhet

Ratingselskapet Standard & Poor’s skriver i en ny rapport at Duterte vil skape usikkerhet – spesielt hvis han begir seg inn på en åpen kamp med den politiske eliten i landet. Det er ikke første gang dette har skjedd på Filippinene – eller andre land i Sørøst-Asia, blant annet Thailand.

«Den større risikoen for Filippinene er på mellomlang sikt. Thailands historie det siste tiåret er en advarsel på hvordan politiske problemer kan føre til at økonomien forsures. Filippinene har også en historie hvor dårlig lederskap og politisk utsikkerhet kan holde økonomien tilbake. Det er en høy risiko for at dette kan gjenta seg», skriver Leather hos Capital Economics.

Duterte har satt opp en økonomisk team bestående av akademikere og eksperter. De har sagt at distriktene skal prioriteres – og ikke hovedstaden Manila.

- Det virker som at alt er plassert i «keiserstaden». Han ønsker å gi mer oppmerksomhet til regionene og distriktene som henger etter. Jakten på skattesnytere og korrupte tjenestemenn vil styrkes og vil øke statens inntekter, sier økonomiprofessor Ernesto Pernia ved University of the Philippines til Reuters.

Markedene

Det er blandet utvikling ved de asiatiske børsene på tirsdag formiddag. Tokyo-børsen viser krefter med en oppgang og ved de kinesiske børsene er det en flat utvikling. Den japanske valutaen har svekket og ligger på 108,4 mot amerikanske dollar. Dette er positivt for eksportørene.

Den japanske airbagprodusenten Takata har falt med nesten 7 prosent ved Tokyo-børsen etter at japanske myndigheter har forlangt at ytterligere syv millioner biler med selskapets kollisjonsputer tilbakekalles og repareres. Dette betyr at 120 millioner biler er berørt.

De siste seks månedene har aksjekursen falt med 61 prosent.

Råvaremarkedene er tilbake i fokus. Prisene på jernmalm, aluminium og nikkel har falt de siste dagene. De australske gruveselskapene Rio Tinto, Fortescue og BHP Billiton har falt med i gjennomsnitt fem prosent på tirsdag.

LES OGSÅ OM:

Dropper Statoil-skiltene: Slik blir den nye bensingiganten dnPlus (+)

Krever Statoil­granskning dnPlus  (+)

Mange straffedømte advokater: Avskiltede advokater magasinetPlus

Derfor er hun 40-åringenes nye ideal: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus

 

 

SNART 17. MAI:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor